Vi for åt skogen som fåglarna

Omslagsbild Arrangemang

1. 2022-11-10 15:00 till 16:00.
    10 november torsdag
    Plats Holmsunds bibliotek Programrummet
    Datum 15:00 – 16:00
Visa alla
Kostnad: Gratis
Information:

Gratisbiljetter hämtas två veckor i förväg

Författaren Anita Kärrman berättar om livet för kronotorpare i södra Lapplands skogsbygder, med fokus på kvinnorna.

Att bo under en gran, ha vitmossa till blöjbarn och ekorrkött som föda kunde ännu in på 1900-talet vara verklighet för en del familjer i södra Lapplands skogsbygder. När människorna i den lilla byn Pauträsk tvingades böja sig för skogsbolag och stat var tidigare generationers kunskap i överlevnad det som räddade dem.

I Vi for åt skogen som fåglarna får vi följa Tilda från tidig barndom till livet som hustru på ett krävande, avsides kronotorp. Hon gick tillsammans med sin familj igenom mycket men behöll ändå humorn, livskraften och nyfikenheten långt upp i åren.

Boken är resultatet av en grävande folklivsforskning med främsta syfte att söka kvinnornas berättelser, men även att levandegöra hur livet gestaltade sig för kronotorpare och andra i en liten lappländsk by under hundra år. Författaren Anita Kärrman är själv uppvuxen i Pauträsk i södra Lappland.

Gratisbiljetter hämtas på Holmsunds bibliotek och släpps 27 oktober.

Torsdag 10 november kl. 15.00-16.00 i Programrummet, Holmsunds bibliotek.

I samarbete med ABF och Kultur för seniorer.

Logotyp med texten ABF ABF

1. Vi for åt skogen som fåglarna

Undertitel: om bolagsvälde och kronotorp i södra Lappland
    Av: Kärrman, Anita
    Publiceringsår: 2021
    Klassifikation: Historia, geografi och historiska hjälpvetenskaper

1. 2022-11-10 15:00 till 16:00.
    10 november torsdag
    Plats Holmsunds bibliotek Programrummet