Den olydige ambassadören – han tog ställning för samerna

Tomas Bresky. Foto: Jan-Åke Eriksson Arrangemang

1. 2021-11-29 18:00 till 19:00.
    29 november måndag
    Plats Umeå stadsbibliotek Upplev multisal, plan 4, Väven
    Datum 18:00 – 19:00
Visa alla
Kostnad: Kostnadsfritt

Ambassadör Lars Norberg fick ett uppdrag, men den svenska regeringen tyckte att han gick för långt. Hör mer om den olydiga ambassadören på denna föreläsning med Tomas Bresky, manusförfattaren till den aktuella pjäsen ”Begrav mitt hjärta vid Udtjajaure”.

Tomas Bresky har en lång bana som reporter och grävande journalist bakom sig. Första gången han träffade Lars Norberg var i Jokkmokk 2013. Tomas köpte Lars Norbergs bok Begrav mitt hjärta i Udtjajaure, en svidande kritik mot det svenska samhällets agerande mot samerna i hundratals år.

När Samiska teatern frågade om Bresky kunde tänka sig att skriva en pjäs med Norbergs bok som utgångspunkt, var svaret givet.

Norberg delade med sig av sin kunskap från den samiska världen och erfarenheter från internationella uppdrag. Hans förmåga att se kopplingarna mellan hur olika urfolk behandlas och det uppdrag han fick av regeringen gör hans gärning unik.

Kostnadsfria biljetter kan hämtas i Kulturreceptionen, plan 3, Väven.

Plats: Upplev Multisal, plan 4, Väven.

Arrangeras i samarbete med Såhkie Umeå sameförening, Umeå Teaterförening, Giron Sámi Teáhter, Rättighetscentrum Västerbotten och Sensus studieförbund.

1. 2021-11-29 18:00 till 19:00.
    29 november måndag
    Plats Umeå stadsbibliotek Upplev multisal, plan 4, Väven