Barnkraft

Foto: Anna Parry Utställning

Utställningen är över

05 juni fredag 2020
19 augusti onsdag 2020
2020-06-05 till 2020-08-19.
Plats Plan 2 Umeå stadsbibliotek

Under sommaren ställer Kulturverket ut på Umeå stadsbibliotek. Välkommen att se resultatet av några fina projekt som som elever i Umeå kommun gjort tillsammans med Kulturverket och andra samarbetspartners.

Kulturverkets uppdrag är att ta vara på barns och ungas kreativitet. Det gör de genom att besöka skolor och arbeta tillsammans med elever i olika konst- och kulturprojekt. På Kulturverket arbetar konstnärer med starkt intresse för pedagogik. De har anställda filmare, musiker och kompositörer, konstnärer, en animatör och illustratör. Dessutom arbetar de i projektform med t ex författare, hiphop-artister, dansare, skådespelare och så vidare. Detta innebär att elever möter utövande konstnärer och kulturarbetare i projekten. Kulturverket finansieras av Arvsfonden och Umeå kommun.

Om utställningen och dess olika delar:

"Spaced Out" kallas det största arbetet i mitten av utställningen. Det är ett samarbete från hösten 2019 mellan Bullmarks skola och Curiosum med inspiration av Andy Warhol, där eleverna lärde sig om rymden och utforskade vad utomjordingar skulle kunna vara genom collageteknik. Här ser vi delar av processen och även resultatet som blev en kalender. Mer info om projektet

"Festspirorna" till höger är tillverkade av pysselproffsen i klass 4 på Ersängsskolan åt UmeFolk, Umeå Folkmusikfestival, som bad dem att smycka festivalen i februari 2020. Mer info finns här.

"Yggda" är ett spel och en rollspelsvärld fylld av intriger, äventyr, kontraster och hemligheter. Inom ramen för Yggda kan man undersöka dess olika länders och folkslags kulturer, resa till outforskade platser, konfronteras med uråldrig teknologi och fasansfulla sanningar, smyga i djupa grottor och smida lömska planer i rökiga värdshus. 

Det speciella med Yggda är att barn i Umeå Kommun under två års tid har hjälpt till att utforma själva spelets innehåll. Det är deras material som är grunden till världen Yggda, medan spelutvecklare på Kulturverket har tolkat och byggt vidare på deras konstnärliga bidrag med syfte att skapa ett spel som riktar sig mot vuxna. Mer info om spelet finns här.

I anslutning till utställningen finns också häften och böcker med sådant som Kulturverket gjort. Du kan också läsa mer på deras hemsida.

Foto: Anna Parry