Svälten - hungeråren som formade Sverige

2019-02-17 till 2019-02-17.
Plats Umeå stadsbibliotek
Kostnad: Fri entré. Gratisbiljetter kan hämtas i Kulturreceptionen, plan 3

Magnus Västerbro, författare och populärvetenskaplig journalist, vann för Svälten Augustpriset 2018 för årets bästa fackbok. Välkommen att höra honom berätta om hungeråren som formade Sverige.

Först kom kylan. Sedan värmen och torkan. Två år i rad slog skörden fel. Folk dog. Till en början barn och åldringar. Därefter även de starka. Missväxten 1867–69 är en av de värsta naturkatastroferna i Sveriges historia, och dess effekter förstärktes av politiska felbeslut och misstag. Genom enskilda människors berättar Magnus Västerbro i Svälten en skakande historia om ett avlägset Sverige, men samtidigt ett som var här alldeles nyss.

"Hans berättarteknik är utsökt, att låta perspektivet ibland vara flygplanets överblickande över vidderna och ibland hackans grävande på platsen … Han skriver lätt och ledigt, utan den akademiska historikerns facktermer … Han blir en av dem som bidrar till att den historiska sikten kan leva vidare hos oss i dag. En kulturgärning." (Nina Björk, Dagens nyheter)