Ny i Sverige

Aktiviteter som särskilt vänder sig till dig som är ny i Sverige.

1. Sagoklubben

Fredag 24 Februari 10:00 - 10:30
    Umeå stadsbibliotek Sagorummet

Välkommen till en mysig sagostund på Umeå stadsbibliotek. Nu på fredag hålls sagostunden på franska och svenska.

2. Samhällsguider

Måndag 27 Februari 18:00 - 19:30
    Umeå stadsbibliotek Bygg digitalverkstad, plan 3

På Ålidhemsbiblioteket och Umeå stadsbibliotek, för dig som är ny i Umeå. Vill du boka tid hos en läkare eller skaffa ett kundkort i en mataffär? Röda korsets volontärer försöker hjälpa dig med dessa och andra praktiska samhällsfrågor.

3. Sagostund på flera språk

Tisdag 28 Februari 09:30 - 10:00
    Ersbodabiblioteket

Sagostund på somaliska och svenska. Ku soo dhowow xilliga sheekada afka soomaaliga.

4. Språkcafé

Tisdag 28 Februari 15:00 - 18:00
    Nordmalings bibliotek

Varje tisdag, onsdag och torsdag eftermiddag är det Språkcafé på biblioteket. Välkommen!

5. Sångsvenska & läslust

Tisdag 28 Februari 16:00 - 18:00
    Nordmalings bibliotek

Sång och boktips för alla! Är du ny i Sverige och vill utveckla ditt svenska språk på ett roligt sätt? Då kan du komma till Sångsvenska & läslust på biblioteket.

6. Språkcafé på Grubbe

Tisdag 28 Februari 18:00 - 19:30
    Grubbebiblioteket

Bor du i Umeå med omnejd och vill träffa nya människor i din närhet? Lära dig något nytt? Dela erfarenheter? Tycker du om fika? Då kan detta vara något för dig!

7. Sagostund på flera språk

Onsdag 1 Mars 09:30 - 10:00
    Ålidhemsbiblioteket Sagorummet

Välkommen till sagostund på flera språk på Ålidhemsbiblioteket. Vi läser och berättar sagor på arabiska, somaliska, tigrinska och svenska.

8. Svenska med baby

Onsdag 1 Mars 10:00 - 11:30
    Umeå stadsbibliotek Skapa formverkstad, plan 4

Har du barn mellan 0 och 2 år? Vill du träffa och prata med andra föräldrar, och veta mer om olika kulturer? Då är svenska med baby något för dig.

9. Språkcafé

Onsdag 1 Mars 15:00 - 18:00

10. Samhällsguider

Onsdag 1 Mars 18:00 - 19:30
    Ålidhemsbiblioteket

11. Språkcafé

Torsdag 2 Mars 15:00 - 18:00

Läs mer om

1. Att skaffa bibliotekskort

Alla som är sex år eller äldre kan få ett bibliotekskort. Det kostar inget och går att använda på alla våra 24 bibliotek.

2. Flera språk

Våra bibliotek har böcker och annat på många olika språk. Utöver svenska finns minoritetsspråken men också flera andra språk som talas i Sverige.

Information om Sverige

Information om Sverige är en webbportal för dig som är ny i Sverige. Den innehåller fakta om det svenska samhället och hur det fungerar.

Om Sverige är en bok för för dig som vill veta mer om det svenska samhället. Den finns på flera språk. Här kan du ladda ner boken Om Sverige som pdf-fil.

Setelin är en samling med appar och webbsidor för dig som är asylsökande och nyanländ. Den finns på flera språk, bland annat på arabiska och engelska.

Om svenska skolan är en webbsida med information till nyanlända elever, föräldrar eller vårdnadshavare. Där finns kort texter och filmer på flera språk om hur skolan fungerar i Sverige.