Gunnar Balgård presenterar årets bok i Västerbotten läser - Sveket av Kurt Salomonson

1. 2019-09-18 18:30 till 19:30.

18 september onsdag
    Plats Umeå stadsbibliotek Ordet, plan 3
    Datum 18:30 – 19:30
Visa alla
Kostnad: Fri entré
Information:

Arrangör: Umeå stadsbibliotek ABF

Författaren Gunnar Balgård ger en introduktion till Kurt Salomonsons författarskap.

Västerbotten läser är ett läsprojekt som drivs av ABF och biblioteken i Västerbotten. Syftet är att varje år särskilt lyfta fram en västerbottnisk författares skrivargärning och att få så många som möjligt att läsa en utvald bok av denne.

Årets bok och författare är Sveket av Kurt Salomonson

Kurt Salomonson är som flera andra stora författare född i Hjoggböle Västerbotten. I år fyller han 90 år och hans roman Sveket från 1959 är vald till årets bok i Västerbotten läser. Salomonson ses av många som en av efterkrigstidens viktigaste svenska arbetarförfattare. Tillsammans med bland andra Folke Fridell bidrog han till att ställa folkhemmet och det moderna arbetslivet under debatt i litteraturen.

Romanen Sveket, som är andra delen i en trilogi, där de övriga titlarna är Mannen utanför (1958) och Skiljevägen (1962), är en bra inkörsport till Salomonsons författarskap. Här presenteras nämligen hans samhällskritik på ett mycket tydligt (några skulle säkert säga övertydligt) sätt. Salomonsons önskemål var dock tämligen enkelt och rimligt att förfäkta: att en kroppsarbetare måtte äga ett värdigt liv och en vettig självuppfattning, att ett klimat av upplevd förnedring på svenska arbetsplatser kunde bringas att upphöra.

Alla tillfällen för arrangemanget

1. 2019-09-18 18:30 till 19:30.

18 september onsdag
    Plats Umeå stadsbibliotek Ordet, plan 3