Violinbyggmästaren Micha Mattiasson

På Holmbergs gård i Tegsnäset, med utsikt över Umeälven, bor en violinbyggmästare från Tyskland och hans familj. Han heter Micha Mattiasson och är också filialföreståndare på biblioteket i Granö.

Michael Mattiasson
Han vet mycket väl vad det är för hus han bor i, då han med nöje och stort intresse studerat Tegsnäsboken, utgiven 1992. Den lokala historien berättar hur det var i verkligheten, menar han, medan den ”breda” historien ger de större sammanhangen.

- Det behövs en ny upplaga av Tegsnäsboken, säger Micha.

Holmbergs gård

Nya huset på Holmbergs gård stod klart 106683, tre år efter att Herman Holmberg fått se sin kampanj för att bygga en bro över älven krönas med framgång, och Tegsnäsborna slapp ro när de skulle från ena sidan till den andra.

Vid årsskiftet 2005 - 2006 flyttade Micha, Deborah och sonen Levi (nu 4 år) in, efter att skidåkerskan Antonina Ordina flyttat ut.

De hade hittat den plats och det hus de sökte, och här kunde snart Micha öppna sin verkstad, medan Deborah fick arbete som psykolog i Lycksele.

Från rummet där Micha inrett sin verkstad ser man genom fönstret i hallen det gamla soldattorpet, flyttat från andra sidan älven, i vilket Herman Holmberg hade sitt båtbyggeri.

Bland annat tillverkades forsbåtar och färjor för transporter i och över olika älvar i Norrland.

Studerade i Tyskland

2000 – 2004 studerade Micha till diplomdesigner/musikinstrument och violinbyggmästare i Markneukirchen i Tyskland, och erhöll sitt mästarbrev 2004. Han visar upp sitt mästerstycke, en barockviolin, som är en rekonstruktion av ursprungstillståndet på ett italienskt 1600-talsinstrumnet av Hieronymus Amati, en känd violinbyggarsläkt.

- Hans son Nicolo var den ende högklassige kvarlevande violinbyggaren efter pesten 1630, och förde kunskapen vidare, berättar Micha. Det är nästan säkert att Antonio Stradivarius gick i hans skola. Hela utvecklingen av violinen är präglad av den familjen. Utseendet lades fast vid den tiden.

Huvudvärk av alla detaljer

Micha tar fram olika trästycken från hyllorna vid arbetsbänken. Han bygger sina fioler av speciellt utvalt tonvirke, helst alpgran och lönn från Bosnien som är lagrat i flera år.

Michael Mattiasson
- När jag bygger tänker jag åt alla håll samtidigt, säger Micha. Det gäller att få till ton, klang och akustik. Och ha kunskap om trädslaget. Men också att känna musikhistorien och kunna spela instrumentet. Och inte minst att se till att det går att spela på, rent tekniskt. Ändrar jag en liten detalj, så hänger den ihop med något annat. Det är nästan jag får huvudvärk ibland.

Men det blir inte så många instrument som Micha får tillfälle att bygga.

- Det är svårt att få beställningar, då efterfrågan på nya instrument är så liten, säger Micha. Det finns fler instrument än det spelas på. En fiol kan man ha i 300 år, och nästan allt går att laga.

Så Micha motarbetar delvis sig själv. Det är just översyn, reparationer och renoveringar av stråkinstrument han i huvudsak utför i sin verkstad, inte minst för Lycksele musikskola. Men han är också återförsäljare av diverse tillbehör, såsom strängar och stråkar.

Spelar violin i orkester

Och så är han musiker, violinist i Umeå Musiksällskap.

- Orkestern har minst lika hög nivå som en motsvarande semiproffsorkester i Tyskland, säger Micha.

Micha uppskattar den svenska folkmusiken, men spelar den inte själv. Han gillar zigenarmusik, men föredrar framförallt stycken av Brahms, Mendelssohn och Mahler. Men absoluta svenska favoriten är nog Lars Erik Larssons violinkonsert från CSF_LookUpDocumentId_(1950), med dess ”upplösning av allt”. Micha tycker också om att sitta hemma vid pianot och spela Bach.

Granö bibliotek

Men tisdagskvällarna är vikta åt arbetet som filialföreståndare på Granö biblioteket, beläget i skolan.

-Genom arbetet får jag träffa mer människor i bygden än jag annars skulle ha gjort, och jag blir mer känd, säger Micha, och menar att biblioteket knappats är en tyst plats, utan samtalen med och mellan låntagarna är många. Hans intresse för lokalhistoria är en tillgång. Nedan tipsar Micha om några böcker i den genren.

Överhuvudtaget trivs familjen Mattiasson mycket bra i Tegsnäset, och i Granö, Lycksele och Umeå. Familjen har utökats med lille Joel, och Deborahs föräldrar har flyttat till Granö – pappan har värmländska rötter.

Tyska och svenska traditioner möts på Holmbergs gård, inte minst nu i juletid. Micha med familj välkomnar med största säkerhet en riktigt kall och snöig jul. Upplyst av musik av bland andra Bach och Corelli.

Text: Carl Axel Gyllenram, Vindelns bibliotek

 1. Färdas som en människa

  Av: Grubbström, Folke
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2005
  Klassifikation: Biografi med genealogi
  Finns som: Bok
 2. Pojken på stenen

  Av: Grubbström, Folke
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2008
  Klassifikation: Biografi med genealogi
  Finns som: Bok
 3. Mitt liv som renskötare

  Av: Kuoljok, Apmut Ivar
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2007
  Klassifikation: Biografi med genealogi
  Finns som: Bok
 4. Nybyggares dagliga leverne

  Undertitel: nybyggare i Vilhelmina i mitten av 1800-talet
  Av: Pettersson, Olof Petter
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1999
  Klassifikation: Sverige
  Finns som: Bok
 5. Med ryggen mot världen

  Undertitel: serbiska porträtt
  Av: Seierstad, Åsne
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2005
  Klassifikation: Historia
  Finns som: Bok
 6. Tegsnäsboken

  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1992
  Klassifikation: Norrland
  Finns som: Bok
 7. Västerbotten

  Undertitel: tidskrift för Västerbottens läns hushållningssällskap
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1988
  Klassifikation: Lantbruk
  Finns som: Tidskrift

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Carl Axel Gyllenram den 16 december 2008