Herman Lindqvist. Sverige-Polen 1000 år av krig och kärlek

Stefan Tell Arrangemang

1. 2019-12-09 18:00 till 19:15.

09 december måndag
    Plats Umeå stadsbibliotek Vävenscenen, plan 1
    Datum 18:00 – 19:15
Visa alla
Kostnad: Biljetter 80 kronor i Kulturreceptionen eller via www.tickster.com
Information:

I samarbete med Polska Föreningen PIAST

I tusen år har svenskar och polacker mötts i krig och kärlek, ändå är Polen ganska okänt för många. Polen är vårt nära grannland, ändå så långt borta för de flesta svenskar. Författaren Herman Lindqvist, för oss genom svensk-polsk turbulens fram till dagens moderna, men politiskt omstridda Polen. Kvällen inleds och avslutas med sång av Chopin och Moniuszko framförd av Ania Winek Albertsson ackompanjerad av Aleksandra Foltynowicz-Matyba

I tusen år har svenskar och polacker mötts i krig och kärlek, ändå är Polen ganska okänt för så många. Vi har haft polska drottningar och Polen en svensk kung. Två gånger har svenska arméer plundrat och ödelagt vårt grannland. På 1500-talet sökte över 500 svenskar skydd i Polen undan Vasakungars ilska och senare har tusentals polacker kommit till oss på flykt från förtryck, förföljelser och kommunism; flyktingar som berikat Sverige och satt avtryck i kultur och media. Polen är vårt nära grannland, ändå så långt borta för de flesta svenskar. Herman Lindqvist, som bor i Warszawa, för oss genom svensk-polsk turbulens fram till dagens moderna, men politiskt omstridda Polen.

Joanna Porankiewicz
Ania Winek Albertsson föddes 1966 i Warszawa. Där tog hon examen i både cello och sång. 1989 flyttade hon till Sverige och Umeå. Här fortsatte hon att sjunga i olika sammanhang, undervisa i sång och musik och vara en körledare/dirigent för 4 olika av körer, samt släppte tre soloskivor. Ania bytte yrkesbana mitt i livet och utbildade sig till präst i Svenska kyrkan. Hon är nu församlingspräst i Björna, nordväst om Örnsköldsvik. Hon har blivit den sjungande prästen, som kan kombinera prästkallelsen med sitt nu för tiden största fritidsintresse - sången.

Ania ackompanjeras av Aleksandra Foltynowicz-Matyba

För mer info se www.piast.se

Alla tillfällen för arrangemanget

1. 2019-12-09 18:00 till 19:15.

09 december måndag
    Plats Umeå stadsbibliotek Vävenscenen, plan 1