Marit Kapla – om Osebol

Trinidad Carrillo Arrangemang

Arrangemanget har redan varit

09 mars måndag 2020
12 mars torsdag 2020
2020-03-09 till 2020-03-12.
Plats Umeå stadsbibliotek (även på andra bibliotek)

Möt författaren Marit Kapla, vinnare av Augustpriset 2019 för årets skönlitterära bok - Osebol.

Dokumentärpoesi eller litterär journalistik? Med sin Augustprisvinnande bok Osebol har Marit Kapla vidgat begreppet skönlitteratur. Så här säger juryn i sin prismotivering:

”Med osviklig känsla och respekt skapar Marit Kapla ett helt universum av sitt litterära reportage om Osebol. Enskildas vittnesmål blir till lyriska sånger där olika röster varvas. Talet om platsen speglar både smärtsam förändring och oviss framtid. Glesbygdens och världens öden gestaltas genom livet i en värmländsk by.”

Osebol är en by vid Klarälven i norra Värmland. Sedan mitten på förra seklet har många flyttat härifrån, i takt med att skogsbruket har automatiserats och Sveriges befolkning alltmer koncentreras till storstäderna.

Affären har lagt ner, slalombacken är igenväxt och bron över älven har stängts för trafik. Samtidigt pågår livet. Här bor både sådana som ärvt gårdarna i generationer och sådana som flyttat hit från när och fjärran. Människor åldras och barn växer upp.

Osebol är en intervjubok av journalisten Marit Kapla som är uppvuxen i Osebol. Hon har intervjuat så gott som alla av de cirka 40 vuxna invånare mellan 18 och 92 år som bor i byn nu. Deras livsberättelser ger en mångfasetterad bild av livet i en värmländsk by, förr, nu och med tankar om framtiden. Människors sorg, glädje, oro och humor färgar en detaljerad, personlig och levande gestaltning av svensk – och global – nutidshistoria. 

Journalisten Marit Kapla är född 1970, uppvuxen i Osebol och bosatt i Göteborg. Hon har varit konstnärlig ledare för Göteborgs filmfestival och är i dag en av två redaktörer för kulturtidskriften Ord&Bild. Osebol är hennes första bok.

Umeå stadsbibliotek: Måndag 9 mars klockan 18.30 i Upplev multisal, plan 4. Biljetter 50 kronor i Kulturreceptionen eller via www.tickster.com  I samarbete med ABF som ett delprogram i Bokveckan.

Vännäs bibliotek: Tisdag 10 mars klockan 18.30. Fri entré. I samarbete med ABF.

Vindelns bibliotek: Torsdag 12 mars kl 18.00. Fri entré. I samarbete med ABF. 

Låna boken

 1. Osebol

  Av: Kapla, Marit
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2019
  Klassifikation: Svealand
  Finns som: Bok