Veden, elden och den goda värmen

Ved som klyvs, staplas och eldas. I Sverige förbrukar vi 315 kilo per person och år. Vår krönikör Hans Millgård har läst om ved och funderat över en företeelse som gått från att vara livsnödvändighet till rekreation.

Bild på huggen ved
Sågar och hugger ved.

De orden återkommer varje gång jag vänder blad i min pappas dagböcker från 1917 och framåt. Det var före maskinernas tid. Sågen och yxan var de redskap som stod till buds. Ibland kallar han sysslorna för vedtillverkning eller vedfabrikation, kanske för att göra ett tradigt arbete litet intressantare.

Dagböckerna som han började skriva som fjortonåring handlar till största delen om arbete. Han skriver om alla de arbetsuppgifter som förekom på en jämtländsk bondgård under tidigt 1900-tal. Om antalet hölass som körts, mjölkkrukor som forslats till mejeriet, mängden potatis som tagits upp, antalet fiskar som fångats och höns som nackats. Allt finns noggrant noterat. Att ved också skulle bäras in varje dag skriver han inte så mycket om. Kanske fick småsyskonen ta hand om det.

Några årtionden senare fick även jag ta del i vedhanteringen. Först med att bära in det som behövdes till vedspis och kakelugn, sedan med att använda kap och klyv. Med hörselkåporna på, ackompanjerad av det dova ljudet från vedklyven och det skärande ljudet av sågklingan på väg genom timret, var jag helt klart på väg att bli vuxen.

Motorsågen och klyvyxan kom in i mitt liv under en vinter i kronans tjänst. Träd skulle fällas och kvistas och meterved huggas. Träden föll och staplarna med meterved växte i höjden. Det var ett bra arbete för ett gäng 20-åringar. Vi såg resultat och vi gladdes. Och vi sov som barn.

När jag börjar bläddra i norrmannen Lars Myttings Ved blir jag rent lycklig. Enligt underrubriken innehåller boken allt om huggning, stapling och torkning – och om vedeldningens själ. Det kan låta som överord för en bok på 170 sidor, men jag är beredd att hålla med. Läs mer om boken Ved i tipset nedan.

Att vedeldningen är mer aktuell än på länge har inte bara att göra med ekonomi. Det handlar också om trivsel, om skillnaden mellan den värme du får ut av ett elelement och den som en kamin eller en vedspis ger dig.

En yxa, huggkubbe och ett vedträ
Känns det jobbigt att klyva all sin ved med yxa kan du ta hjälp av en mindre vedklyv. Står du inför valet att välja maskin kan du ha hjälp av den test som journalisten Håkan Hardenborg gjorde för Vi bilägare 2010:6, "Hugg en klyv". Han undersöker också vilket arbetssätt som är det snabbaste, att hugga med yxa eller klyva med maskin. Han är själv; försöksperson; en äldre herre, skapligt pricksäker men med försummad kontorsfysik.

Björk är drottningen i vedskogen. Trädet har nu fått en egen bok i Marit Stigsdotters och Bertil Hertzbergs Björk. Den är en infallsrik hyllning till ett av våra äldsta trädslag, skriven med entusiasm och en upptäckarglädje som smittar. För en eldare är björkveden en storfavorit. Den har högt värmevärde, brinner friskt och utan gnistor.

Ju äldre vi blir desto mer tid ägnar vi åt vedhantering. Mest aktiva är vi i åldersgruppen 60-69 år. Som förväntat är männen i majoritet. Männen kapar och kvinnorna staplar. Klyvningen tycks vara mer könsneutral. Att vedhanteringen har andra fördelar än de rent ekonomiska anar man när 2,3 procent av deltagarna i den undersökning som Sveriges Lantbruksuniversitet gjorde för några år sedan uppgav att de högg ved fast de inte eldade!

Nu handlar den här boken om så mycket mer än ved. Du kan läsa om björk i snickeriet och slöjden, om nävret som kompositmaterial, saven som förädlas till vin, björktavlan som fått nytt liv och mycket mer. Gör det själv tips får du också. Du kan göra en näverkorg i all hast, tillverka ditt eget tvättmedel av björklöv och en egen gör-det-själv-visp.

Boken Eld av Yngve Ryd
Ingen har som Yngve Ryd samlat kunskap om konsten att göra upp eld. Genom återkommande intervjuer med äldre samer i Jokkmokkstrakten har han dokumenterat en kunskap på väg att försvinna. Hans bok Eld är makalöst detaljrik. Här finns allt du behöver veta för att göra upp eld ute i det fria och inomhus.

Det är viktigt var den skall placeras och hur den byggs upp och att veden inte läggs hur som helst utan att vedträn och pinnar läggs sida vid sida. Att råtallen är den sämsta veden, att torrfuran brinner utan att lämna glöd efter sig och passar bra till kokning av morgonkaffet, liksom dvärgbjörk och enbuske, är värt att komma ihåg inför kommande fjällvandringar. 

Ingenting går upp mot doften av färsk ved. Den är direkt livgivande. Poeten och vedentusiasten Hans Børli sätter ord på känslan;

Doften av vit, färsk ved
under savningstiden på våren:
Det är som själva Livet går förbi
barbent
med dagg i håret.

Text: Hans Millgård, Umeå stadsbibliotek
Foto: Photos.com, Håkan Hardenborg, Anders Olofsson 

Du hittar Håkan Hardenborgs reportage på hans egen webbplats (öppnas i nytt fönster)

Håkan Hardenborg testar vedklyv och yxa
 

 1. Huggarna

  Av: Jacobsen, Roy
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2007
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från norska
  Finns som: Bok
 2. Vedtjuven

  Av: Lundholm, Kent
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2012
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 3. Ved

  Undertitel: allt om huggning, stapling och torkning - och vedeldningens själ
  Av: Mytting, Lars
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2012
  Klassifikation: Teknik, Industri, Kommunikationer
  Finns som: Bok
 4. Eld

  Undertitel: flammor och glöd - samisk eldkonst
  Av: Ryd, Yngve
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2005
  Klassifikation: Samer
  Finns som: Bok
 5. Timmerhästens bok

  Av: Ryd, Yngve
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1991
  Klassifikation: Skogsbruk
  Finns som: Okänt
 6. Björk

  Undertitel: trädet, människan och naturen
  Av: Stigsdotter, Marit
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2013
  Klassifikation: Naturvetenskap och matematik
  Finns som: Bok
 1. Ved

  Av: Mytting, Lars Tipsat av: Hans Millgård

  Fakta och statistik blandas med intervjuer i en bok som täcker in alla tänkbara aspekter av ved.

Tiden, tålamodet och Yngve Ryd

Skrivet av: Åke Samuelsson

Författaren Yngve Ryd intresserade sig för den gamla norrbottniska folkkulturen och gav tid och tålamod för att ta reda på allt som fanns att veta. Tidsplaner för att tömma ut ett ämne var oseriöst tyckte han själv.

Ved

Av: Mytting, Lars Tipsat av: Hans Millgård

Fakta och statistik blandas med intervjuer i en bok som täcker in alla tänkbara aspekter av ved.

Högläsning för män

Skrivet av: Åke Samuelsson

Varje sensommar åker jag till fjällen och fiskar tillsammans med tre goda vänner. Det har vi gjort i snart 20 år. Jag minns inte riktigt hur det började, men det har blivit ett stående inslag att jag läser en stump i gasollampans sken när de övriga har lagt sig – en godnattsaga helt enkelt.

Se skogen

Skrivet av: Robert Jansson

Har du svårt att se videörten för alla träd? Passa då på att lära dig mer om naturen – ta med dig en bok om skogen på din skogspromenad.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Hans Millgård den 13 november 2013