Lästips och andra tips för unga

Här är tips från oss på biblioteken, och från andra ungdomar. Skicka gärna in ett du också.

För ungdomar

1. Allt ska brinna

Av: Nordin, Sofia Tipsat av: Hanna Widman

En berättelse om att känna för starkt och för mycket, om att vilja allt och inte orka något. En berättelse om att vara den som brinner och om att vara den som står bredvid.

2. Skräcksäcken

Av: Maxén, Emil Tipsat av: Tommy Bildström

Läs om Stor-Jobal från Krokjala, en norrlandsgotisk skräckberättelse i serieform.

3. Nattskräck

Av: Nordin, Magnus Tipsat av: Ingrid Nylén

En lättläst men riktigt otäck historia, som en skräckfilm.

4. Dit du inte får gå

Av: Haskett, Emil Tipsat av: Andrea Ejelöv

Om du besöker Gamla stan och Mörkån blir du aldrig mer densamma. Det vill säga, om du ens har turen att komma därifrån.

5. Vakuum

Av: Öström, Mia Tipsat av: Annika Edlund

Vakuum är en svindlande vacker, sorgesam bok. Om att mista en älskad person, om att försöka förstå. Jag läser med tårarna rinnande, med klump i halsen och suddig blick.

För unga vuxna

1. Middagsmörker

Av: Cederlund, Charlotte Tipsat av: Åza Sjöstam

Middagsmörker är första delen i Idijärvi-trilogin. Spännande fantasy som blandas med samisk mytologi ger ett mycket lyckat resultat. En riktig bladvändare.

Tipsa andra

1. Unga tipsar unga

Har du läst eller lyssnat på en bra bok som du vill tipsa om? Skicka in ett tips så publicerar vi det här på Minabibliotek.

Unga tipsar unga

1. Låt vargarna komma

Av: Brunt, Carol Rifka Tipsat av: Stella Pennerud

En magisk och gripande historia om den plågsamma verklighet vi lever i, full av hjärtesorg och familjeintriger. Är du redo att uppleva världen ur June Elbus perspektiv?

2. Den röda pyramiden

Av: Riordan, Rick Tipsat av: Chrysella Marlyn

Ett spännande egyptiskt äventyr med syskonen Sadie och Carter som måste försöka hitta sin försvunna far. Var beredd på nervkittlande läsning.

3. Goda grunder

Av: Fasth, Cecilia Tipsat av: Safdar Gholami

En mycket bra bok om du tränar på att lära dig svenska, och förstår persiska. Andra tips för att öva svenska är att titta på film, lyssna på musik, läsa böcker och prata.

4. Sista riket

Av: Sanderson, Brandon Tipsat av: Saga, prao på Umeå stadsbibliotek

Gillar du fantasy? Pröva den här boken. Den är toppenspännande och får toppenbetyg!

5. A clockwork orange

Av: Burgess, Anthony Tipsat av: Kamilla Shtieba

A clockwork orange är en science fiction-roman som utspelar sig i ett dystopiskt samhälle. Boken handlar om Alex DeLarge och hans våldsamma dåd.

1. Fantasy för sommarlovet

Skrivet av: Erika Bergqvist, prao vt 2018

Om du inte reser iväg på sommarlovet (och även om du gör det), varför inte drömma dig bort till en annan värld? Eller kanske en alternativ version av vår egen? Här följer tio tips på fantasy.

2. Vem sa det?

Skrivet av: Minabibliotek

Testa hur mycket du vet om ungdomsböcker. Vi har hämtat citat från karaktärer i en hel hög med favoritböcker. Du har sommarlovet på dig att klura ut svaren.

3. Somriga ungdomsböcker

Skrivet av: Åsa Zetterström

Isande skräck, tunga hemligheter, kompiskrångel, förälskelsepirr, mysrys, sommarjobb och strandliv. Läs om andras sommar.

4. Kär och galen?

Skrivet av: Åsa Zetterström

Visste du att det finns vetenskapliga bevis för att vi blir mer kärlekskranka på sommaren? Extra sugen på böcker om sommarförälskelser? Kolla i vår tipslista.

5. Spänning och action

Skrivet av: Åsa Zetterström

Sommarsolen strålar, eller så vräker regnet ner. Oavsett väder kan det vara kul att dras in i en rejält spännande bok. Vi har listat ungdomsromaner med fart och faror.

1. Eget skrivande

Har du ett brinnande intresse för att uttrycka dig i ord? Här kan du hitta inspiration till kreativt skrivande i olika former.

Talböcker och Legimus

1. Boka tid för egen nedladdning

Du som har rätt att låna talböcker kan själv ladda ned böcker från Legimus.se. På biblioteken kan du få hjälp att komma igång.