Artiklar

Våra intervjuer, reportage och författarporträtt, tipslistor, krönikor och andra texter om sådant som finns på våra bibliotek.

Våra senaste artiklar

1. Vilken är världens bästa bok?

Skrivet av: Åsa Zetterström

På Världsbokdagen 23 april firas böcker, författare och läsning runt om i världen. Vilken är världens bästa bok tycker du? Skicka in ditt tips så publicerar vi det här på Minabibliotek.

2. Favoritböcker för mellanstadiet

Skrivet av: Sara Johansson, Anna Lindström

Barnbibliotekarierna Anna och Sara bjuder på sina bästa tips just nu för dig mellan 9 och 12 år.

3. Serietips

Skrivet av: Åsa Zetterström

Fantasy, magi, vanlig vardag, svåra upplevelser och rymdäventyr. Vi har listat berättelser i serieform för dig som är 9-12 år. Ungefär.

4. Att få syskon

Skrivet av: Åsa Zetterström

En ny familjemedlem kan väcka många frågor och funderingar hos ett litet barn. I bilderböckernas värld finns möjlighet att känna igen sig och bättre förstå vad som händer.

Visa fler

Porträtt och intervjuer

1. Johan Svedjedal om Karin Boye

Skrivet av: Anna Sahlén

I sin biografi Den nya dagen gryr tecknar litteratursociologen och författaren Johan Svedjedal ett porträtt av Karin Boye med fokus på hennes författarskap under 1930-talet. Under en föreläsning på Grubbebiblioteket berättade Johan Svedjedal om Karin Boyes liv och verk.

2. Vi möter Sara Bergmark Elfgren

Skrivet av: Anna Sahlén

Hon har haft två boksläpp under 2017. Nu skriver Sara Bergmark Elfgren på en pjäs, för ett tv-spel och håller på med andra serieboken om ranen Vei. Vi träffade författaren till Norra Latin och Cirkeln, som hon skrev tillsammans med Mats Strandberg, när hon besökte Umeå.

3. Jonna Björnstjerna

Skrivet av: Anna Sahlén

Hon har skrivit och ritat de gulliga och läskiga böckerna om den underbara familjen Kanin. Själv är Jonna Björnstjerna rädd för spöken, fast hon inte tror på dem.

Visa fler

Teman

Fantastik

1. Fridas fantastik-favoriter

Skrivet av: Frida Rönnbäck

I mörka november kan en verkligen behöva drömma sig bort till andra världar. Bibliotekarien Frida Rönnbäck tipsar om bra böcker för ungdomar och vuxna att läsa i fantastikens månad.

2. Helena Dahlgrens behov av skräck

Skrivet av: Anna Sahlén

Helena Dahlgren ser sig själv som en stereotyp fiktionsnörd. Försiktig i det verkliga livet men förtjust i äventyr, skräck och andra stora känslor så länge de håller sig till fiktionen.

3. Ursula K Le Guin (1929-2018)

Skrivet av: Terje Nordin

Ursula K Le Guin var en av 1900-talets stora författare inom fantasy och science fiction. Hon är känd för böckerna om Övärlden, Mörkrets vänstra hand, Där världen kallas skog och Shevek.

1. 1 000 viktiga kvinnor i SKBL

Skrivet av: Anna Sahlén

Det saknas inte inflytelserika kvinnor i den svenska historien. Nu finns ett nytt biografiskt lexikon med 1 000 levnadsteckningar över kvinnor som bidragit till samhällsutvecklingen.

2. Därför har vi sportlov

Skrivet av: Maria Nordenback

Går du i skolan i Västerbotten har du säkert sportlov i början av mars. I Göteborgstrakten är eleverna lediga i mitten av februari. Men hur gick det till att barn i Sverige fick en ledig vintervecka?

3. Grundämnen i vardagen

Skrivet av: Anna Östman

Det periodiska systemet är idag en ikonisk bild och beskriver grundämnenas förhållande till varandra. Här kan du läsa om några exempel på grundämnen i vår närhet.