Att söka

På biblioteken finns hjälp att få när du vill söka bland böcker och annat som finns att låna eller använda på plats. Men också när du vill leta efter fakta om olika ämnen.

Att söka i katalogen

Du använder sökfältet som finns högt uppe på varje sida. Där kan du skriva in vilket ord du vill. Det kan till exempel vara namnet på en bok eller en författare eller ett ämne. Sedan trycker du på förstoringsglaset. Då visas en träfflista.

I nästa steg kan du avgränsa din sökning genom att göra val i de rutor som visas ovanför träfflistan. Du kan till exempel välja medietypen bok eller film, ett språk och ett särskilt bibliotek.

Att söka på webbplatsen

För att söka på webbplatsen använder du också sökfältet högt uppe på sidan. Efter att du har klickat på förstoringsglaset väljer du fliken Webbplats för att se träffar på Minabibliotek.

Sedan kan du också avgränsa sökningen genom att till exempel välja sidtypen tips för att bara se tips.

Att söka information och fakta

Biblioteken hjälper dig gärna att hitta information och fakta om sådant du vill veta mer om. Våra databaser, som finns under E-biblioteket, är digitala uppslagsverk som valts ut av biblioteken.

Det är viktigt med källkritik när du söker fakta och information. Det kan också vara bra att känna till att de flesta sökningar du gör på Internet ger resultat som är anpassade efter dig som söker.

1. Mer än böcker

På biblioteken finns mycket mer än bara böcker. Här kan du läsa om våra andra medietyper.

Söka fakta

1. Databaser

Våra databaser är bra verktyg när du vill leta efter korrekta fakta. Biblioteken har valt ut användbara och pålitliga informationskällor som du får söka i gratis. En del kan du använda med ditt bibliotekskort hemifrån, en del kan du bara använda när du är på ett av våra bibliotek.

1. Internet filtreras för att passa dig

Skrivet av: Fredrik Ragnarsson

Information på internet personanpassas allt mer och mycket av det du idag hittar via sökmotorer och den reklam du ser styrs av ditt tidigare beteende. Lär dig mer om begreppet filterbubblan i vår artikel.

2. Hitta rätt och riktig fakta i databaser

Skrivet av: Annika Eriksson

De är lite olika i ämne och design, men alla databaser har en helt vanlig sökruta. Där kan du enkelt hitta relevant, aktuell och faktagranskad information istället för att försöka hitta rätt och riktig fakta bland sökmotorernas enorma träfflistor.

3. Wikipedia – ta en titt bakom artiklarna

Skrivet av: Fredrik Ragnarsson

Svaren på många frågor finns bara några klick bort. Men kan vi lita på Wikipedia? Lär dig om hur webbplatsen fungerar och om vikten av källkritik.