Lästips och andra tips för barn

Här är tips från oss på biblioteken, och från andra barn. Du får gärna skicka in ett du också. Här finns också barntips för dig som är vuxen.

9-12 år

1. Vattenskräck

Av: Dahlin, Petrus Tipsat av:Monica Pettersson

Det här är en riktig rysare och inget för dig som är lättskrämd. Om Clara Emilia som får sommarjobb på en filminspelning. Det blir en verklig skräckupplevelse.

2. Tipsfilm om Förvandlad

Av: Melin, Mårten Tipsat av:Sara Johansson

Sara på Umeå stadsbibliotek tipsar om en en riktigt bra, rolig och spännande bok.

3. Noel och den magiska önskelistan

Av: Kastevik, Janina Tipsat av:Joakim Pasma

Joel är ensam, längtar efter vänner och sin mamma. När han hittar en mystisk önskelista på bussen börjar saker hända.

6-9 år

1. En myras liv

Av: Gottfridsson, Linn Tipsat av:Annika Edlund

En härlig, rolig bok med korta kapitel och fina bilder. Om världens ovanligaste myra, som är sex år och heter Morgan.

2. Sagasagor

Av: Sundström, Josefine Tipsat av:Annika Edlund

En varm och småspännande berättelse om Saga och hennes vardag. Perfekt som högläsning för 5-åringar och deras vuxna.

Faktaböcker

1. Fantastiska fakta om djur

Av: Säfström, Maja Tipsat av:Annika Kimmel

Har zebror vita ränder eller svarta? Vilken färg har isbjörnars hud? Läs svaren och massor med andra fakta i den här fina boken.

2. Suʻid

Av: DuTemple, Lesley A Tipsat av:Fatemeh Mohammadi

En komprimerad beskrivning av Sveriges kultur, historia och samhällsskick. Den persiska översättningen är tydlig och korrekt. Mycket bra läsning för den som vill lära sig om Sverige.

Fler tips

1. Saker att göra på påsklovet

Skrivet av:Åsa Zetterström

Äntligen ledig från skolan. En hel vecka att bara göra, ja - vadå? Låna hem tips och idéer från biblioteken.

2. Deckartips

Skrivet av:Åsa Zetterström

Deckare och andra spännande böcker är de mest utlånade på biblioteken. Här är några för dig som är ungefär 9-12 år.

3. Mysterietips

Skrivet av:Åsa Zetterström

Vill du läsa om kluriga mysterier? Här är några tips för dig som är ungefär 6-9 år.

4. Vem är jag?

Skrivet av:Anna Lindström

Vilka personer från böckernas värld gömmer sig bakom ledtrådarna?

5. Gillar du Pax?

Skrivet av:Anna Hultgren

Vi har listat några lästips för dig som gillar Pax-serien av Åsa Larsson, Ingela Korsell och Henrik Jonsson.

Tipsa andra barn

1. Ditt tips

Har du tips på någon superbra, läskig, spännande eller romantisk bok? Skicka det till oss så kan andra läsa vad du tycker. Kanske vinner du en bok.

Barn tipsar barn

1. Flickan vid glastornet

Av: Vallin, Erika Tipsat av:Lina Westermark

Tolvåriga Asrins föräldrar är döda och hon bor i en lägenhet med sin farmor. Men är hennes föräldrar verkligen döda?

2. Tipsfilm om Diamantmysteriet

Av: Widmark, Martin Tipsat av:Manfred Larsson

Manfred tipsar om en av sina favoritböcker. Här kan du se hans tipsfilm.

Bilderböcker

1. Prinsessan Victoria

Av: Murray Brodin, Kristina Tipsat av:Eva Gustafsson

Bilderbok som berättar enkelt och tonsäkert om ett svårt ämne.

2. Ninna och syskongrodden

Av: Ruta, Matilda Tipsat av:Eva Gustafsson

En berättelse om att bli och få syskon. Läs andra boken om Ninna, vackert illustrerad.

3. Vi letar skatt

Av: Lundqvist, Jesper Tipsat av:Eva Gustafsson, Brytiga böcker

En saga om vår samtid om tant med trasig vantar och ett barn som sätter sig ned bredvid henne.

4. På natten flyger vi

Av: Arnesen, Hannah Tipsat av:Eva Gustafsson

Färgstarkt och frihetsälskande om våra olika livsvillkor.

För vuxna

1. Bokrecept

Innehåll

Högläsning med en vuxen är ett av de bästa recepten för att hjälpa barn i deras språkutveckling. Här är listor, bokrecept, med böcker som tränar olika förmågor.

2. Högläsningsböcker för mellanstadiet

Artikel Skrivet av:Anna Lindström

Letar du efter böcker att läsa för din klass? Eller vill du hitta en bok att läsa högt tillsammans med din elvaåring innan hen somnar? Här är en lista med perfekta högläsningsböcker.

3. Rimsagor

Artikel Skrivet av:Åsa Zetterström

Att rimma är kul, men också en bra hjälp för barn i deras språkutveckling. Här är tips på några bilderböcker som är skrivna på rim.

4. Temaväskor för flerspråkighet

Artikel Skrivet av:Åsa Zetterström

Tygväskor fyllda med böcker och annat material för dig som arbetar med flerspråkighet i förskolan. Det finns nu att låna på biblioteken. Välj mellan olika teman, till exempel traditioner, resor eller sagor.