18 vävare i Väven

Jan Wrethen Utställning

Utställningen är över

04 november måndag 2019
28 november torsdag 2019
2019-11-04 till 2019-11-28.
Plats Öppen vägg och montrar, plan 2 Umeå stadsbibliotek

Vad passar bättre under Vävens jubileumsmånad än vävning? Missa inte 18 vävares fina utställning på plan 2.

Gruppen 18 vävare bildades inför Vävmässan VÄV2014 i Umeå. Ylva Stadin, som gjorde mässaffischen, hade workshop och introducerade temat; de färger hon använt i affischen. Gruppens första utställning visades på Vävmässan i Umeå och vandrade sedan vidare till olika platser i Västerbotten. Initiativtagare var hemslöjdskonsulenterna Kristina Ersviken och Ulrika Hedlind Berggren och de håller fortfarande ihop gruppen.

2015 drällde det av drällar i Västerbotten. Vävgruppen 18 vävare visade sin utställning ”Här dräller det av drällar” i Vilhelmina, Nordmaling och i Skellefteå. Vävarna gjordes utifrån ett gemensamt tema och den här gången var temat dräll, fritt tolkat, i färgerna blått och/eller grönt samt en komplementfärg. Alla arbetade hemma och vid några tillfällen träffades gruppen för att inspirera varandra. Utställningarna var välbesökta och uppskattade. I Vilhelmina visades utställningen under sommaren i samband med kulturvecka och turistsäsong och i Nordmaling i samband med länskulturdagarna i oktober. Under julmarknaden i Skellefteå hade Handens Hus öppet och visade utställningen.

Det nuvarande temat är att väva något bärbart i ull. Gruppen vill lyfta fram materialet ull och gärna utmana sig själv i val av material, teknik och utförande. Resultatet kommer att visas i en utställning i Handens Hus i Skellefteå under våren 2020.

De arton är alla vana vävare med olika infallsvinklar på vävning. Det vävs både brukstextilier och dekorativa textilier i varierande tekniker och material. Gemensamt är att alla brinner för vävning, vill visa vad man gör samt inspirera andra att börja väva.

Deltagarna i 18 vävare kommer från hela Västerbotten och består i dag av: Barbro Frimodig, Skellefteå; Maria Grahn, Boliden; Lennart Högberg, Åsele; Helen Karlsson, Vilhelmina; Stina Langendoen, Umeå; Britta Lundmark, Ursviken; Maria Martinell, Kåge; Wasti Nyström, Vormsele; Gudrun Sandlén, Skellefteå; Kerstin Schmidt, Jörn; Elisabet Södermark, Skellefteå; Brita Tedebrand, Umeå; Ann Wahlberg, Skellefteå; Karin Wallin, Nordmaling; Anna Wahllöf, Obbola och Katarina Wrethén, Holmsund. Samt länshemslöjdskonsulent Kristina Ersviken och kommunkonsulent Ulrika Hedlind Berggren. Medverkande i utställningen är markerade med fet stil.

Frågor om utställningen besvaras av:

Katarina Wrethén Tel. 070-5594052

katarina@wreten.st

Välkommen!