Artiklar

Våra intervjuer, reportage och författarporträtt, tipslistor, krönikor och andra texter om sådant som finns på våra bibliotek.

Våra senaste artiklar

1. Bokrecept språk: fonologi

Skrivet av:Åsa Zetterström

Vissa språkljud kan vara svåra att forma. De här bilderböckerna passar bra för att träna specifika språkljud, till exempel s, f, b eller r.

2. Lär om minoriteter

Skrivet av:Anna Sahlén

20-26 februari är det modersmålsvecka. I år lanserar biblioteken i Umeå temaväskor som ett stöd för förskolor och andra som vill lära sig mer om Sveriges nationella minoriteter.

3. Lite kärlek

Skrivet av:Åsa Zetterström

Vi har listat tio nyare ungdomsböcker om kärlek som du kan låna på biblioteken.

Porträtt och intervjuer

1. Shirley Jackson – en mästare på vardagsskräck

Skrivet av:Linda, Umeå stadsbibliotek

Shirley Jackson är känd för sina psykologiska thrillers och gotiska skräckromaner. Hennes berättelser har inspirerat flera kända författare och den 14 december 2016 var det 100 år sedan hon föddes.

2. Ingrid Vang Nyman 100 år

Skrivet av:Anna Sahlén

Ingrid Vang Nyman skapade en oförglömlig Pippi och förde in modernismen i den svenska barnboken. Hon var en framstående illustratör med stor potential, men också en rotlös människa som präglades av sjukdom.

3. Helena Dahlgrens behov av skräck

Skrivet av:Anna Sahlén

Helena Dahlgren ser sig själv som en stereotyp fiktionsnörd. Försiktig i det verkliga livet men förtjust i äventyr, skräck och andra stora känslor så länge de håller sig till fiktionen.

Reportage

1. Ingen "kris" när vi är fria på så många sätt

Skrivet av:Anna Östman

Den italienska författaren Igiaba Scego deltog i ett samtal om migration och att skriva i exil under Bok och bibliotek tidigare i år. Hennes senaste roman, Adua, släpptes på svenska i september 2016.

Krönikor

1. Kajak för både avkoppling och äventyr

Skrivet av:Anna Sjöstedt Wirén

Känslan av Robinson Crusoe-livet gav mersmak för vår krönikör. När tillfälle äntligen gavs, blev hon kajakpaddlare på allvar.

Aktuella teman

Julen

1. Julböcker för små barn

Skrivet av:Åsa Zetterström

Vad kan vara mysigare än att ta en paus i julfirandet, sätta sig i en lugn vrå och läsa tillsammans. Minabibliotek tipsar om några godbitar för de yngsta.

2. Julmat för alla smaker

Skrivet av:Kerstin Hasselgärde

Saftig adventskaka, julvört eller griljerad skinka. Alla har vi våra matfavoriter kring jul. Ett sätt att slippa julstressen är att börja laga maten i god tid.

Augustpriset

1. Augustvinnare 2016

Artikel Skrivet av:Anna Sahlén

Här är årets vinnare av Augustpriset tillsammans med juryns motiveringar. Låna och läs!

2. Låna Augustpristagarna 2015

Artikel Skrivet av:Migration User

Den 23 november utsågs årets Augustpristagare. Jonas Hassen Khemiri, Karin Bojs och Jessica Schiefauer. Ställ dig i kö för att låna de prisbelönta böckerna eller låna e-boken!