Ny i Sverige

Aktiviteter som särskilt vänder sig till dig som är ny i Sverige.

1. Sagoklubben

Fredag 26 Maj 10:00 - 10:30
    Umeå stadsbibliotek Sagorummet

Välkommen till en mysig sagostund på Umeå stadsbibliotek.

2. Språkcafé och samhällsguider

Måndag 29 Maj 18:00 - 19:30
    Umeå stadsbibliotek Upplev multisal, plan 4

Välkommen att umgås och prata svenska på måndagar på Umeå stadsbibliotek. Samtidigt kan du få hjälp med praktiska frågor som hur du bokar läkartid eller skriver ett CV.

3. Sångsvenska och läslust

Tisdag 30 Maj 15:00 - 17:00
    Nordmalings bibliotek

Sång och boktips för alla! Är du ny i Sverige och vill utveckla ditt svenska språk på ett roligt sätt? Då kan du komma till Sångsvenska och läslust på biblioteket.

4. Språkcafé

Tisdag 30 Maj 15:00 - 18:00
    Nordmalings bibliotek

Varje tisdag, onsdag och torsdag eftermiddag är det Språkcafé på biblioteket. Välkommen!

5. Språkcafé

Onsdag 31 Maj 15:00 - 18:00

6. Samhällsguider och läsecirkel

Onsdag 31 Maj 18:00 - 19:30
    Ålidhemsbiblioteket

För dig som är ny i Umeå. Välkommen att lyssna på och prata om den lättlästa boken En oväntad vänskap. Samtidigt kan du få hjälp med praktiska frågor som hur du bokar läkartid eller skriver ett CV.

7. Språkcafé

Torsdag 1 Juni 15:00 - 18:00

8. Sagoklubben

Fredag 2 Juni 10:00 - 10:30
    Umeå stadsbibliotek Sagorummet

Välkommen till en mysig sagostund på Umeå stadsbibliotek.

9. Språkcafé

Tisdag 6 Juni 15:00 - 18:00

10. Sångsvenska och läslust

Tisdag 6 Juni 15:00 - 17:00

11. Språkcafé

Onsdag 7 Juni 15:00 - 18:00

12. Samhällsguider och läsecirkel

Onsdag 7 Juni 18:00 - 19:30
    Ålidhemsbiblioteket

Läs mer om

1. Att skaffa bibliotekskort

Alla som är sex år eller äldre kan få ett bibliotekskort. Det kostar inget och går att använda på alla våra 24 bibliotek.

2. Flera språk

Våra bibliotek har böcker och annat på många olika språk. Utöver svenska finns minoritetsspråken men också flera andra språk som talas i Sverige.

Information om Sverige

Information om Sverige är en webbportal för dig som är ny i Sverige. Den innehåller fakta om det svenska samhället och hur det fungerar.

Om Sverige är en bok för för dig som vill veta mer om det svenska samhället. Den finns på flera språk. Här kan du ladda ner boken Om Sverige som pdf-fil.

Setelin är en samling med appar och webbsidor för dig som är asylsökande och nyanländ. Den finns på flera språk, bland annat på arabiska och engelska.

Om svenska skolan är en webbsida med information till nyanlända elever, föräldrar eller vårdnadshavare. Där finns kort texter och filmer på flera språk om hur skolan fungerar i Sverige.