"Vindeln var det första jag tänkte på"

Jimmie Öbom bor i Stockholm, men valde Vindeln som miljö för deckaren Träskpolisen. Träskpolisen handlar om Stockholmspolisen Malin som flyttar till Vindeln och stöter på nya spår i ett tio år gammal försvinnande.

Jimmie Öbom
Berätta lite om dig själv och din bakgrund.
– Jag är 41 år gammal, gift och har två söner som är 19 och 21 år. Jag är född i Stockholm men uppvuxen i Umeå och har tillbringat mycket fritid i Vindeln där jag även bott en kortare tid som ung.

2008 flyttade jag till Stockholm. Har varit chefredaktör på motorcykeltidningen MC-Nytt men är nu chefredaktör på tidningen Husbil & Husvagn.

Träskpolisen är din första roman, hur kom det sig att du bestämde dig för att skriva en roman?
– Jag har skrivit en del noveller tidigare och ofta tänkt att jag en dag ska skriva en bok. När jag fick tid över en dag för ett par år sedan satte jag mig ner. Boken skrevs på tre månader och det blev en deckarroman fast jag först tänkt skriva något helt annat.

Berätta lite om boken och om varför du förlade handlingen till Vindeln.
– Vindeln var det första jag tänkte på när jag insåg att jag ville skriva en berättelse om glesbygdspoliser. Ett litet samhälle med vanliga uniformerade poliser långt bort från alla långrocksklädda kriminalinspektörer i större orter.

– Sen gav det mig en ursäkt att åka till platser jag ofta saknar. Något inspirerad av "bokturister" som går i böckers fotspår hoppades jag även kunna dra lite turister till Vindeln. Just nu vet jag att en handfull läsare åkt i bokens fotspår och det är nog en rätt bra procent med tanke på min blygsamma försäljning, säger han och skrattar.

Träskpolisen
Jobbar du med en fortsättning på Träskpolisen?
– I mitt huvud jobbar jag ofta på en fortsättning men har bestämt mig för att Facebook-sidan "Träskpolisen" måste nå minst 100 gillare innan jag tar tankarna på en fortsättning på minsta allvar. Bokskrivandet har varit dyrt ekonomiskt men i allt övrigt har det varit vinstrikt och roligt. Svaret är alltså: vi får se.

Vad läser du själv för böcker? Har du någon favoritbok eller favoritförfattare?
– Som ung läste jag Vilhelm Mobergs Långt från landsvägen och den vill jag läsa igen för att se om den är lika bra i dag. Stieg Larssons första del i deckartrilogin fångade mig. Det finns många bra svenska författare: John Ajvide Lindqvist. Liza Marklund. Jan Guilliou. Leif G.W. Persson. Jonas Jonasson. För att nämna några.

Sen lyssnar jag som en tokig på ljudböcker. Allt från personlig utveckling och fågelkvitter till Jag är Zlatan och Jules Vernes Jorden runt på 80 dagar. Jag skulle gärna gå från Stockholm till Vindeln och boklyssna hela vägen om jag fick tid.

Text: Åza Sjöstam, Vindelns bibliotek
Foto: Lars Trangius

1. Träskpolisen

Av: Öbom, Jimmie
    Publiceringsår: 2012
    Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  2. Långt från landsvägen

Undertitel: under gamla seklet
    Av: Moberg, Vilhelm
    Publiceringsår: 1974
    Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  3. Jag är Zlatan Ibrahimović

Undertitel: min historia
    Av: Ibrahimović, Zlatan
    Publiceringsår: 2011
    Klassifikation: Sport, skolidrott, elitidrott, doping inom idrott, mm.
    Finns som: Ljudbok CD
  4. Jorden runt på 80 dagar

Av: Verne, Jules
    Publiceringsår: 2006
    Klassifikation: Skönlitteratur översatt från franska
    Finns som: Ljudbok CD

Deckare från norr

Skrivet av: Ingrid Magnusson

Utbudet av deckare och nya deckarförfattare är stort och miljöer och teman påverkar allt mer hur vi gör vårt urval bland dem. Just nu står norrlandsdeckare högt upp på mångas önskelista.

Han slår in en blodig kil i folkhemmet

Skrivet av: Anna Sahlén

John Ajvide Lindqvist vill skriva den bästa sortens "dåliga" litteratur. Och han gör det med hjälp av musik, inre bilder och ett fint språk.

Stieg Larsson och Millenniumtrilogin

Skrivet av: Sofia Flank

I Stieg Larssons Millenniumtrilogi är cyberdrottningen Lisbeth Salander hjältinna. Nu kommer filmversionen av den första boken. Här är historien om författaren och succéböckerna bakom filmen.

Skrivet av: Åza Sjöstam den 21 januari 2013