Mixa labb (Tillfälligt stängt på grund av stöld)

Välkommen till ett av Umeå stadsbiblioteks rum för digitalt skapande. Det är utrustat med program och teknik och du kan använda det ensam eller i en mindre grupp.

Mixa rum för digitalt skapande
Mixa

I Mixa finns tre datorer du kan använda för många olika typer av digitalt skapande. En dator kan bokas två dagar i förväg och fyra timmar per dag genom att logga in i Netloan.

Vad kan rummet användas till?

I detta rum har du tillgång till de allra flesta av Adobes programvaror, samt teknik anpassat för många typer av digitalt skapande

Ljud, bild, video och programmering

I detta rum kan du skapa eller redigera digitala bilder i Photoshop. Du kan redigera en inspelad film med hjälp av programmen Adobe Premiere eller Adobe After Effects. Du kan arbeta med trycksaker i Adobe Indesign eller skapa en hemsida med hjälp av Dreamweaver. I rummet kan du spela in en podcast eller intervju eller redigera ljud med hjälp av programmen Adobe Audition och Audacity.

Ritplattor och möjlighet till ljudinspelning

Samtliga datorer i detta rum är utrustade med högupplösta skärmar som är anpassade för bildbehandling, samt med studiohörlurar.

En av datorerna (Mixa 2) är försedd med en ritplatta. 

En av datorerna (Pod/Ljud) är anpassad för ljudinspelning. Här finns, förutom ovanstående, ett externt ljudkort samt mikrofon för inspelning av till exempel en intervju eller en podcast. Spelar in och redigerar gör du med hjälp av programmen Audacity eller Adobe Audition.

Berätta för oss om du vill spela in ljud

Om Mixa skall användas för ljudinspelning kan du ringa till stadsbiblioteket eller säga till i någon av informationsdiskarna. Du har då möjlighet att boka hela rummet, förutsatt att ingen annan redan har bokat någon av datorerna.

Här hittar du Mixa.

OBS! Vill du bli meddelad när rummet öppnar igen?
Maila i så fall jon.fallstrom@umea.se

Programvaror i Mixa

Förutom webbläsare och de vanligaste Office-programmen är datorerna i detta rum även utrustade med programvaror från Adobe.
Detta innefattar bland annat:

  • Adobe Photoshop CC – redigera eller skapa egna bilder
  • Adobe Illustrator CC – skapa eller redigera vektorgrafik
  • Adobe Indesign CC – arbeta med layout
  • Adobe Premiere CC – redigera filmer
  • Adobe Acrobat Pro DC – skapa och arbeta med PDF-dokument
  • Adobe Audition CC – spela in och redigera ljud
  • Adobe Dreamweaver – arbeta med webbdesign
  • Adobe Lightroom – Redigera foton