Felsökning e-lån

Här är några vanliga fel som kan uppstå vid e-bokslån och tips på hur de kan lösas.

Jag kan inte logga in i Biblo

Du använder samma uppgifter som när du loggar in på Minabibliotek. Läs mer här.

Jag försöker låna en e-bok (eller e-ljudbok) i Biblio, men får felmeddelande.

Det finns flera anedningar till detta:

 • Du har uppfyllt veckokvoten för antal lån. Du är begränsad till två lån per sjudagarsperiod. Under "Mina lån" syns vilka aktiva lån du har och hur många dagar som återstår. Lånetiden är 28 dagar, så då kan du räkna ut när lånen gjordes.
 • Biblioteket har uppnått kostnadstaket för perioden. Kontakta webbredaktionen om problemet kvarstår.
 • Din inloggning till Minabibliotek fungerar inte. Det finns en koppling mellan Biblio och Minabibliotek, så du månste ha ett fungerande konto på Minabiliotek för att lånen i Biblio ska gå igenom. Logga in här på Minabiliotek med samma uppgifter som du loggade in i Biblio med.
 • Det är ett tekniskt fel. Du skulle kunna kontrollera att boken finns på Minabibliotek - finns den inte där går den inte heller att låna i Biblio. Kontakta webbredaktionen om det verkar vara ett tekniskt fel.

Jag försöker låna en e-bok (eller e-ljudbok) på Minabibliotek. Jag trycker på Låna, men det händer ingenting, systemet står bara och "tänker".

Du är begränsad till två lån per sjudagarsperiod. Kan du ha fyllt den kvoten? Under "Mina sidor" - "Mina lån" syns vilka aktiva lån du har och hur många dagar som återstår. Lånetiden är 28 dagar, så då kan du räkna ut när lånen gjordes.

En annan orsak kan vara att biblioteket har uppnått kostnadstaket för perioden. Hör med ditt bibliotek om problemet kvarstår.

Jag har lånat en e-bok på Minabibliotek, men den syns inte under Min lån i Biblio.

Gå in igen på boken på Minabiliotek och kontrollera vilket format den är i. Om den är i pdf går den inte att läsa i Biblio, och syns inte där. I vissa fall finns pdf-boken strömmande, då kan du klicka på "Öppna i webbläsaren" och läsa den direkt. Annars måste du installera ett annat program eller app samt skaffa Adobe ID. Läs mer här.

Om boken är i epub-format borde den synas i Biblio. Testa att logga ut och logga in igen.

Jag har lånat en e-bok och vill ladda ner den till Bluefire reader (eller annat läsprogram). Men länken för att öppna kommer inte upp.

Många som använder Bluefire reader eller att annat läsprogram, annat är Biblio, har upptäckt att det inte fungerar som det ska att ladda ner e-böcker. Det gäller dig som har en ny Ipad, eller om du har uppgraderat till Ios 13.

Kommer inte det vanliga meddelandet upp, "Vill du öppna i Bluefire reader"? Gör så här:

 • Öppna mappen Filer.
 • Välj Nedladdningar och sortera dem i datumordning.
 • Klicka på den nyaste som heter UrlLink.ascm (eventuellt med en siffra efter).
 • Klicka på den lilla delningssymbolen längst upp till höger. 
 • En rad alternativ kommer då fram. Leta upp det som heter Kopiera till Bluefire reader (eller Pocketbook eller vilket läsprogram du använder). Boken ska nu öppnas som vanligt i programmet.

Läs mer

 1. Låna e-medier

  Om du har ett bibliotekskort hos oss kan du låna e-böcker, e-ljudböcker och strömmande film. Du kan göra två e-boks- eller e-ljudbokslån var sjunde dag och du kan låna en strömmande film per vecka.