Artiklar

Våra intervjuer, reportage och författarporträtt, tipslistor, krönikor och andra texter om sådant som finns på våra bibliotek.

Våra senaste artiklar

1. Äntligen sportlov!

Skrivet av: Åsa Zetterström

Att vara utomhus i snön är skönt, men du kanske vill ta en paus då och då? Biblioteken ordnar många roliga aktiviteter för sportlovslediga barn och ungdomar.

2. Modersmålsveckan 19-25 februari

Skrivet av: Åsa Zetterström

Den här veckan är det mycket fokus på olika modersmål. Programmet i år uppmärksammar urfolket samerna och Sveriges övriga nationella minoriteter lite extra.

3. Sånger om Mille och den stora stormen

Skrivet av: Minabiblioteks redaktion

Här kan du lyssna på sånger om Mille, som 2018 års Give me five-bok handlar om. Sångerna är skrivna och sjungs av Vicky och Jesper.

4. Koreansk litteratur

Skrivet av: Anna Sahlén

När vinter-OS drar igång 8 februari vänds många blickar mot den koreanska halvön. Vi har samlat litteratur och film från eller om Korea.

5. Barnböcker på samiska

Skrivet av: Åsa Zetterström

På biblioteken finns böcker på många språk. Vi har listat några böcker på sydsamiska, nordsamiska och lulesamiska. Böcker för dig som är sådär 7-12 år.

Porträtt och intervjuer

1. Johan Svedjedal om Karin Boye

Skrivet av: Anna Sahlén

I sin biografi Den nya dagen gryr tecknar litteratursociologen och författaren Johan Svedjedal ett porträtt av Karin Boye med fokus på hennes författarskap under 1930-talet. Under en föreläsning på Grubbebiblioteket berättade Johan Svedjedal om Karin Boyes liv och verk.

2. Vi möter Sara Bergmark Elfgren

Skrivet av: Anna Sahlén

Hon har haft två boksläpp under 2017. Nu skriver Sara Bergmark Elfgren på en pjäs, för ett tv-spel och håller på med andra serieboken om ranen Vei. Vi träffade författaren till Norra Latin och Cirkeln, som hon skrev tillsammans med Mats Strandberg, när hon besökte Umeå.

3. Jonna Björnstjerna

Skrivet av: Anna Sahlén

Hon har skrivit och ritat de gulliga och läskiga böckerna om den underbara familjen Kanin. Själv är Jonna Björnstjerna rädd för spöken, fast hon inte tror på dem.

Reportage

1. "Jag får göra precis som jag vill."

Skrivet av: Åsa Zetterström

En läskig tunnel, bomber och elände i Tyskland eller en egen Youtube-kanal. Sådant kan Torsten Bengtssons böcker handla om. Minabibliotek följde med när han hälsade på hos klass fyra på Linblomman i Umeå.

Krönikor

1. Kajak för både avkoppling och äventyr

Skrivet av: Anna Sjöstedt Wirén

Känslan av Robinson Crusoe-livet gav mersmak för vår krönikör. När tillfälle äntligen gavs, blev hon kajakpaddlare på allvar.

Teman

Klassiker

1. Klassiker: Mandarinerna

Skrivet av: Robert Jansson

Sex, politik och en intellektuell elit med identitetskris. Simone de Beauvoirs moderna klassiker Mandarinerna innehåller allt, och lite till.

2. Ingrid Bergman att låna

Skrivet av: ADM\annsah02

Den 29 augusti är det 100 år sedan den trefaldigt Oscarsbelönade skådespelerskan Ingrid Bergman föddes. Här är filmer och böcker att låna om och med henne.

3. Klassiker från skoltiden

Skrivet av: Anna Sahlén

Den första kontakten med litteraturens klassiker sker ofta i skolan. Visst är det nyttigt att lära sig om historia och det egna kulturarvet genom skönlitteratur, men upplevelserna kanske inte alltid är odelat positiva.

Resor

1. Att resa med böcker i bagaget

Artikel Skrivet av: Elisabet Pettersson

En bra förberedelse inför en utlandsresa är att bekanta sig med landets litteratur. Resehandböcker i all ära, men det går att få nog så många tips från skönlitterära böcker.

2. Bussresa till Tallbergsbroarna

Artikel Skrivet av: Birgitta Lind

Det blev en härlig dag vid Tallbergsbroarna och i Nyåker när Hörnefors bibliotek och Solgården arrangerade resa tillsammans.

3. Kludd i böcker är inte alltid fel

Artikel Skrivet av: Eva Petri Eriksson

Får man kludda i bibliotekets böcker? Naturligtvis inte! Eller...? Eva Petri Eriksson upptäckte ett tillfälle där det faktiskt var bra med lite anteckningar i marginalen.