Vindeln – årets berättarkommun

Årets berättarkommun i Västerbotten arrangeras av Västerbottens museum och Nordiskt berättarcentrum i samverkan med, under detta år, Vindelns kommun.

Berättaråret sträcker sig från hösten 2019 till våren 2020. Syftet med utnämningen är att den ska fungera som inspiration till alla som vill utveckla berättandet och öka berättandets betydelse på den egna hemorten.

Kickoff

Vindeln årets berättarkommun - budkaveln Foto: Åza Sjöstam

En kickoff ägde rum i samband med höstens Bygde- och skördemarknad på Hembygdsområdet i Vindeln. Vindelns kommun tog då över budkavlen från den tidigare berättarkommunen Sorsele.

Under dagen bjöds bland annat på visor på bondska, "Röster från Vindeln – ett muntligt kollage med berättelser från mer än 30 år" och föreställningen "Fröken", ur Sara Lidmans Hjortronlandet, en berättelse i ord och ton med Västanå teater. Denna härliga sensommardag blev en fantastisk inledning på berättaråret.

Berättarår med brett utbud

Året kommer att fortsätta med publika evenemang. Berättarcaféer, ordfördelarutbildning, projektet "Livsberättelser", berättande i skolan och en avslutande lokal berättarfestival kommer att fylla schemat.

Berättarbudkavel - årets berättarkommun Foto: Åza Sjöstam

När det gäller bibliotekets kulturarrangemang kommer de flesta att ha berättaranknytning, och för föreningarna i Vindelns kommun finns möjlighet att söka ett snabbidrag för att anordna kulturaktiviteter som har med berättande att göra. Konst, foto, dans eller kombinationer av olika kulturyttringar kan också räknas in i berättandets konst.   

Berättarfestival

Vid berättarårets slut, ska en storslagen final arrangeras i Vindeln i anknytning till Vindelns vårmarknad. Till den hoppas vi kunna bjuda på teater, berättarframträdanden och annan underhållning. Förhoppningsvis kan vi då blicka tillbaka på ett år fyllt av berättelser, men också som en början till fortsatt berättande i bygden, och till lust att dela med sig av sin egen berättarskatt.

 

 

 

 

 

Arrangemang

 1. Författarmöte: Ida Bäckström

  Datum tisdag 26 november 2019 18:30 - 20:00
  Plats Vindelns bibliotek

  Möt Ida Bäckström från Vindeln som skrivit boken Vad sa du?

 2. Läsecirkel: Stunder i advent

  Datum torsdag 28 november 2019 – torsdag 19 december 2019
  Plats Vindelns bibliotek

  Höj julstämningen med noveller och te! Inför varje advent träffas vi och dricker te, fikar och pratar noveller tillsammans.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Catarina Henfridsson den 25 november 2019