Får man svära i radio?

Foto: Morfem Arrangemang

1. 2022-05-04 15:00 till 16:00.
    04 maj onsdag
    Plats Grubbebiblioteket Vardagsrummet
    Datum 15:00 – 16:00
Visa alla
Kostnad: 50 kronor
Information:

Begränsat antal platser. Boka biljett genom att kontakta Grubbebiblioteket.

Välkomna att lyssna på Åke Jonsson som berättar om sin nyutkomna bok ”Radion och språket: om lyssnare, hallåmän, språkvård, dialekter och svordomar”!

När Åke Jonsson var fem år börjande han drömma om att bli hallåman i radio. Tjugo år senare blev det verklighet. Han var då den förste hallåmannen som vuxit upp norr om Dal­älven och fick jobbet först efter att ha tränat bort sina västerbottniska ö-ljud.

1981 blev han först igen, när han fick Sveriges Radios nyinrättade tjänst som språkvårdare. Med sin bakgrund som radio­medarbetare och en avhandling om radiolegenden Sven Jerrings språk på meritlistan var han som klippt och skuren för uppdraget.

Här berättar Åke Jonsson både radions och sin egen historia ur ett språkligt perspektiv. Han tar upp teman som engagerat många genom åren: dialekter, svordomar, uttal av namn och ord och vilka röster som ska få höras i etern. Åke Jonsson berättar också om hur synen på språket i radion har förändrats – eller inte – under snart hundra år.

Åke Jonsson är fil.dr i nordiska språk på en avhandling om radiopionjären Sven Jerrings språk, vid Umeå universitet. Där har han också varit föreståndare för universitetets utbildning i vetenskapsjournalistik. Mellan 1981-1991 innehade han den första tjänsten som språkvårdare på Sveriges Riksradio. I tidig fotbollsålder var han vass vänsterytter i Sandviks IK, Holmsund.

Tid: Onsdag 4 maj kl. 15-16

Plats: Grubbebiblioteket, Vardagsrummet

Arrangörer: Grubbebiblioteket och ABF

Entré: 50 kronor (Begränsat antal platser. Boka biljett på Grubbebiblioteket eller via mejl grubbebiblioteket@umea.se eller telefon 090-163389)

Låna boken

1. Radion och språket

Undertitel: om lyssnare, hallåmän, språkvård, dialekter och svordomar
    Av: Jonsson, Åke
    Publiceringsår: 2021
    Klassifikation: Svenska

1. 2022-05-04 15:00 till 16:00.
    04 maj onsdag
    Plats Grubbebiblioteket Vardagsrummet