Sök i katalogen

Så här söker du bland böcker och annat som finns att låna eller använda på plats på biblioteket.

Du använder sökfältet som finns högt uppe på varje sida. Där kan du skriva in vilket ord du vill. Det kan till exempel vara namnet på en bok eller en författare eller ett ämne. Sedan trycker du på förstoringsglaset. Då visas en träfflista. 

I nästa steg kan du avgränsa din sökning genom att göra val i de rutor som visas ovanför träfflistan. Du kan till exempel välja medietypen bok eller film, ett språk, målgrupp och ett särskilt bibliotek. 

Utökad sökning

Genom att trycka på texten Utökad sökning i högra kanten av sökfältet kan du filtrera din sökning i förväg. Du kan till exempel välja att bara söka bland e-böckerna, bara material för barn eller sådant som är på ett speciellt språk.

När du markerat vilken filtrering du vill ha kan du skriva dina sökord i sökfältet innan du klickar på Sök. Du kan också lämna fältet tomt. I så fall får du träff på allt som stämmer med din filtrering.

Träfflistan

Längst upp i träfflistan ser du vilka filtreringar du gjort. Du kan ta bort någon filtrering om du vill, genom att klicka på krysset  Du kan också lägga till fler filter för att förfina sökningen. Listan kan också sorteras om så att träffarna till exempel kommer i bokstavsordning (Titel) eller med de nyaste först (Senaste)

I listan syns vilka medietyper de olika titlarna finns i. Det kan vara till exempel bok, e-bok, ljudbok eller film.

Fullpost

För att se fler detaljer om en titel och vilka bibliotek den finns på, klicka på titeln i träfflistan. Du kommer då till fullposten.

Om titeln finns i flera utgåvor och/eller medietyper måste du välja vilken du vll titta på:

Då visas vilka bibliotek som har titeln i just den utgåvan. Om den, som i exemplet ovan, finns i mer än en upplaga i bokform, tänk på att titta på båda om du vill se vilka bibliotek som har den.

Så här kan det se ut:

Här syns om boken finns inne på ett visst bibliotek, med en grön markering i högerspalten. Är den utlånad syns en klocksymbol och ett datum när boken beräknas vara tillbaka. Notera också knappen Reservera längst upp, här ser du om det är kö på boken. 

Vill du själv ställa dig i kö kan du läsa här om hur man gör.

Läs mer

  1. Mer än böcker

    På biblioteken finns också ett urval av till exempel film, ljudböcker, tv-spel och tidningar.

  2. Låna

    Läs om hur du lånar en bok, lånar om, ställer dig i kö och vilka regler som gäller när du gör allt detta.