Föreläsning: Pehr Stenberg och hans levernesbeskrivning

Kostnad: Gratis
Information:

Biljett hämtas på biblioteket

Forskaren Fredrik Elgh berättar om Pehr Stenbergs självbiografi och livsöde.

Pehr Stenbergs levernebeskrivning är en norrländsk självbiografi från gustaviansk tid. Texten, som aldrig tidigare utgivits, beskriver en ung mans livsresa från föräldrahemmet i en bondby söder om Umeå via studier i Åbo och åter till hembygden med nya erfarenheter.

Författaren berättar självutlämnande och detaljerat om sina upplevelser, bland annat i sökandet efter en livskamrat, som informator och huspräst i förnäma familjer under studietiden i Finland och som klassresenär i den tidens Västerbotten.

Fredrik Elgh var projektledare för den projektgrupp som arbetade med utgivningen av denna självbiografi, bestående av 5000 handskrivna sidor. För utgivningen var Fredrik Elgh en av dem som fick ta emot pris av Svenska Akademien 2017.

Arrangemanget är kostnadsfritt och gratisbiljetter finns att hämta ut på biblioteket.
Begränsat antal platser.