Lästips och andra tips för unga

Här är tips från oss på biblioteken, och från andra ungdomar. Skicka gärna in ett du också.

Ungdomar

1. Ordbrodösen

Av: Arvidsson, Anna Tipsat av:Anna Sahlén

Spännande läsning om en hemlig kraft som ärvts mellan kvinnor i generationer.

2. Jordkällaren

Av: Nordin, Magnus Tipsat av:Hanna Widman

Magnus Nordin skriver så att det går kalla kårar längs ryggen. Snabbläst rysare om en mardrömssemester.

3. Naondel

Av: Turtschaninoff, Maria Tipsat av:Hanna Widman

Läs andra boken i serien Krönikor från Röda klostret. En våldsam, vacker och fantastiskt bra berättelse.

4. Ett folk utan land

Av: Marchetta, Melina Tipsat av:Emma Sigvardsson

När Finnikin är nio år svär han på att göra allt för att beskydda kungahuset i Lumatere, men han har ingen aning om vilken betydelse det löftet kommer att få.

Visa fler

Unga vuxna

1. Ett folk utan land

Av: Marchetta, Melina Tipsat av:Emma Sigvardsson

2. The gift

Av: Croggon, Alison Tipsat av:Andrea Ejelöv

Maerad går från att vara slav till att bli den som är förutspådd att slåss mot en uråldrig ondska.

Visa fler

Tipsa andra

1. Unga tipsar unga

Har du läst eller lyssnat på en bra bok som du vill tipsa om? Skicka in ett tips så publicerar vi det här på Minabibliotek.

Unga tipsar unga

1. Nattbuss 198

Av: Krog, Niklas Tipsat av:Maja Westermark

Vad hände egentligen på resan hem med nattbussen? Johan minns nästan inget när han vaknar på morgonen.

2. Jellicoe road

Av: Marchetta, Melina Tipsat av:Andrea Corluka

En fenomenal ungdomsbok som lämnar spår hos sina läsare. Välskriven och lätt att hänga med i.

3. En väktares bekännelser

Av: Säfström, Elin Tipsat av:Lina Westermark

En spännande, rolig och originell berättelse om Tilda, som har ett tufft och hemligt uppdrag.

4. The Gracekeepers

Av: Logan, Kirsty Tipsat av:Linnéa Olofsson

En frisk och upplivande historia om en cirkusbåt, dess besättning och om Callanish, en Gracekeeper.

Temalistor

1. Deckare och thriller

Skrivet av:Åsa Zetterström

Gör som norrmännen, läs en deckare i påsk. Vi tipsar om spännande ungdomsdeckare, några nyare och några gamla godingar.

2. Massor av sport

Skrivet av:Åsa Zetterström

Ishockey, fotboll, parkour, basket, simning och löpning. Här är böcker där sport är viktigt, eller kanske hela livet, för huvudpersonerna.

3. Asgarv, fniss eller smil

Skrivet av:Åsa Zetterström

Här får du tips på ungdomsböcker med en hel del humor. Vad tycker du är roligt?

4. Spännande thrillerpodd

Skrivet av:Anna Sahlén

Vill du lyssna på en riktigt spännande thrillerpodd? De dödas röster är en fiktiv dokumentär om mordet på 17-åriga Jessica Lund, påhittad men skrämmande verklig.

5. Spöklikt och övernaturligt i Maria Gripes värld

Skrivet av:Karolina Nyström

Det finns få författare som berört mig så starkt som Maria Gripe. Det jag älskar mest är den spöklika mystiken i hennes mer övernaturliga böcker, skriver Karolina Nyström.

Talböcker och Legimus

1. Boka tid för egen nedladdning

Du som har rätt att låna talböcker kan själv ladda ned böcker från Legimus.se. På biblioteken kan du få hjälp att komma igång.