Meröppet i Vindeln

I augusti 2014 blev Vindelns bibliotek, som första folkbibliotek i Norrland, ett meröppet bibliotek. Det betyder att biblioteket är tillgängligt sju dagar i veckan, 50 veckor per år mellan klockan 06.00-22.00.

Meröppet – så fungerar det!

Foto: bibliotekets personal
Det meröppna biblioteket i Vindeln gör att du kan använda biblioteket på tider då det inte finns personal där.

Begreppet "meröppet", som myntades i Veberöd, är medvetet valt för att poängtera att det handlar om ett komplement och inte en ersättning ett bemannat biblioteket.

Meröppet innebär bättre tillgänglighet men med samma bemanning av biblioteket som tidigare. Under meröppet kan du i lugn och ro titta bland hyllorna, plugga, läsa tidningar och tidskrifter samt använda våra datorer.

Du kan även hämta dina reserverade böcker samt låna och återlämna i självbetjäningsautomaten.

Vem får komma in?

För att få tillgång till det meröppna biblioteket måste du ha ett bibliotekskort, svenskt personnummer, vara minst 18 år och registrera dig som meröppet-användare.

Nyckeltaggen ska återlämnas om du flyttar från Vindeln, eller av annat skäl inte använder den.

Kontakta personalen under bemannad tid för att registrera dig.

Så kommer du in

Under obemannad tid kan du låsa upp med hjälp av din nyckeltagg och pinkod på knappsatsen vid dörren. Efter detta öppnas dörren så att du kan gå in. Nyckeltaggen och pin-koden är personliga. Du får inte lämna ut dem till någon annan. Det är viktigt att du inte släpper in obehöriga personer.

När biblioteket stänger

Klockan 22.00 släcks lamporna och en kort stund senare slås larmet på. Är du kvar i lokalen då, måste du själv betala den utryckande personalens arvode. 

Kontrollera alltid att dörren är ordentligt stängd och låst när du lämnar biblioteket.

Skötsel och säkerhet

För att meröppet ska fungera är det viktigt att du plockar undan efter dig och tar hand om vårt gemensamma bibliotek.

Biblioteket ansvarar inte för kvarglömda eller borttappade föremål. 

En vuxen bekant eller anhörig som önskar följa med under meröppet ska skaffa egen behörighet. Barn får följa med sin vårdnadshavare.

Låna och återlämna

Du lånar och återlämnar dina böcker som vanligt i självbetjänings-automaten. Följ instruktionerna på skärmen. Kolla noga att dina böcker blir skannade och registrerade.

Texten på skärmen talar om var du ska ställa böcker som du har återlämnat.

Hämta reserverade böcker

Böcker som är klara att hämta står på hyllan för reserverade böcker. De står sorterade efter författarens efternamn. När du har hittat dina böcker måste du låna dem i automaten. 

 

Kontakta oss