Lästips och andra tips för unga

Här är tips från oss på biblioteken, och från andra ungdomar. Skicka gärna in ett du också.

För ungdomar

1. Lögnernas träd

Av: Hardinge, Frances Tipsat av: Maria Sidebo

Läs en fascinerande berättelse om familjehemligheter och trassliga relationer. Spännande som en deckare, om Faith som inte vill anpassa sig efter samtidens förväntningar.

2. Sista riket

Av: Sanderson, Brandon Tipsat av: Tommy Bildström

Två slavar med magiska krafter försöker överleva i en värld som styrs av adeln och överhärskaren. Men allt hopp är inte förlorat, för en plan att störta makthavarna har kläckts.

3. Vad är egentligen fascism?

Av: Johansson, Kalle Tipsat av: Anna Sahlén

En informativ seriebok om fascism som politisk ideologi. Om hur den lade grunden till fascismen i Italien och nazismen i Tyskland och även dagens främlingsfientliga strömningar i Sverige och världen.

4. Farlig mark

Av: Sachar, Louis Tipsat av: Annika Edlund

Den här dagen händer det något riktigt otäckt på vägen hem från skolan. Läs en mycket spännande historia, av författaren till Ett hål om dagen.

Visa fler

För unga vuxna

1. Our chemical hearts

Av: Sutherland, Krystal Tipsat av: Annika Kimmel

A bittersweet lovestory that contains all the important parts.

2. The raven boys

Av: Stiefvater, Maggie Tipsat av: Moa Strömberg

Första boken i The raven cycle, en urban fantasy-serie i fyra delar. Magi, kärlek och vänskap i en gripande historia som är svår att släppa när du väl har börjat läsa.

Visa fler

Tipsa andra

1. Unga tipsar unga

Har du läst eller lyssnat på en bra bok som du vill tipsa om? Skicka in ett tips så publicerar vi det här på Minabibliotek.

Unga tipsar unga

1. A clockwork orange

Av: Burgess, Anthony Tipsat av: Kamilla Shtieba

A clockwork orange är en science fiction-roman som utspelar sig i ett dystopiskt samhälle. Boken handlar om Alex DeLarge och hans våldsamma dåd.

2. The shining

Av: King, Stephen Tipsat av: Kamilla Shtieba

En bok som ger läsaren gåshud på armarna. För dig som vill läsa något spännande och läskigt, eller som helt enkelt älskar Stephen Kings böcker.

3. Om hundra dagar ska jag dö så satans vackert att du vill följa med

Av: Nilsson, Johanna Tipsat av: Hanna N

"Jag finns. Idag och i nittionio dagar till. Nedräkningen har börjat. Ikaros" Så avslutas det första inlägget på bloggen som heter Om hundra dagar ska jag dö så satans vackert att du vill följa med. Hanna tipsar om en dödligt bra bok.

4. En annan tid, ett annat liv

Av: Persson, Leif G. W Tipsat av: Albin Norman

Vad har mordet på en statlig tjänsteman att göra med ett terrorattentat flera år tidigare? Det är frågan Lars Martin Johansson ställer sig när han tillträder som ny chef för säkerhetspolisen.

5. Nattbuss 198

Av: Krog, Niklas Tipsat av: Maja Westermark

Vad hände egentligen på resan hem med nattbussen? Johan minns nästan inget när han vaknar på morgonen.

Lilla Augustpriset

1. Rösta på din favorit

Skrivet av: Åsa Zetterström

Lilla Augustpriset är en skrivartävling för ungdomar mellan 16 och 20 år. Nu kan du vara med och rösta fram årets vinnare.

Temalistor

1. Fantastisk fantasy

Skrivet av: Åsa Zetterström

Fantasy är en populär genre, och det finns många böcker att låna på biblioteken. Här är några tips för dig som vill ha hjälp att välja.

2. Lyssna på Mördarens apa

Skrivet av: Åsa Zetterström

Följ med Sally Jones på en äventyrlig resa. Drama för unga har gjort radioteater av Jakob Wegelius äventyrsroman Mördarens apa. Lyssna på radion eller via webben.

3. Hitta hem med en häst

Skrivet av: Emma Sigvardsson

En känsla av frihet och samspel, en vän som alltid lyssnar, att våga mer än man tror, att drömma sig bort eller hitta hem. Relationen till en häst kan bestå av många saker.

4. Rys i höstmörkret

Skrivet av: Åsa Zetterström

Gillar du att bli lite, eller kanske mycket, skrämd när du läser en bok? Ungasidan tipsar om nya och gamla rysare.

5. Snabbläst och spännande

Skrivet av: Malin Granberg

Tycker du att det är svårt eller jobbigt att läsa? Malin Granberg på Sävar bibliotek har tipsen för dig. Tips på böcker som är korta, snabblästa och spännande.

Talböcker och Legimus

1. Boka tid för egen nedladdning

Du som har rätt att låna talböcker kan själv ladda ned böcker från Legimus.se. På biblioteken kan du få hjälp att komma igång.