Vilka är de små raringarna?

Sam Llewellyns böcker om de tre syskonen Raring är något av det mest skruvade som finns att läsa. Roald Dahl och Margaret Mahy gånger tre ungefär.

Små raringar
I den första boken Små raringar får du veta att syskonen Rarings mamma sedan länge är försvunnen. Pappan är omgift med en yngre kvinna.

Syskonen har avverkat massor av barnsköterskor och hittat på mer och mer elaka sätt att bli av med dem. När nanny Grill kommer in i bilden förändras syskonens liv för alltid.

Till havs

Den nya barnvakten tillhör en tjuvliga. De är på jakt efter den inramade nalle-baken som syskonen har på väggen. Barnen smyger sig in i barnvaktens bil och hamnar på en stor båt där tjuvligan bor.

Båtens kapten, och ledare för ligan, är en kvinna. I maskinrummet finns chiefen, en sorglig figur vars högsta dröm att få tag i alla delarna till nallen.

Livet med tjuvligan

Syskonen blir medlemmar i tjuvligan. Rose, den yngsta som gillar matlagning, hamnar i kabyssen (båtens kök). Oliver får vara hos chiefen eftersom han gillar maskiner och explosioner. Viola, som är äldst, är bra på att tänka ut planer. Hon får hjälpa kaptenen att leta efter resten av nallen.

För att krångla till det hela finns det en annan tjuvliga som också är ute efter nallen. Det är nämligen ingen vanlig nalle, utan den unika Kungliga nallebjörnen. Värd en hel del pengar alltså.

Men det är inte därför chiefen vill ha nallen. Han har högst personliga skäl. Verkar det skruvat? Det är det också. Men väldigt läsvärt och väldigt roligt.

Skeppsbrott och kidnappning

I bok nummer två,  Värsta raringar, seglar Rose, Oliver och Viola iväg med tjuvarna och går på grund på en karibisk ö. Där startar de en uppfostringsanstalt för rika barn. Den fungerar som täckmantel för att kunna stjäla en lyxkryssare.

Super-Raringar heter den tredje boken. I den kommer syskonen och tjuvligan till landet Nananagua med sin båt Kleptomanic 2. En av tjuvarna, Viola och Rose blir kidnappade men befrias av El Daggmasco. Landets president Bravo Banano är avsatt och landet styrs av en junta.

Text: Maria From, Vännäsby bibliotek

 1. Super-Raringar

  Av: Llewellyn, Sam
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2008
  Klassifikation: Skönlitteratur på svenska för barn
  Finns som: Bok
 2. Värsta raringar

  Av: Llewellyn, Sam
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2007
  Klassifikation: Skönlitteratur på svenska för barn
  Finns som: Bok
 3. Små raringar

  Av: Llewellyn, Sam
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2006
  Klassifikation: Engelsk skönlitteratur
  Finns som: Bok

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Maria From den 2 juli 2009