Vinnare om förtvivlan och hopp

Felicia Johagens dramatiska berättelse vann Krumelurs skrivartävling hösten 2018. Torsdag 15 november var det prisutdelning med besök av författaren Johanna Lindbäck.

Höstens skrivartävling för årskurs 4 och 5 hade temat vardagsdramatik. Det vinnande bidraget heter Mitt liv, min värld och är skrivet av Felicia Johagen. Så här lyder juryns motivering:

Bilden visar Felicia Johagen i gul tröja som håller upp sitt diplom.
Felicia Johagen vann skrivartävlingen hösten 2018. Foto: Vicky Uhlander.
"Författaren visar med sin berättelse att en dramatisk händelse i vardagen kan få konsekvenser för hela livet, men ger även ett perspektiv till historien som tillför empati, eftertanke och hopp."

Felicia Johagen är 11 år och går i klass 5B på Sävar skola.

Grattis Felicia, vad tänkte du när du fick veta att du hade vunnit skrivartävlingen?
– Jag blev jätteglad och tänkte, kan det vara sant.

Hur gick det till när du skrev din berättelse?
– Jag gjorde först en tankekarta. Sen skrev jag berättelsen på min laptop. Jag kollade så jag fick med alla punkterna från tankekartan. Min mamma fick läsa min berättelse och sen kom hon med några förslag på ändringar på vissa ställen. Hon tipsade mig till exempel om att jag skulle googla fram något land där det faktiskt har varit krig så att novellen skulle bli mer trovärdig.

Hur kom du på vad du skulle skriva om och hur du skulle lägga upp historien?
– Jag vet inte. Jag hade svårt att bestämma mig för vilken början jag skulle använda mig av. Jag kom på lite olika idéer och jag funderade ganska länge innan jag bestämde mig för att skriva den här berättelsen. Jag vet inte hur jag kom på handlingen, den liksom bara kom till mig.

Tror du att du kommer skriva något mer?
– Ja, självklart.

Skrivartävlingens tema var vardagsdramatik. Vad läser du själv för sorts böcker?
– Science fiction och fantasy.

Om du fick hälsa på i en bok, vilken skulle det vara? Varför?
– Harry Potter-böckerna, för att jag gillar magi. Jag skulle gärna vilja åka till London någon gång och gå på Harry Potter-museet.

Har du någon hobby?
– Ja, film, böcker, att skriva berättelser, hand lettering och kampsport.

Prisutdelning på bokcaféet

Bilen visar författaren Johanna Lindbäck, vinnaren Felicia Johagen och Alva Hägglund som fick ett hedersomnämnande av juryn.
Johanna Lindbäck, Felicia Johagen och Alva Hägglund. Foto: Vicky Uhlander.
Skrivartävlingen anordnades av Krumelur - föreningen för unga ord i norr. Torsdag 15 november 2018 var det festlig prisutdelning på Bokcafé Pilgatan i Umeå. På plats fanns då också författaren Johanna Lindbäck som läste upp Felicias vinnande text.

Förutom äran vann Felicia 500 kronor, fina prisböcker och ett diplom. Någon som också fick ett diplom var Alva Hägglund från Vindeln. Hon fick ett hedersomnämnande av juryn för sin berättelse Min misslyckade dejt. Så här tyckte juryn:

”En underbart rolig, fartfylld och varm historia med bra driv i språket och i dialogen.”

Här kan du läsa Alvas berättelse.

Som avslutning på kvällen pratade Johanna Lindbäck om skrivande och berättade även om några av sina böcker.

Föreningen Krumelur ordnar en skrivartävling varje höst. Ibland bjuder de också in till skrivarkurser. Läs mer på deras webbsida.

Läs Felicias berättelse

  1. Mitt liv, min värld

    Skrivet av: Åsa Zetterström

    Felicia Johagens berättelse om Lara vann Krumelurs skrivartävling hösten 2018. Temat var vardagsdramatik. Här kan du läsa berättelsen.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Åsa Zetterström den 17 november 2018