Virginia Woolfs värld

Virginia Woolf var en av Englands ledande kulturpersonligheter och författare under början av 1900-talet. Intresset för henne är stort och nyöversatta texter och romaner om hennes liv ges fortfarande ut.

Vanessa och Virginia
Susan Sellers har skrivit den biografiska romanen Vanessa och Virginia. Konstnären Vanessa Bell berättar här om sin relation till systern Virginia och om deras sammanflätade liv. Tillsammans var de Bloomsburygruppens nav, de var bästa vänner och sporrade varandras konstnärskap. Samtidigt var de bittra rivaler.

Virginia beskrivs som intellektuell och nervös. Hon är briljant och skarpsinnig. När hon talar eller berättar förtrollar hon sina lyssnare, men hennes ord kan också såra systern mer än något annat.

Ömsesidigt beroende

Vanessa är en känslomänniska som bryter med de viktorianska normerna och lever i flera okonventionella förhållanden. Hon får tre barn och Virginia avundas henne det bohemiska, livliga hemmet. Själv sörjer hon över att inte ha lyckats som konstnär och över att inte den uppslukande kärleken till Duncan Grant är fullt ut besvarad.

Vanessa och Virginia är en fängslande roman som blir allt svårare att lägga från sig ju längre du läser. Den beskriver på ett levande sätt systrarnas beroende av varandra och deras motstridiga längtan efter att ömsom frigöra sig från varandra och ömsom

Virginia Woolf graffiti
dela allt.

Författaren Susan Sellers är professor i engelsk litteratur och bygger sin roman på en rad biografier om Vanessa Bell och Virginia Woolf, en av dem skriven av Vanessas dotter Angelica Garnett.

En del av systrarnas brevväxling finns också bevarad och finns representerad i Francis Spaldings Din tillgivna Virginia: Virginia Woolfs liv i brev och bilder.

Essäer under utgivning

Ellerströms förlag har påbörjat utgivningen av utvalda essäer av Virgina Woolf som inte tidigare funnits på svenska. Den första volymen heter London och är en samling texter från 1931-32 som hon skrev på beställning av tidskriften Good Housekeeping, som för övrigt finns kvar än i dag.

London
Här får vi följa Virginia Woolf på promenader längs Londons gator, studera de sjabbiga magasinen vid hamnen, lyssna på bullret och skvallret på Oxford Street, besöka John Keats hus och Westminster Abbey.

Den som läst Mrs Dalloway vet att Virginia Woolf är en fantastisk Londonskildrare. Den här essäsamlingen ger samma känsla av närvaro. Tonen är ironisk och kärleksfull på samma gång. Hon vänder sig här direkt till dig som läsare, som om du var lycklig nog att få en personlig guidning i de miljöer hon kände så väl.

Text: Åsa Grenholm, Robertsfors bibliotek
Bild: Ordfront förlag, Ellerströms förlag


 1. Vanessa och Virginia

  Av: Sellers, Susan
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2010
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från engelska
  Finns som: Bok
 2. Din tillgivna Virginia

  Undertitel: Virginia Woolfs liv i brev och bilder
  Av: Woolf, Virginia
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1992
  Klassifikation: Litteraturvetenskap
  Finns som: Bok
 3. London

  Av: Woolf, Virginia
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2009
  Klassifikation: Brittiska öarna
  Finns som: Bok
 4. Mrs Dalloway

  Av: Woolf, Virginia
  Språk:
  Engelska
  Publiceringsår: 2000
  Klassifikation: Engelsk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 5. I all välmening

  Undertitel: en barndom i Bloomsbury
  Av: Garnett, Angelica
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2003
  Klassifikation: Biografi med genealogi
  Finns som: Bok
 1. Ett eget rum

  Av: Woolf, Virginia Tipsat av: Annelie Bränström Öhman

  Annelie Bränström Öhman, universitetslektor vid Institutionen för kultur och medievetenskaper på Umeå universitet, tipsar om sin favoritbok av Virginia Woolf. - Det är min öde ö-bok, säger hon.

 2. En pojke på Hogarth Press

  Av: Kennedy, Richard Tipsat av: Tommy Sundin

  Det är rätt härligt att få kulisserna undandragna någon gång och syna de litterära storheterna i mer osminkad form.

 3. Timmarna

  Tipsat av: Elenor Lindberg

  Vissa filmer träffar som ett slag i magen och känslan sitter kvar... Länge. Timmarna är en sådan film.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Åsa Grenholm den 17 juni 2010