Författarbesök: Arne Müller

Arrangemang

Arrangemanget har redan varit

30 januari onsdag 2019
30 januari onsdag 2019
2019-01-30 till 2019-01-30.
Plats Grubbebiblioteket
Kostnad: Entré 40 kr
Information:

Biljetter kan förbokas på 090-16 33 89

Arne Müller har granskat elbilens miljömässiga konsekvenser i sin nya bok Elbilen och jakten på metallerna.

Arne Müller har gjort det som ingen annan gjort: granskat elbil-boomens miljömässiga konsekvenser. Framförallt med tanke på klimatkrisen. Kommer metallerna att räcka till? Vilka energimängder går åt? Hur blir det med koldioxidutsläppen? Arne presenterar nya fakta och resonerar kring möjliga vägar i framtiden.

Det har varit ett stormigt årtionde för den svenska gruvbranschen. Först en metallboom där nya gruvor startades och kön av nya gruvprojekt blev allt längre. Sedan en kris med konkurser som kostat många miljarder och efterlämnat allvarliga miljöproblem.

Nu gör inte minst omställningen av energisystemet att det finns tecken på en ny boom. Intresset har ökat för ämnen som kobolt, litium och grafit som behövs i elbilarnas batterier. Andra ovanliga metaller behövs för att bygga vindkraftverk och solceller.

Det ställer frågan om det kommer att gå bättre den här gången eller kommer vi på nytt att få se oseriösa aktörer, konkurser och stora, efterlämnade miljöproblem? Och vilka blir konsekvenserna för miljön om dagens bensin- och dieseldrivna fordon ersätts av lika många, eller fler, eldrivna fordon?

Arne Müller belönades 2016 med Grävande journalisters pris Guldspaden.

Medarrangör: ABF
Entré 40 kr

Foto: Bokförlaget Ord & visor

Låna boken

Ämnesord