Artiklar

Våra intervjuer, reportage och författarporträtt, tipslistor, krönikor och andra texter om sådant som finns på våra bibliotek.

Våra senaste artiklar

 1. Jag har fortfarande "bara" MS

  Skrivet av:Anna Östman

  För att uppmärksamma internationella MS-dagen, den 31 maj, skriver vår krönikör Ulrika Sjölin återigen om sin egen situation med MS och om ett läkemedel som har skapat debatt.

 2. Resa med kompisar

  Skrivet av:Ingrid Magnusson

  Sommar kan vara äventyr tillsammans med kompisar. En skolresa eller ett sommarläger. Här är en lista med kapitelböcker om att resa med kompisar.

 3. Skrivardagar för unga

  Skrivet av:Åsa Zetterström

  Gillar du att skriva? Vill du få tips och råd från proffs? Då har du chansen första veckan på sommarlovet 2017. Läs mer om Krumelurs skrivardagar i Umeå.

 4. Att vandra

  Skrivet av:Hanna Widman

  Att vandra kan innebära både vedermödor och vederkvickelse. Kanske är det förstnämnda ibland en förutsättning för det sistnämnda?

 5. För dig som vill odla

  Skrivet av:Anna Hultgren, Joakim Pasma

  Att odla själv är både roligt och givande. Här är flera tips på bra och populära odlingsböcker.

Visa fler

Porträtt och intervjuer

 1. Shirley Jackson – en mästare på vardagsskräck

  Skrivet av:Linda, Umeå stadsbibliotek

  Shirley Jackson är känd för sina psykologiska thrillers och gotiska skräckromaner. Hennes berättelser har inspirerat flera kända författare och den 14 december 2016 var det 100 år sedan hon föddes.

 2. Ingrid Vang Nyman 100 år

  Skrivet av:Anna Sahlén

  Ingrid Vang Nyman skapade en oförglömlig Pippi och förde in modernismen i den svenska barnboken. Hon var en framstående illustratör med stor potential, men också en rotlös människa som präglades av sjukdom.

 3. Helena Dahlgrens behov av skräck

  Skrivet av:Anna Sahlén

  Helena Dahlgren ser sig själv som en stereotyp fiktionsnörd. Försiktig i det verkliga livet men förtjust i äventyr, skräck och andra stora känslor så länge de håller sig till fiktionen.

Visa fler

Reportage

 1. "Jag får göra precis som jag vill."

  Skrivet av:Åsa Zetterström

  En läskig tunnel, bomber och elände i Tyskland eller en egen Youtube-kanal. Sådant kan Torsten Bengtssons böcker handla om. Minabibliotek följde med när han hälsade på hos klass fyra på Linblomman i Umeå.

Visa fler

Krönikor

 1. Kajak för både avkoppling och äventyr

  Skrivet av:Anna Sjöstedt Wirén

  Känslan av Robinson Crusoe-livet gav mersmak för vår krönikör. När tillfälle äntligen gavs, blev hon kajakpaddlare på allvar.

Visa fler

Teman

Miljö

 1. Lindra din klimatångest

  Skrivet av:Sonja Viklund

  För några år sedan föddes ett nytt ord som fångade sinnestillståndet hos många av oss: klimatångest. Ett bra sätt att mildra oron kan vara att att läsa på om klimatförändringar. Det finns hopp i många framtidsvisioner.

 2. Inte lätt att konsumera rätt

  Skrivet av:Annika Winning

  Ät rätt, res rätt, konsumera rätt... Nuförtiden ställs stora krav på hur man ska bete sig för att leva "rätt". Det är inte enkelt, och resultatet blir ofta att man struntar i alltihop och fortsätter precis som förut: "Inte är jag världens största miljöbov, amerikanerna är ju mycket värre..."

 3. Romaner om klimathotet

  Skrivet av:Terje Nordin

  Här hittar du en samling cli-fi-böcker, det vill säga romaner om hur vi människor påverkas av klimatförändringar och vad det kan betyda för vår framtid.

Jakt

 1. När allting klaffar

  Artikel Skrivet av:Elenor Lindberg

  När hösten får fjället att spraka av färg dras vi fågeljägare dit som flugor till en sockerbit. Det är helt enkelt oemotståndligt.

 2. Tiden, tålamodet och Yngve Ryd

  Artikel Skrivet av:Åke Samuelsson

  Författaren Yngve Ryd intresserade sig för den gamla norrbottniska folkkulturen och gav tid och tålamod för att ta reda på allt som fanns att veta. Tidsplaner för att tömma ut ett ämne var oseriöst tyckte han själv.

 3. "Bakom storsten, neri svacka"

  Artikel Skrivet av:Ulrica Lidström

  Ulrica Lidström har funderat över kommunikation mellan människor och vad vi tycker att vi säger utan att säga det rakt ut.