Artiklar

Våra intervjuer, reportage och författarporträtt, tipslistor, krönikor och andra texter om sådant som finns på våra bibliotek.

Våra senaste artiklar

1. Kort och bra

Skrivet av: Malin Granberg

Tunna, lättlästa böcker om sport, skola, kärlek eller vampyrer. Det och mycket mer hittar du här. Böcker för dig som är 9-13 år. Ungefär.

2. Vinnande stjärn-vänskap

Skrivet av: Åsa Zetterström

Lite chockad men superglad. Så kände sig Molly Arnlund när hon fick veta att hon vunnit höstens skrivartävling för årskurs 4 och 5. Temat var rymden och hennes vinnande berättelse heter Min vän Casper.

3. Fantastisk fantasy

Skrivet av: Åsa Zetterström

Fantasy är en populär genre, och det finns många böcker att låna på biblioteken. Här är några tips för dig som vill ha hjälp att välja.

4. Ylvania är bästa boken

Skrivet av: Åsa Zetterström

En bok som stannar kvar hos dig och får dig att känna magi. Så beskriver tävlingsjuryn vinnaren i Barnradions bokpris 2017.

Porträtt och intervjuer

1. Jonna Björnstjerna

Skrivet av: Anna Sahlén

Hon har skrivit och ritat de gulliga och läskiga böckerna om den underbara familjen Kanin. Själv är Jonna Björnstjerna rädd för spöken, fast hon inte tror på dem.

2. Mats Jonsson om Nya Norrland

Skrivet av: Anna Sahlén

Serietecknaren Mats Jonsson har i sitt senaste album skildrat sin hembygd i Ångermanland, en plats som under många år sett sina unga flytta ut och samhällsservicen monteras ned trots att industrin fortsätter att göra stora pengar.

3. David Väyrynens lyrik har hamnat på papper

Skrivet av: Anna Östman

För att skriva klart sin diktsamling Marken, fick David Väyrynen släppa några av de många strängarna på sin lyra. Nu är den färdigställd och tryckt och det vankas släppfest på flera ställen i Norrland.

Reportage

1. "Jag får göra precis som jag vill."

Skrivet av: Åsa Zetterström

En läskig tunnel, bomber och elände i Tyskland eller en egen Youtube-kanal. Sådant kan Torsten Bengtssons böcker handla om. Minabibliotek följde med när han hälsade på hos klass fyra på Linblomman i Umeå.

Krönikor

1. Kajak för både avkoppling och äventyr

Skrivet av: Anna Sjöstedt Wirén

Känslan av Robinson Crusoe-livet gav mersmak för vår krönikör. När tillfälle äntligen gavs, blev hon kajakpaddlare på allvar.

Teman

Miljö

1. Lindra din klimatångest

Skrivet av: Sonja Viklund

För några år sedan föddes ett nytt ord som fångade sinnestillståndet hos många av oss: klimatångest. Ett bra sätt att mildra oron kan vara att att läsa på om klimatförändringar. Det finns hopp i många framtidsvisioner.

2. Inte lätt att konsumera rätt

Skrivet av: Annika Winning

Ät rätt, res rätt, konsumera rätt... Nuförtiden ställs stora krav på hur man ska bete sig för att leva "rätt". Det är inte enkelt, och resultatet blir ofta att man struntar i alltihop och fortsätter precis som förut: "Inte är jag världens största miljöbov, amerikanerna är ju mycket värre..."

3. Romaner om klimathotet

Skrivet av: Terje Nordin

Här hittar du en samling cli-fi-böcker, det vill säga romaner om hur vi människor påverkas av klimatförändringar och vad det kan betyda för vår framtid.

Jakt

1. När allting klaffar

Artikel Skrivet av: Elenor Lindberg

När hösten får fjället att spraka av färg dras vi fågeljägare dit som flugor till en sockerbit. Det är helt enkelt oemotståndligt.

2. Tiden, tålamodet och Yngve Ryd

Artikel Skrivet av: Åke Samuelsson

Författaren Yngve Ryd intresserade sig för den gamla norrbottniska folkkulturen och gav tid och tålamod för att ta reda på allt som fanns att veta. Tidsplaner för att tömma ut ett ämne var oseriöst tyckte han själv.

3. "Bakom storsten, neri svacka"

Artikel Skrivet av: Ulrica Lidström

Ulrica Lidström har funderat över kommunikation mellan människor och vad vi tycker att vi säger utan att säga det rakt ut.