Service på biblioteken

På de flesta av biblioteken finns datorer, kopiatorer, skrivare, trådlöst internet och grupprum som du kan använda. Här finns en sammanställning och på bibliotekens egna sidor ser du vad som erbjuds just där.

Boka datorer

Datorer finns att boka på flera av biblioteken. Programvaran kan skilja sig åt mellan biblioteken. Det finns alltid program för ordbehandling, men en del bibliotek erbjuder även specialprogram för till exempel redigering och släktforskning.  

Det är inte tillåtet att använda våra datorer till något olagligt. Det är även förbjudet att hantera material som andra kan uppleva kränkande, till exempel pornografiskt eller rasistiskt material. Bryter du mot dessa regler riskerar du avstängning.

Trådlöst nätverk (wi-fi)

På flera av biblioteken finns wi-fi, det vill säga trådlöst internet. På biblioteken i Umeå kommun kan du logga in med ditt bibliotekskort eller ditt personnummer och din pinkod.

Eduroam finns på de flesta bibliotek i Umeå kommun. Eduroam är ett internationellt samarbete mellan universitet och högskolor som ger tillgång till deras wi-fi.

Kopiera och skriva ut

På flera av biblioteken finns det kopiatorer och skrivare.

Grupprum

Grupprum och arbetsrum finns på flera av biblioteken. 

Boka tid med oss

Du kan boka en tid med personalen på ditt bibliotek. Har du en biblioteksfråga som kanske kräver lite mer tid kan du boka tid för att sitta ned tillsammans med en bibliotekarie. Vi erbjuder också hjälp att komma igång med e-böcker och ladda ned talböcker. På Umeå stadsbibliotek kan du även få hjälp att komma igång med släktforskning.

Låna teknik

Daisy-spelare och läsplattor finns det bibliotek som lånar ut. På Umeå stadsbibliotek finns ett musikrum med både instrument och inspelningsutrustning som går att boka och använda på plats.

Boka dator eller grupprum

På vissa av våra bibliotek kan du boka datorer och rum via bokningstjänsten Netloan.  

 

Logga in på trådlöst nätverk

 1. Trådlöst nätverk på biblioteken i Umeå

  Det trådlösa gästnätverket på biblioteken i Umeå heter _UK_Guest. Om du har Umeåregionens bibliotekskort kan du logga in med ditt kort och pinkod eller med ditt personnummer och pinkod.


Boka tid

 1. Kom igång med e-böcker

  Boka gärna en tid så visar vi hur du gör för att läsa e-böcker eller e-ljudböcker på din dator, läsplatta eller mobil.

 2. Boka tid för egen nedladdning

  Du som har rätt att låna talböcker kan själv ladda ned böcker från Legimus. På biblioteken kan du få hjälp att komma igång.

 3. Boka bibliotekarie

  Du är alltid välkommen med dina frågor på våra bibliotek, men om du bokar tid med en bibliotekarie kan du i lugn och ro få den hjälp du behöver.