Släktforskning

Är du intresserad av att forska i din egen historia? På alla bibliotek i Umeåregionen finns det släktforskningsmaterial som är fritt att använda för alla.

I våra släktforskarrum eller avdelningar kan du hitta hjälpmedel och material. Oftast är det huvudbiblioteket i varje kommun som har mest material och utrustning. Se respektive biblioteks sida för närmare information.

Böcker

Det finns många register i bokform. Bouppteckningsregister, familje- och byaregister, många olika slags avskrifter av till exempel födelseböcker och dödböcker och referenslitteratur.

CD och DVD-skivor

Många av biblioteken har köpt in CD-skivor som är en guldgruva för släktforskare. De finns tillgängliga på datorer på biblioteken. Det finns CD-skivor som täcker in hela Sverige men också mycket lokalt utgivet material, både i bokform och som databaser och CD-skivor.

Kyrkoarkiv

Kyrkoarkiven kommer du åt via databaserna Svar och Arkiv digital. I dem kan du hitta husförhörslängder, födelseböcker, vigselböcker, kyrkoräkenskaper, in- och utflyttningslängder för hela Sverige.

Svar är en enhet under Riksarkivet som distribuerar det arkivmaterial som de förfogar över och som är överfört till mikrofilm, mikrokort eller digitalt medium. Det är både kyrkoarkiv, folkräkningar, mantalslängder och andra arkiv. Från 1 februari 2018 är Svars databas kostnadsfri även för privatpersoner.

Betaldatabaser som nås gratis från biblioteken

Arkiv Digital är ett bildarkiv som innehåller digitala bilder av de svenska kyrkböckerna och domböckernas bouppteckningar. Arkiv Digital har filmat om kyrkböckerna i färg. Akriv Digital finns på några av biblioteken i Umeåregionen, se lista nedan.

Komma igång

Om du vill lära dig att släktforska, kontakta ett studieförbund för information om deras kurser eller Södra Västerbottens släktforskarförening. 

Mer information om vad som finns på de olika biblioteken kan du se under respektive biblioteks sida. 

På Umeå stadsbibliotek finns extra resurser för släktforskare. 

Användbara och innehållsrika källor 

Johan Bures släktbok
DVD:n Johan Bures släktbok bygger på uppgifter från den svenske medeltidsforskaren Johan Bures släktforskning. Släktboken innehåller cirka 3 000 personer från omkring år 1400 fram till första hälften av 1600-talet. Det är första gången en handskrift ges ut i sökbar form på detta sätt. Skivan innehåller dessutom ett stort fotobibliotek med över 2 000 foton av släktboken och relaterade handskrifter.

Vallonskivan 4.0, 2013
DVD-skiva med person- och släktuppgifter för vallonättlingar, deras familjer och närmaste släktingar i Sverige. Innehållet är framtaget av en grupp erfarna släktforskare inom Sällskapet vallonättlingar

Byar och gårdar i Burträsk 1539-1800
Släktforskarexperten Agneta Olofsson har gjort en sammanställning av de människor som bodde och verkade byarna i Burträsk socken från tidigt 1500-talet ända fram till 1800.

Sveriges dödbok 8 åren 1830-2020
Åttonde versionen av Sveriges dödbok. Totalt omfattar den 15,4 miljoner poster. Uppgifter som redovisas för nästan alla är; namn, adress, personnummer, dödsdatum, civilstånd, civilståndsdatum, födelse- och dödsförsamling.

Piteanor 2011
På denna skiva kan du hitta massor med avskrifter gjorda av Pitebygdens Forskarförening. Det är bland annat födelseböcker, dödböcker, vigselböcker, utvandringar för både Piteå landsförsamling och Piteå stadsförsamling. Här hittar du också fastighetsregister och bouppteckningsregister.

Dessa källor finns tillgängliga på datorerna på avdelningen Rötter på Umeå stadsbibliotek. Där kan du även hitta följande arkiv på mikrofilm. 

Västerbottens regemente
 • Rullor 1710, 1739-1840
 • Meritförteckning 1714-1840
 • Generalmönsterrullor för Västerbottens regemente 1689-1883
 • Roterings- och utskrivningslängder 1621:526-, 1677:599
Domböcker, mantalslängder och jordeböcker
 • Domböcker för Västerbottens och Norrbottens län på mikrofilm, innehåller t.ex. bouppteckningar, småprotokoll, förmyndrarprotokoll, urtima ting. Mantals- och boskapslängder i Västerbottens län, samt landskapshandlingar för Norrland.
 • Renoverade domböcker för Västerbottens län, orts- och personregister
 • Mantalslängder för Västerbotten 1637-1714, 1715-1749, 1765-1860
 • Mantalslängder för Västerbottens lappmarker 1637-1668
 • Jordeböcker för Västerbotten 1630-1750 (luckor) och 1825
 • Landskapshandlingar för Västerbotten 1539-1586, 1586-1629

E-resurser för släktforskare

Svar, Digitala forskarsalen
Sök fritt i Riksarkivets arkiv och register på samtliga bibliotek och skolor i Umeå kommun.

Arkiv digital
Digitala bilder av de svenska kyrkböckerna och domböckernas bouppteckningar i färg. Arkiv digital finns på följande bibliotek: 

 • Bjurholms bibliotek
 • Holmsunds bibliotek 
 • Hörnefors bibliotek
 • Nordmalings bibliotek
 • Robertsfors bibliotek
 • Umeå stadsbibliotek
 • Vännäs bibliotek

Folkräkningen 1890 på nätet
Gratis att söka i Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland, Jämtland och Värmlands län.

Historiska kartor
I tjänsten Historiska Kartor visar Lantmäteriet stora delar av sin kartskatt. Här finns mer än en miljon historiska kartor från hela Sverige!

Nättidningen Rötter
Dagstidningen på nätet för dig som släktforskar. Här finns anbytarforum, porträttfynd, samefynd, böcker, hjälpmedel, tips och råd.

Sveriges församlingar genom tiderna
Online-version av boken Sveriges församlingar genom tiderna, utgiven av Riksskatteverket 1989.

Södra Västerbottens Släktforskares hemsida
Vår lokala släkforskarförenings hemsida, länkar till lokala forskare på internet, register över artiklar i föreningens medlemsblad med mera.

Indiko
Demografiska databasen vid Umeå universitet.

Dis-Nord
Föreningen för Datorhjälp i släktforskning.

Boktips

 1. När vi var samer

  Av: Jonsson, Mats Tipsat av: Angelica Seger

  I Mats Jonssons sjätte serieroman kommer han i kontakt med sitt okända samiska ursprung i en fängslande släktkrönika.

 2. Criminal characters

  Tipsat av: Anna Östman

  Identifiera fängslade australiensare genom att hjälpa till att läsa skrivstil. På köpet underlättar du för många att hitta sina släktingar.

 3. Som ett ensamt träd i stormen

  Av: Nylander, Lars Tipsat av: Birgit Lindgren

  "Glöm oss ej." Det skulle kunna vara en sammanfattning av innehållet i brevsamlingen som Lars Nylander utgår från när han berättar om sin släkt, de som emigrerade och de som stannade.

 4. Det tysta köket

  Av: Lerin, Lars Tipsat av: Synneva Byrkjeland

  Ett varmt porträtt av två människor i konstnärens liv, inläst med en sympatisk värmländska. Fina akvareller ackompanjerar berättelsen.

 5. Smedforska!

  Av: Berggren, Ulf Tipsat av: Birgit Lindgren

  Råkar du på en smed i din släkt så har du stor nytta av denna bok.

 6. Soldatforska!

  Av: Ericson Wolke, Lars Tipsat av: Birgit Lindgren

  I denna bok får du hjälp att hitta till de källor som du som släktforskare har nytta av när det gäller dina militära förfäder.

 7. Kartforskning

  Av: Ångström, Karl-Ingvar Tipsat av: Birgit Lindgren

  Användbar handbok för dig som söker information om platser där dina anfäder har bott och verkat.

 8. Fader okänd

  Av: Reuterswärd, Elisabeth Tipsat av: Birgit Lindgren

  Förr eller senare kommer du som släktforskare att råka ut för barn som inte har någon fader angiven i kyrkböckerna.

 9. Emigrantforskning

  Av: Rosvall, Ted Tipsat av: Birgit Lindgren

  I denna bok kan du få information om det mesta du behöver veta vad gäller emigrantforskning.

 10. De lydiga kreaturen i Bishop Hill

  Av: Fontander, Björn Tipsat av: Sonja Viklund

  För över hundrafemtio år sedan följde fler än 1000 svenskar sin profet Erik Jansson till det förlovade landet USA. Flykten till friheten fick ett tragiskt slut för många.

Visa fler