Lästips och andra tips för unga

Här är tips från oss på biblioteken, och från andra ungdomar. Skicka gärna in ett du också.

För ungdomar

1. Det här kalla landet

Av: Gesén, Pernilla Tipsat av: Andera Ejelöv

Skrämmande om en möjlig framtid i Sverige där främlingsfientliga partier får mer och mer makt.

2. The one memory of Flora Banks

Av: Barr, Emily Tipsat av: Annika Kimmel

Flora Banks är sjutton och lider av svår minnesförlust, amnesi. Hennes korttidsminne är rejält rubbat och hon kommer bara ihåg detaljer ur sitt liv fram tills hon var tio år.

3. Älska dig till döds

Av: Cabot, Meg Tipsat av: Andrea Ejelöv

När hennes mamma gifter om sig flyttar Suze till en ny stad. Där upptäcker hon att ett sexigt spöke hemsöker hennes nya rum.

4. Wink, Poppy, Midnight

Av: Tucholke, April Genevieve Tipsat av: Andrea Ejelöv

En bok som är svår att beskriva, men väl värd försöket. Historien berättas utifrån tre olika personers perspektiv. En hjälte, en skurk och en lögnare. Men vem är vad?

Visa fler

För unga vuxna

1. The one memory of Flora Banks

Av: Barr, Emily Tipsat av: Annika Kimmel

2. Ett folk utan land

Av: Marchetta, Melina Tipsat av: Emma Sigvardsson

När Finnikin är nio år svär han på att göra allt för att beskydda kungahuset i Lumatere, men han har ingen aning om vilken betydelse det löftet kommer att få.

Visa fler

Tipsa andra

1. Unga tipsar unga

Har du läst eller lyssnat på en bra bok som du vill tipsa om? Skicka in ett tips så publicerar vi det här på Minabibliotek.

Unga tipsar unga

1. Om hundra dagar ska jag dö så satans vackert att du vill följa med

Av: Nilsson, Johanna Tipsat av: Hanna N

"Jag finns. Idag och i nittionio dagar till. Nedräkningen har börjat. Ikaros" Så avslutas det första inlägget på bloggen som heter Om hundra dagar ska jag dö så satans vackert att du vill följa med. Hanna tipsar om en dödligt bra bok.

2. En annan tid, ett annat liv

Av: Persson, Leif G. W Tipsat av: Albin Norman

Vad har mordet på en statlig tjänsteman att göra med ett terrorattentat flera år tidigare? Det är frågan Lars Martin Johansson ställer sig när han tillträder som ny chef för säkerhetspolisen.

3. Nattbuss 198

Av: Krog, Niklas Tipsat av: Maja Westermark

Vad hände egentligen på resan hem med nattbussen? Johan minns nästan inget när han vaknar på morgonen.

4. Jellicoe road

Av: Marchetta, Melina Tipsat av: Andrea Corluka

En fenomenal ungdomsbok som lämnar spår hos sina läsare. Välskriven och lätt att hänga med i.

Tävling

1. Sommar-citat

Skrivet av: Åsa Zetterström

Vilken bok kommer citatet från? Tio citat och tio ungdomsböcker ska paras ihop. Var med i sommarens tävling och du kan vinna fina bokpriser.

För skrivare

Temalistor

1. Somriga ungdomsböcker

Skrivet av: Åsa Zetterström

Isande skräck, tunga hemligheter, kompiskrångel, förälskelsepirr, mysrys, sommarjobb och strandliv. Läs om andras sommar.

2. Tre böcker för sommarlovet

Skrivet av: Hanna N

Är du på jakt efter bra sommarläsning? Här är tips från Hanna som hade sin prao på Umeå stadsbibliotek i våras.

3. Fängslande läsning

Skrivet av: Åsa Zetterström

Varsågod, en lista med deckare och thrillers för dig som är tonåring.

4. Kollo och klassresor

Skrivet av: Åsa Zetterström

Att åka på en resa med klassen kan vara superkul, eller ett helvete. Samma sak med sommarkollo, något att alltid minnas - med glädje eller en rysning.

Talböcker och Legimus

1. Boka tid för egen nedladdning

Du som har rätt att låna talböcker kan själv ladda ned böcker från Legimus.se. På biblioteken kan du få hjälp att komma igång.