Lästips och andra tips för unga

Här är tips från oss på biblioteken, och från andra ungdomar. Skicka gärna in ett du också.

Temalistor

1. Lite kärlek

Skrivet av:Åsa Zetterström

Vi har listat tio nyare ungdomsböcker om kärlek som du kan låna på biblioteken.

2. Saknar du Skam?

Skrivet av:Sara Johansson

I väntan på säsong fyra av superpopulära norska ungdomsserien Skam tipsar vi om en skön blandning av nyare och äldre böcker som får hjärtat att slå lite extra.

Ungdomar

1. Ett folk utan land

Av: Marchetta, Melina Tipsat av:Emma Sigvardsson

När Finnikin är nio år svär han på att göra allt för att beskydda kungahuset i Lumatere, men han har ingen aning om vilken betydelse det löftet kommer att få.

2. En väktares bekännelse

Av: Säfström, Elin Tipsat av:Annika Edlund

Tilda åker runt på inlines med hunden Dumpe i släptåg. Hon vaktar Stockholm. Ansvaret är hennes nu när mormor åkt till Norrland på annat uppdrag.

Visa fler

Unga vuxna

1. Ett folk utan land

Av: Marchetta, Melina Tipsat av:Emma Sigvardsson

2. The gift

Av: Croggon, Alison Tipsat av:Andrea Ejelöv

Maerad går från att vara slav till att bli den som är förutspådd att slåss mot en uråldrig ondska.

Visa fler

Tipsa andra

1. Unga tipsar unga

Har du läst eller lyssnat på en bra bok som du vill tipsa om? Skicka in ett tips så publicerar vi det här på Minabibliotek.

Unga tipsar unga

1. Det händer nu

Av: Nordin, Sofia Tipsat av:Agnes Flank

Ska Stella våga berätta om sina känslor för sin bästa vän? Läs en bra, spännande och lite mysig bok om det vanliga livet.

2. Rött uppror

Av: Brown, Pierce Tipsat av:Tobias Asplund

I den värld författaren Pierce Brown så omsorgsfullt byggt upp kombineras otroligt bra science fiction med ett medryckande politiskt maktspel. Garanterat spännande sommarläsning.

3. Ful

Av: Westerfeld, Scott Tipsat av:Eira Larsson

Ett framtida samhälle där alla människor måste genomgå en plastikoperation för att bli snygga. Boken är den första delen i en trilogi.

4. Black Butler

Av: Toboso, Yana Tipsat av:Arvid Strandgren

Den unge lord Ciel Phantomhive har en lojal butler som är omänskligt skicklig.

5. Tänk om det där är jag

Av: Lindbäck, Johanna Tipsat av:Maheen Arfan

Jag kommer att tipsa om en bok som är oerhört spännande. Boken heter Tänk om det där är jag. Den är skriven av Johanna Lindbäck. Boken är mycket välskriven och rolig.

Flera språk

1. Lästips på samiska

Skrivet av:Åsa Zetterström

Minabibliotek tipsar om ungdomsböcker på samiska. Lite fantasy, en dos kärlek och några spännande äventyr.

2. Ungdomsböcker på franska

Skrivet av:Åsa Zetterström

Minabibliotek tipsar om ungdomsböcker på franska. Bland annat om en dyster framtid, Paris på medeltiden, magisk romantik och en tuff vardag.

3. Ungdomsböcker på kinesiska

Skrivet av:Åsa Zetterström

Vill du läsa ungdomsböcker på kinesiska? Ungasidan har listat några som finns att låna från Umeå stadsbibliotek. Vill du hämta på ett annat bibliotek i Umeåregionen är det inget problem.

4. Ungdomsböcker på finska

Skrivet av:Åsa Zetterström

Vill du läsa ungdomsböcker på finska? Vi har listat några som du kan låna från Umeå stadsbibliotek. Vill du hämta på ett annat bibliotek i Umeåregionen är det inget problem.

I mellotider

1. Musik i ungdomsböcker

Skrivet av:Åsa Zetterström

Du som gillar att göra egen musik, eller lyssna på andras, kanske hittar något att läsa här. Ungasidan tipsar om böcker med musiktema.

Talböcker och Legimus

1. Boka tid för egen nedladdning

Du som har rätt att låna talböcker kan själv ladda ned böcker från Legimus.se. På biblioteken kan du få hjälp att komma igång.