Vera Friséns spännande konstnärskap

Föreläsning med Fredrik Elgh från april 2023. Inspelningen bjuder på en översikt över konstnären Vera Friséns liv och verk.

Föreläsningen börjar ungefär sex minuter in i videon. Den hölls på Väven i Umeå den 11 april 2023. Arrangörer var Kultur för seniorer och konstverksamheten i Umeå kommun. 

Om konstnären

Konstnären Vera Frisén blev tidigt uppmärksammad och uppskattad för sina verk. Hon trivdes dock inte i med att ställa ut eller att skiljas från verken. Under sin livstid målade hon framför allt för sin egen skull. Hennes popularitet har dock ökat stadigt de senaste åren. 

Motiv från Västerbotten

Vera Frisén föddes i Umeå 1910 och dog i Stockholm 1990.  Hon målade många och upprepade motiv från Västerbotten, framför allt Stöcksjö, Röbäck och Ytterkolksele. Men även från den västerbottniska fjällvärlden och Öland.

Hon avbildade ofta samma platser under olika ljusförhållande. Många av hennes verk är finstämda tolkningar av stämningar i naturen. Hon har också målat porträtt och flertalet teckningar. Sommaren 2024 kommer Västerbottensmuseet i Umeå att ha en utställning med hennes verk. 

Föreläsare och arrangörer

Fredrik Elgh är professor vid Umeå universitet och ansvarig för nättidsskriften Västerbotten förr och nu, som ersatte den tryckta kulturtidskriften Västerbotten som lades ner 2014. 

I föreläsningen berättar han om Vera Friséns spännande, och fram till och med de senaste åren, bortglömda konstnärsskap.

/live

Våra texter

 1. Med betraktande blick

  Skrivet av: Hans Millgård

  Berta Hansson var folkskolläraren som blev en erkänd konstnär. Hon hade en modern blick på sina motiv och slog sig fram i en mansdominerad sfär.

 2. Vännäs och konsten

  Skrivet av: Christina Landström

  Kanske var det järnvägen som gjorde att konsten började frodas i Vännäs och att bygden närde så många konstnärer. Lär känna några av Västerbottens stora namn inom konsten.

 3. Folkhemmets formgivare från Umeå

  Skrivet av: Örjan Westberg

  Han lekte med former och satte färg på vardagsföremålen. Umepojken Stig Lindberg blev en av det svenska folkhemmets främsta designers och ett av våra största namn internationellt.

 4. Lars Lerin förblir sig själv

  Skrivet av: Synneva Byrkjeland

  Han är en av Sveriges mest kända målare, har givit ut många böcker och medverkat i både film och tv. I Lars Lerins böcker får vi möta både akvareller och människor.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Minabiblioteks redaktion den 13 april 2023