Kulturkoftor

Livet, konsten och saker att sticka. Celia B Dackenberg, författare och formgivare berättar om sin nya bok Kulturkoftor.

Plats: Det finns fler tillfällen
Kostnad: För priser och biljetter se nedan

Koftan är ett favoritplagg, inte bara för kulturkoftor! I sin nya bok följer Celia B Dackenberg en rad kulturpersoner i jakt på dolda samband, stickspår och spännande historier. Genom att sticka deras plagg närmar hon sig livsöden och kulturgärningar. Koftorna får liv och berättar om personliga tragedier, kärlek och tröst.

Här finns Ivar Arosenius tröja, en rustning av ylle i den hårda tillvaro han kallar "den förbannade verkligheten". Mitt under brinnande krig ger sig Coco Chanel ut för att hitta ett tyg som liknar vanlig stickning till sina könsöverskridande skapelser. Här finns också ingenjör Andrées medfarna tröja som räddade hans dagböcker för eftervärlden.

Kärleken till stickning löper som en röd tråd genom denna hyllning till livet och skaparkraften. Spännande läsning och stickbeskrivningar varvas med dokumentärbilder och porträtt som letats fram ur arkiven. I nytagna, smått magiska fotografier återskapar Stellan Herner stämningar och miljöer kring huvudpersonerna och deras kläder.

Celia B. Dackenberg är utbildad bildlärare från Konstfack och mångårig redaktör och chefredaktör för tidskriften Hemslöjd

Bild på bokomslaget till Kulturkoftor

Välkommen!

Holmsunds bibliotek: Entré 30 kr. Biljetter finns på biblioteket 2 veckor i förväg. Medarrangör: ABF