Vi vill alla vara hjältar

Denna älskade och hatade genre. Är en deckare en riktig bok och god litteratur? Svaret är lika enkelt som självklart.

Man i tunnel
Deckare är riktiga böcker och deckare är älskade. Se vilka böcker som finns på topplistorna – och vilka böcker som det görs filmer av.
 
Vi människor har uppenbarligen alltid varit fascinerade av mord och våld och dess efterföljder. Spänningen är någonting som vi söker, om måhända i lite olika skepnader.
 

Flyttat in i våra hem

Mord och våld är knappast ett modernt påfund. Den grekiska mytologin har en hel del kända tragedier, bland annat Oidipus som mördade sin far. Bibeln bidrar också med förmodligen ett av historiens mest kända svartsjukemord när Kain mördar Abel.

I och med tv:s och filmens entré på underhållningsmarknaden så har deckarna flyttat in i våra hem. Från de tidiga Agatha Christie-filmerna till dagens Morden i Midsomer. Under sjuttiotalet så var det Columbo och Kojak och i dag är det kommissarie Barnaby som fångar mördare på den engelska landsbygden.

 

Vill lösa problem

Deckargenren är dock inget som är förbehållet vuxna.
 
Säg den som inte har läst Astrid Lindgrens böcker om Mästerdetektiven Kalle Blomkvist eller Enid Blytons femböcker. Inte ens julkalendern på SVT har klarat sig utan deckare. 2006 var det LasseMajas detektivbyrå som bygger på Martin Widmark och Helen Willis böcker.
 
Grunden till genrens framgång tror jag beror på att det längst inne i oss alla, oavsett om vi erkänner det eller ej, finns en önskan om att vara hjälten, lösa alla problem och vinna hela världen.
 

Bo Balderson
Personlig favorit

Jag har nämnt ett flertal författare och böcker men jag kan inte skriva om deckare utan att rekommendera Bo Baldersons böcker om statsrådet och hans svåger Vilhelm Persson. För den som vill läsa deckare i kombination med humor, satir och politik så är Bo Baldersons böcker en lisa för själen.
 
Böckerna är i och för sig kanske mer ihågkomna för den än idag välbevarade pseudonymen än för dess innehåll, men till skillnad från många andra deckare så kan man väldigt ofta skratta sig igenom kapitlen.
 

Mord och politik

Böckernas två huvudpersoner är dels statsrådet som överlever både mordförsök, diverse intriger och politiska maktskiften, dels är det statsrådets svåger som är adjunkt och är den som är berättaren.

Statsrådet löser de olika morden på de mest fantasifulla och okonventionella sätten. Många människor i hans framfart blir trampade på tårna.
Det är för mig också med stor förtjusning som jag läser de olika satiriska och intrigskapande delarna med politiska förtecken. De olika verkliga statsråden och andra personer som rör sig i maktens korridorer är marginellt förklädda.
I sanning en underhållande läsning.
 
Text: Leif Mårtensson, Umeå stadsbibliotek.
 
 

Låna deckare av Bo Balderson


Läs mer om pseudonymen Bo Balderson på Wikipedia

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Leif Mårtensson den 22 september 2008