Åsa Bergenheim: Den liderliga häxan

03 oktober lördag 2020
2020-10-03 till 2020-10-03.
Plats Umeå stadsbibliotek
Kostnad: Fri entré men biljett krävs. Gratisbiljetter hämtas i Kulturreceptionen, plan 3, Väven

I boken Den liderliga häxan - Häxhammaren och de svenska häxprocesserna får vi utifrån rannsakningsprotokoll från 1600-talet en bild av kvinnans utsatthet i stormaktstidens Sverige, av tidens rättsväsende och inställning till kön, makt och sexualitet.

I Sverige avrättades cirka 400 personer för trolldom under perioden 1492-1704. I rättsdokument från tiden berättas detaljerat om tortyr och förnedring i pinokamrarna, ofta med tydligt sexuella inslag.

Åsa Bergenheim (1954) är professor emerita i idéhistoria vid Umeå universitet. Hon har en gedigen erfarenhet av undervisning samt forskning, och har därutöver arbetat med pedagogisk utveckling samt utbildning för forskarhandledare. Under perioden 2005–2010 var hon prorektor vid Umeå universitet och 2011–2017 rektor vid Karlstads universitet. Hon har bland annat utgivit Brottet, offret och förövaren (2005), Varm choklad och terapi (2013) samt Den liderliga häxan (2020.)

Låna boken

1. Den liderliga häxan

Undertitel: Häxhammaren och de svenska häxprocesserna
    Publiceringsår: 2020