Vilda västern är ej som förut

Den mytomspunna Vilda västern har gett upphov till många böcker, filmer och tv-serier genom åren. Vicky Uhlander på Umedalens bibliotek har vuxit upp med genren och gör här en genomgång av westernskildringar genom tiderna och tipsar om läsvärda titlar.

Bild på ett dass framför höga berg (Mormon Teton)
"Vilda västern är ej som förut", så sjöng Little Gerhard på 1960-talet om den siste mohikanen. När jag var sådär tio år gammal och vi hade flyttat ut till stugan för sommaren, cyklade jag varje helg tre kilometer för att under 30 minuter få se Bröderna Cartwright. Där bodde goda vänner till min familj som hade tv, tack och lov!

Under 1950- och 1960- och in på 1970-talet så var Vilda västern hett, framför allt i filmvärlden. Clint Eastwood hade ridit in i tv-rutan i serien Rawhide och blev tidens populäraste tuffing i Sergio Leones "dollar-filmer" till tonerna av Ennio Morricones idag kultförklarade musik.

Urbefolkning och nybyggare

På biblioteket fanns mest barnböcker utifrån indianernas aspekt. Författare som Edward S. Ellis skrev böcker om Hjortfot och i Sverige var Helmer Linderholm samt Stig Ericsson kända indianboksförfattare, vilkas böcker gavs ut ända in på 1980-talet. Idag ligger många av dessa böcker i magasinen. Måhända är det lika bra då flera hade en romantiserad syn på indianernas liv.

Nybyggarnas situation beskrevs för barn enastående bra av Laura Ingalls i serien Lilla huset på prärien, som också gick som tv-serie, och särskilt roligt var det att läsa hennes böcker då hon hade en flicka som huvudkaraktär. Vill du läsa mer om indianböckerna i barnlitteraturen kan jag med fördel tipsa om vår tidigare bibliotekskollega Yvonne Pålssons avhandling I Skinnstrumpas spår och Hans Millgårds artikel här på Minabibliotek.

Själv vill jag dock slå ett slag för en bra faktabok om indianernas situation nämligen Begrav mitt hjärta vid Wounded Knee – erövringen av Vilda västern ur indianernas perspektiv av Dee Brown.

Den romantiserade kofösaren

För vuxna var det mest kiosklitteratur i serier som Mustang, Sheriff och Bill & Ben som var populära vid den här tiden men vill man läsa om just nybyggarkulturen ur svensk synvinkel så finns det ju inget bättre boktips än Vilhelm Mobergs utvandrarsvit där just Nybyggarna speglar de tuffa villkor som gällde för de som kom som immigranter till Amerika under 1800-talets senare hälft.

Bild på en silhuett av en cowboy
Bilden av cowboyen blev väldigt romantiserad, särskilt via film. Cowboyen mytologiserades från tiden efter inbördeskriget, då kofösarna hade sin storhetstid, men också via Hollywood under 1900-talet. Den ensamme mannen, en hjälte, hårt arbetande kofösare, girig ranchägare eller ädel revolverman på jakt efter västerns skurkar var den stilbildande karaktären.

I själva verket stod de för en kultur där hästen och boskapen utgjorde deras arbete, som ofta var ensamt, enahanda och inte heller särskilt lukrativt. Miljön var de stater i USA med stora landområden som lämpade sig för boskapsdrift som Texas, Montana, och Kentucky med flera. Än idag finns "moderna" cowboys, fast i mycket mer begränsad omfattning. Med ökad mekanisering så har hästen ofta fått ge vika för andra transportmedel. Revolvern är fortfarande ett vapen som skyddas som rättighet för gemene man i USA, genom en konstitution som ständigt diskuteras.

Få kvinnor

Men i den vilda västern fanns också plats för guldletare, vägvisare som hjälpte nybyggare som kom från Europa, järnvägsarbetare som byggde ihop öst med väst, revolvermän som Billy the Kid och Wild Bill Hickock, kända jägare samt artister som William "Buffalo Bill" Cody.

Några få kvinnor har gjort sig kända. Till exempel Annie Oakley, upphov till musikalen Annie get your gun), och Calamity Jane, som du kan lära känna genom boken Till min kära dotter – efterlämnade brev till hennes dotter och med förord av Bente Hansen. Myt och historia om Wild Bill Hickock och Calamity Jane blandas väl i den utmärkta HBO-serien Deadwood, den amerikanska stad där bägge är begravda idag.

Klassisk westernförfattare

Bild på springande hästar
Den gamla skolan har flera författare som kommit att få betydelse för genren även om de för den sakens skull inte skrivit in sig i världslitteraturen. A B Guthrie Jr:s Vägen västerut (The way west) och Larry McMurtrys Den långa färden (Lonesome Dove) fick bägge Pulitzerpriset 1950 respektive 1986. Larry McMurtrys böcker har i flera fall blivit västernserier i tv. Han skrev även manus till en annan omtalad film byggd på en litterär förlaga nämligen Annie Proulxs novell Brokeback mountain.

Den långa färden har västernromanens alla ingredienser med indianöverfall, boskapstjuvar och en vild och karg natur som "gör män av pojkar". Huvudkaraktärerna är Texas rangern Gus McCrae och boskapsägaren Woodrow Call. Boken utspelar sig efter inbördeskriget i Texas och bokens titel anger dess tema, den långa färden till det förlovade landet, Montanas omtalade betesmarker.

Vägen västerut ingår i en serie av böcker om den väg som kallades Oregonspåret och handlar om Tadlock, hans guide Dick Summers och deras äventyr längs vägen från Missouri år 1845.

John Steinbeck och Charles Portis

Bild på omslaget till Den röda ponnyn
En liten pärla är John Steinbecks Den röda ponnyn från 1933. Det är en västern med en vinkel som skiljer sig från den gängse. Boken handlar om Jody och hans familj, om nybyggare i Kalifornien och deras kamp för att överleva trots knappa förhållanden.

Charles Portis roman True grit kom ut 1968 och har ursprungligen filmats med superfilmcowboyen John Wayne, samt nyligen av bröderna Cohen 2010. Här är det en ung flicka, Mattie Ross, som vid 14 års ålder får se sin far skjutas för en häst och lite småpengar. På sin väg mot uppgörelse slår hon sina påsar ihop med den tuffe sheriffen Cogburn.

Cormac McCarthy

Väjer man inte för det riktigt hårdkokta och våldsamma men samtidigt litterärt starka så är Cormac McCarthys böcker mörk, tung och stark läsning. I Blodets meridian får vi följa ett gäng skalpjägare. Det är en våldsam berättelse och jag hade nästan svårt att ta mig igenom den boken.

Däremot njöt jag i fulla drag av hans gränstrilogi som inleds med Dessa vackra hästar. John Grady Cole ser familjens ranch gå honom ur händerna och tillsammans med kompisen Lacey beger han sig till Mexico. I bok nummer två, Övergången, får vi bekanta oss med Bill som följer en varg in över mexikanska gränsen.

I den tredje delen, Städerna på slätten, sammanförs Johns och Bills öden. Den här trilogin utspelar sig under mitten av 1900-talet och tar vid långt efter att vilda västern vunnits med all den komplexitet och de konsekvenser det inneburit från kolonisation och invandring, blodig fördrivning av indianerna och deras kultur, slaveri och inbördeskrig.

Den nya västernromanen

En av mina största favoriter bland uttolkare av den nya västern är Annie Proulx. Berättelser från vidderna från 2001 är den första av två guldkorn. I Wyoming utspelar sig bokens elva berättelser om våld och död, men också ensamhet och omöjlig kärlek, som den mellan de två cowboyerna Ennis och Jack i bokens sista och filmade del, Brokeback mountain. Den andra samlingen heter Vilda vägar och innehåller även den elva historier om "white trash"-öden i Wyomings landsbygd.

Några andra böcker utgivna under 2000-talet är Tretton månar av Charles Frazier. De handlar om Cherokee-indianernas kamp för överlevnad. Will Cooper, efter en historisk förlaga, är en föräldralös tolvåring som tas om hand av Björnen, en Cherokee-hövding, och som vi får följa fram till det omöjliga val han ställs inför som vuxen. Charles Frazier är också känd för romanen Åter till Cold mountain, även den filmad.

Bröderna Sisters av Patrick DeWitt är en pikareskroman som handlar om två väldigt olika bröder och tillika prisjägare vars uppdrag är att ta kål på en guldgrävare. Det är en historia som delvis ironiserar över genren och som utspelar sig under 1800-talets klassiska västernera.

Klyschorna har fått konkurrens

Bild på en oljepump vid en oljekälla
Sonen av Philipp Meyer kom ut 2013 och är en välskriven episk berättelse om de som formade de nya USA. Huvudpersonen Eli föds 1836, samma år som staten Texas bildas, och genom honom får vi följa tre huvudpersoner i släkten McCullough. Han möter en helt annan kultur genom sin uppväxt bland comancherna och deras kamp för människovärde. Sedan får vi följa ytterligare två generationer fram till våra dagar då barnbarnet Jeanne Anne har nått 80-årsåldern, rik på Texas svarta guld, oljan.

Västerngenren är så klart full med mytologiska och klyschiga gestaltningar samt berättelser. Försöker du dessutom applicera ett genusperspektiv på dessa, så känner du dig snart trugad att börja gallra bland samlingarna. Men här finns också insiktsfulla och historietrogna berättelser, som problematiserar andan och tiden. Genren bjuder inte sällan en intressant tematik över en hård och blodig epok i USA:s historia.

Den äventyrliga och romantiska bild som både böcker och film har målat upp, har dessutom nyanserats en del under åren efter att nya författare och filmskapare tagit över stafettpinnen. Även i dagens västern kan säkerligen spåren från svunna tider märkas, inte minst i problematiken kring ursprungsbefolkningens situation. Västernkulturen är idag också en turistfälla på gott och ont. Lokalhistoriska värden är viktiga att bevara samtidigt som romantiska idéer frodas och håller västernschablonerna vid liv.

Text: Vicky Uhlander, Umedalens bibliotek
Bilder: outdoorsman, alptraum, Kris Wiktor, jimsphotos/Bigstock


 

 1. Begrav mitt hjärta vid Wounded Knee

  Undertitel: erövringen av Vilda västern ur indianernas perspektiv
  Av: Brown, Dee
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2009
  Klassifikation: Historia
  Finns som: Bok
 2. Nybyggarna

  Av: Moberg, Vilhelm
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1968
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 3. Den långa färden

  Av: McMurtry, Larry
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1986
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från engelska
  Finns som: Bok
 4. Brokeback Mountain

  Av: Proulx, E. Annie
  Språk:
  Engelska
  Publiceringsår: 1998
  Klassifikation: Engelsk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 5. Den röda ponnyn

  Av: Steinbeck, John
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1969
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från engelska
  Finns som: Bok
 6. Blodets meridian

  Av: McCarthy, Cormac
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2010
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från engelska
  Finns som: Bok
 7. Dessa vackra hästar

  Undertitel: första delen i Gränstrilogin
  Av: McCarthy, Cormac
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1993
  Klassifikation: Engelsk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 8. Städerna på slätten

  Undertitel: tredje delen i Gränstrilogin
  Av: McCarthy, Cormac
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1999
  Klassifikation: Engelsk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 9. Övergången

  Undertitel: andra delen i Gränstrilogin
  Av: McCarthy, Cormac
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1994
  Klassifikation: Engelsk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 10. Berättelser från vidderna

  Av: Proulx, Annie
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2000
  Klassifikation: Engelsk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 11. Vilda vägar

  Av: Proulx, E. Annie
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2006
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från engelska
  Finns som: Bok
 12. Tretton månar

  Av: Frazier, Charles
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2008
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från engelska
  Finns som: Bok
 13. Åter till Cold Mountain

  Av: Frazier, Charles
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1998
  Klassifikation: Engelsk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 14. Hjortfot

  Av: Ellis, Edward Sylvester
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2005
  Klassifikation: Engelsk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 15. Sonen

  Av: Meyer, Philipp
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2013
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från engelska
  Finns som: Bok
 16. Till min kära dotter

  Av: Calamity Jane
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1982
  Klassifikation: Biografi med genealogi
  Finns som: Bok
 1. Lilla huset i stora skogen

  Av: Wilder, Laura Ingalls Tipsat av: Anna Sahlén

  Laura bor med sin familj mitt inne i den djupa skogen. Vi följer hennes äventyr och vardag under ett år.

 2. True grit

  Av: Portis, Charles Tipsat av: Sonja Viklund

  En klassisk westernhistoria med en synnerligen ovanlig huvudperson.

 3. Bröderna Sisters

  Av: DeWitt, Patrick Tipsat av: Mattias Löfqvist

  Medryckande, gripande och spännande om två bröder på väg till Kalifornien.

Indianbokens uppgång och fall

Skrivet av: Hans Millgård

Forskaren Yvonne Pålsson har kartlagt indianlitteraturen i Sverige. Den växte fram i en tid då vildmarksromantiken frodades och har i perioder varit en av de mest lästa genrerna bland barn och unga i Sverige.

Brokeback Mountain

Tipsat av: Robert Rösth

Berättelsen om en inte helt okomplicerad relation under loppet av tjugo år. Det handlar om förbjuden och omöjlig kärlek.

Äventyr och kvinnliga banbrytare

Skrivet av: Carina Lillkvist

Drömmer du om det stora äventyret? Via böckernas värld kan du färdas till andra tider, platser och delta i äventyrarnas fascinerande strapatser. Läs om de modiga som bröt mot en mängd konventioner i sin längtan efter det okända.

To a god unknown

Av: Steinbeck, John Tipsat av: Anna Östman

Joseph Wayne puts his faith in an old oak tree in a novel that explores the power of nature.

Red dead redemption

Tipsat av: Anna Östman

Ett välgjort, spännande och stort spel som flirtar med stereotyper, och lyckas ibland.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Wiveca (Vicky) Uhlander den 19 januari 2015