Artiklar

Våra intervjuer, reportage och författarporträtt, tipslistor, krönikor och andra texter om sådant som finns på våra bibliotek.

Våra senaste artiklar

1. Böcker med månader i titeln

Skrivet av: Anna Östman

Så här halvvägs mellan 2016 och 2018 har vi gjort en lista på böcker med namn på månader i titeln.

2. Boktipsfilmer

Skrivet av: Åsa Zetterström

Den första sommarboken-träffen på Umeå stadsbibliotek var 21 juni 2017. Då kunde den som ville spela in sin egen boktipsfilm. Här ser du resultatet.

3. Bilderbokssommar

Skrivet av: Åsa Zetterström

Låna en hel hög med bilderböcker och njut av läsäventyr tillsammans i sommar. Vi har listat bilderböcker med sommartema.

4. Sommar-citat

Skrivet av: Åsa Zetterström

Vilken bok kommer citatet från? Tio citat och tio ungdomsböcker ska paras ihop. Var med i sommarens tävling och du kan vinna fina bokpriser.

Porträtt och intervjuer

1. Tilde tipsar i tv

Skrivet av: Åsa Zetterström

Bokslukarna är tv-programmet där barn pratar om böcker och läsning, tipsar och ibland dissar. Vi har träffat en av deltagarna, Tilde Molén, från Nordmaling.

2. Shirley Jackson – en mästare på vardagsskräck

Skrivet av: Linda, Umeå stadsbibliotek

Shirley Jackson är känd för sina psykologiska thrillers och gotiska skräckromaner. Hennes berättelser har inspirerat flera kända författare och den 14 december 2016 var det 100 år sedan hon föddes.

Reportage

1. "Jag får göra precis som jag vill."

Skrivet av: Åsa Zetterström

En läskig tunnel, bomber och elände i Tyskland eller en egen Youtube-kanal. Sådant kan Torsten Bengtssons böcker handla om. Minabibliotek följde med när han hälsade på hos klass fyra på Linblomman i Umeå.

Krönikor

1. Kajak för både avkoppling och äventyr

Skrivet av: Anna Sjöstedt Wirén

Känslan av Robinson Crusoe-livet gav mersmak för vår krönikör. När tillfälle äntligen gavs, blev hon kajakpaddlare på allvar.

Teman

Miljö

1. Lindra din klimatångest

Skrivet av: Sonja Viklund

För några år sedan föddes ett nytt ord som fångade sinnestillståndet hos många av oss: klimatångest. Ett bra sätt att mildra oron kan vara att att läsa på om klimatförändringar. Det finns hopp i många framtidsvisioner.

2. Inte lätt att konsumera rätt

Skrivet av: Annika Winning

Ät rätt, res rätt, konsumera rätt... Nuförtiden ställs stora krav på hur man ska bete sig för att leva "rätt". Det är inte enkelt, och resultatet blir ofta att man struntar i alltihop och fortsätter precis som förut: "Inte är jag världens största miljöbov, amerikanerna är ju mycket värre..."

3. Romaner om klimathotet

Skrivet av: Terje Nordin

Här hittar du en samling cli-fi-böcker, det vill säga romaner om hur vi människor påverkas av klimatförändringar och vad det kan betyda för vår framtid.

Jakt

1. När allting klaffar

Artikel Skrivet av: Elenor Lindberg

När hösten får fjället att spraka av färg dras vi fågeljägare dit som flugor till en sockerbit. Det är helt enkelt oemotståndligt.

2. Tiden, tålamodet och Yngve Ryd

Artikel Skrivet av: Åke Samuelsson

Författaren Yngve Ryd intresserade sig för den gamla norrbottniska folkkulturen och gav tid och tålamod för att ta reda på allt som fanns att veta. Tidsplaner för att tömma ut ett ämne var oseriöst tyckte han själv.

3. Kebbeböckerna blir ett behov

Artikel Skrivet av: Karin Gulliksson

Kebbeböckerna fängslar många läsare. Har man väl börjat, vill man läsa vidare. Hur går det för Kebbe, stackars Lapp-Lasse, Rik-Per, Snål-Henrik, Seved och alla andra personer som lever i Kebbeböckerna? Kurt Lindgren vet.