Martin Schibbye - Jakten på Dawit

16 september måndag 2019
2019-09-16 till 2019-09-16.
Plats Umeå stadsbibliotek
Kostnad: Biljetter 60 kronor i Kulturreceptionen, plan 3 eller via http://www.tickster.com

Journalisten Dawit Isaak har suttit fängslad i Eritrea sedan 2001. Martin Schibbye lyckades ta sig in i det slutna landet och träffa männen som har nyckeln till Dawits cell.

Martin Schibbye kommer till Umeå och berättar om boken Jakten på Dawit och det svåra med att skriva om ett land som få känner till – och om en man som gömts för omvärlden i 18 år.

Det är bråttom. Dawit Isaak har suttit fängslad i över 17 år. Vi är många som frågar oss vad som görs och vad som egentligen händer bakom kulisserna. Men det är svårt att veta eftersom Eritrea är ett av världens mest slutna länder.

Martin Schibbye, som själv satt fängslad i 438 dagar i grannlandet Etiopien efter att ha gripits under en reportageresa, har emellertid lyckats ta sig in i det hemlighetsfulla Eritrea och där träffat de män som har nyckeln till Dawit Isaaks cell.

Människan Dawit Isaak

Jakten på Dawit för också Martin Schibbye till Genève, till Dawits familj i Göteborgsförorten Kållered och till de kollegor som tillsammans med Dawit bedrev den oberoende journalistik som fick honom fängslad. Längs vägen får Martin en allt tydligare bild av människan Dawit Isaak och hans drivkrafter men också av de krafter som styr hans öde. Slutsatsen är att Dawit lever. Eritrea utvecklas i rätt riktning. Och förutsättningarna för Dawits frisläppande är just nu bättre än någonsin.

Martin Schibbyes förra bok, 438 dagar, Augustnominerades och filmatiseringen av den är nu aktuell på svenska biografer.

Tid och plats: Vävenscenen, plan 1 i Väven. Måndag 16 september kl. 18.30.
Kostnad: 60 kronor. Biljetter säljs i Kulturreceptionen på plan 3 i Väven och via Tickster.com.

Våra texter

1. 438 dagar

Tips Av: Persson, Johan Tipsat av: Anna Östman

Det här är Johan Perssons och Martin Schibbyes uppmärksammade bok om hur de tillfångatogs och hölls fängslade av den etiopiska regimen. En bisarr berättelse som inte ens den mest kreativa av skönlitterära författare skulle kunna fantisera ihop.

2. De levde utan yttrandefrihet i 438 dagar

Artikel Skrivet av: Anna Östman

Journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye har ofta setts och hörts i nyheterna sedan de tillfångatogs i Etiopien 2011. Men i fängelset de sattes i var den en helt annan situation. Hade de berättat sanningen och vädrat sina åsikter där hade de kanske aldrig kommit hem igen.

3. Västsahara inifrån

Tips Av: Roxvall, Anna Tipsat av: Anna Sahlén

Ett intressant reportage om en långdragen konflikt som omvärlden lämnat åt sitt öde.

Låna boken

1. Jakten på Dawit