Listor och artiklar

Tipslistor på teman som fantasy, kärlek, sport och mycket annat. Artiklar och andra texter om en viss bok eller författare, bokpriser och annat som hör till på biblioteken.

Tipslistor

 1. Populära ungdomsböcker 2021

  Artikel Skrivet av: Åsa Zetterström

  Här är några av de mest utlånade ungdomsböckerna förra året. En blandning av äldre och nyare böcker, tjocka och tunna, både verklighetstrogna och fantastiska berättelser.

 2. #booktok

  Artikel Skrivet av: Moa Wållberg

  Vi har listat några populära böcker från Tiktok, med hashtaggen booktok. Böcker som ofta dyker upp i flödena och som har fått höga betyg. Böcker att låna på biblioteken.

 3. Skola och vardag

  Artikel Skrivet av: Åsa Zetterström

  Skolan, klassen och lärarna nämns ofta bara i förbifarten i ungdomsböcker, som en diffus bakgrund. I de här böckerna är det tvärtom något som spelar stor roll för huvudpersonerna. Som det nog är för många tonåringar.

 4. Noveller för ungdomar

  Artikel Skrivet av: Hanna Widman, Åsa Zetterström

  En novell kan vara kort men ändå rymma mycket. Här är tips på noveller för ungdomar.

 5. Snabbläst och spännande

  Artikel Skrivet av: Minabiblioteks redaktion

  Tycker du att det är svårt eller jobbigt att läsa? Eller vill du helt enkelt läsa en tunn bok? Vi tipsar om böcker som är korta, snabblästa och spännande. Eller kanske lite romantiska. För dig som är tonåring.

 6. Guldkorn 2022

  Artikel Skrivet av: Åsa Zetterström

  Nytt år, och nya böcker! Här är några som verkar riktigt lockande, håll utkik efter dem på ditt bibliotek. Så fort något bibliotek beställer böckerna kan du ställa dig i kö.

Visa fler

Podd om ungdomslitteratur

 1. Lyssna på Ungpodden

  Skrivet av: Åsa Zetterström

  Podden för dig som älskar ungdomslitteratur. Så presenteras Ungpodden som produceras av Helsingborgs bibliotek. Udda personligheter, revolution och författarsamarbete är teman för några av de senaste avsnitten.

Mer att läsa

 1. @nerdmaling på instagram

  Skrivet av: Åsa Zetterström

  Vill du ha koll på nya mangaböcker, seriealbum eller böcker om gaming? Då ska du följa skolbibliotekarien Moa och hennes kluriga chef på instagram.

Intervjuer och reportage

 1. Storläsare på Renforsskolan i Vindeln

  Skrivet av: Åza Sjöstam

  De älskar att läsa och är trogna biblioteksbesökare. Möt Matteus Ulander och Fabian Sigfridsson, som går i nian på Renforsskolan i Vindeln.

 2. Boktipsare: Tove Liliequist

  Skrivet av: Anna Sahlén

  Tove Liliequist jobbar på Umeå stadsbibliotek och ansvarar för Regnbågshyllan. Hon har bra koll på HBTQ+ -böcker och tipsar gärna om YA-böcker, urban fantasy, nya romaner, virkböcker och vegetariska kokböcker.

 3. Boktipsare: Moa Wållberg

  Skrivet av: Anna Sahlén

  Moa Wållberg är skolbibliotekarie i Nordmaling och läser gärna böcker som tar henne bort från verkligheten, särskilt urban fantasy och manga.

Visa fler