Artiklar

Våra intervjuer, reportage och författarporträtt, tipslistor, krönikor och andra texter om sådant som finns på våra bibliotek.

Våra senaste artiklar

 1. Lästips inför franska valet

  Skrivet av:Lennart Kihlberg

  Den 23 april och 7 maj hålls det presidentval i Frankrike. Här är några lästips för dig som vill läsa på inför denna betydelsefulla politiska händelse.

 2. Tar böcker till hjälp mot diskriminering

  Skrivet av:Anna Östman

  I vår intervju berättar projektledare Eva Gustafsson mer om projektet Brytiga böcker och hur allt började. Med barnböcker och normkreativa metoder vill projektet motverka diskriminering.

 3. Torgny Lindgren (1938-2017)

  Skrivet av:Anna Sahlén

  Författaren från Raggsjö, och Svenska Akademiens ledamot Torgny Lindgren är död. Vi uppmärksammar den omtyckte Västerbottensförfattaren med att lyfta fram hans författarskap.

 4. Svaren på de stora frågorna

  Skrivet av:Maria Isberg

  Även de stora frågorna får sina svar på biblioteket. Tips på läsning om universum, strängteorin, livets urspung och vägen fram till Homo sapiens.

 5. Filmade boktips

  Skrivet av:Åsa Zetterström

  På sportlovet var det boktipsfrossa på Umeå stadsbibliotek. Här kan du se några filmade boktips från barn.

Visa fler

Porträtt och intervjuer

 1. Shirley Jackson – en mästare på vardagsskräck

  Skrivet av:Linda, Umeå stadsbibliotek

  Shirley Jackson är känd för sina psykologiska thrillers och gotiska skräckromaner. Hennes berättelser har inspirerat flera kända författare och den 14 december 2016 var det 100 år sedan hon föddes.

 2. Ingrid Vang Nyman 100 år

  Skrivet av:Anna Sahlén

  Ingrid Vang Nyman skapade en oförglömlig Pippi och förde in modernismen i den svenska barnboken. Hon var en framstående illustratör med stor potential, men också en rotlös människa som präglades av sjukdom.

 3. Helena Dahlgrens behov av skräck

  Skrivet av:Anna Sahlén

  Helena Dahlgren ser sig själv som en stereotyp fiktionsnörd. Försiktig i det verkliga livet men förtjust i äventyr, skräck och andra stora känslor så länge de håller sig till fiktionen.

Visa fler

Reportage

 1. Ingen "kris" när vi är fria på så många sätt

  Skrivet av:Anna Östman

  Den italienska författaren Igiaba Scego deltog i ett samtal om migration och att skriva i exil under Bok och bibliotek tidigare i år. Hennes senaste roman, Adua, släpptes på svenska i september 2016.

Visa fler

Krönikor

 1. Kajak för både avkoppling och äventyr

  Skrivet av:Anna Sjöstedt Wirén

  Känslan av Robinson Crusoe-livet gav mersmak för vår krönikör. När tillfälle äntligen gavs, blev hon kajakpaddlare på allvar.

Visa fler

Teman

Vinter

 1. Läsning med vinterkänsla

  Skrivet av:Åsa Zetterström

  Träningsvärk efter all skidåkning? Kanske är det skönt att ligga på soffan ett tag, och läsa eller lyssna på en bok. Här är några tips med vinterkänsla.

 2. Tema vinter, snö och is

  Skrivet av:Wiveca (Vicky) Uhlander

  Bokprat med vintertema. Vicky Uhlander har sammanfattat ett samtal med några bibliotekskollegor om litteratur som utpelar sig i kyla och snö.

Visa fler

Rymden

 1. Svaren på de stora frågorna

  Skrivet av:Maria Isberg

  Även de stora frågorna får sina svar på biblioteket. Tips på läsning om universum, strängteorin, livets urspung och vägen fram till Homo sapiens.

 2. 5 bra böcker om rymdfärder

  Skrivet av:Anna Sahlén

  1900-talets rymdkapplöpning må vara över men rymden fängslar fortfarande. Här är fem läsvärda skildringar av rymdfärder och astronauter.

Visa fler