Lästips och andra tips för unga

Här är tips från oss på biblioteken, och från andra ungdomar. Skicka gärna in ett du också.

För ungdomar

1. Skräcksäcken

Av: Maxén, Emil Tipsat av: Tommy Bildström

Läs om Stor-Jobal från Krokjala, en norrlandsgotisk skräckberättelse i serieform.

2. Nattskräck

Av: Nordin, Magnus Tipsat av: Ingrid Nylén

En lättläst men riktigt otäck historia, som en skräckfilm.

3. Dit du inte får gå

Av: Haskett, Emil Tipsat av: Andrea Ejelöv

Om du besöker Gamla stan och Mörkån blir du aldrig mer densamma. Det vill säga, om du ens har turen att komma därifrån.

4. Vakuum

Av: Öström, Mia Tipsat av: Annika Edlund

Vakuum är en svindlande vacker, sorgesam bok. Om att mista en älskad person, om att försöka förstå. Jag läser med tårarna rinnande, med klump i halsen och suddig blick.

För unga vuxna

1. Middagsmörker

Av: Cederlund, Charlotte Tipsat av: Åza Sjöstam

Middagsmörker är första delen i Idijärvi-trilogin. Spännande fantasy som blandas med samisk mytologi ger ett mycket lyckat resultat. En riktig bladvändare.

2. Om jag var din tjej

Av: Russo, Meredith Tipsat av: Andrea Ejelöv

Amanda har en hemlighet som kan förstöra hennes liv. Kan hon ändå bli lycklig?

Tipsa andra

1. Unga tipsar unga

Har du läst eller lyssnat på en bra bok som du vill tipsa om? Skicka in ett tips så publicerar vi det här på Minabibliotek.

Unga tipsar unga

1. Låt vargarna komma

Av: Brunt, Carol Rifka Tipsat av: Stella Pennerud

En magisk och gripande historia om den plågsamma verklighet vi lever i, full av hjärtesorg och familjeintriger. Är du redo att uppleva världen ur June Elbus perspektiv?

2. Den röda pyramiden

Av: Riordan, Rick Tipsat av: Chrysella Marlyn

Ett spännande egyptiskt äventyr med syskonen Sadie och Carter som måste försöka hitta sin försvunna far. Var beredd på nervkittlande läsning.

3. Goda grunder

Av: Fasth, Cecilia Tipsat av: Safdar Gholami

En mycket bra bok om du tränar på att lära dig svenska, och förstår persiska. Andra tips för att öva svenska är att titta på film, lyssna på musik, läsa böcker och prata.

4. Sista riket

Av: Sanderson, Brandon Tipsat av: Saga, prao på Umeå stadsbibliotek

Gillar du fantasy? Pröva den här boken. Den är toppenspännande och får toppenbetyg!

5. A clockwork orange

Av: Burgess, Anthony Tipsat av: Kamilla Shtieba

A clockwork orange är en science fiction-roman som utspelar sig i ett dystopiskt samhälle. Boken handlar om Alex DeLarge och hans våldsamma dåd.

Världsbokdagen 23 april

1. Vilken är världens bästa bok?

Skrivet av: Åsa Zetterström

På Världsbokdagen 23 april firas böcker, författare och läsning runt om i världen. Vilken är världens bästa bok tycker du? Skicka in ditt tips så publicerar vi det här på Minabibliotek.

Temalistor

1. Bild och text

Skrivet av: Åsa Zetterström

Vi tipsar om tecknade serier för ungdomar. Allt från science fiction, fantasy, skräck och klassiker till verklighetsnära berättelser om skola, finnar, sjukdom och hunger.

2. Uppkopplad

Skrivet av: Åsa Zetterström

Hänga med vänner, spela spel, dela med sig av stiltips, plugga med klasskompisar, skapa filmer. Många människor lever en stor del av livet online. Även i ungdomsböcker.

3. Ny bok av Philip Pullman

Skrivet av: Åsa Zetterström

Nu är den här - första delen i serien Boken om stoft. Philip Pullman tar oss med tillbaka till sin fascinerande fantasyvärld från trilogin Den mörka materian. Vad hände egentligen när Lyra var en liten bebis?

4. Noveller för ungdomar

Skrivet av: Hanna Widman

En novell kan vara kort men ändå rymma mycket. Här är tips på noveller för ungdomar.

Talböcker och Legimus

1. Boka tid för egen nedladdning

Du som har rätt att låna talböcker kan själv ladda ned böcker från Legimus.se. På biblioteken kan du få hjälp att komma igång.