Vattenexperiment på Umevatoriet

Visste du att 80 procent av jordens yta består av vatten? Eller att is smälter snabbare i sötvatten än i saltvatten? Det och mycket annat fick femåringar i Umeå lära sig på Umevatoriet våren 2016.

Barn som experimenterar
Under våren 2016 har bibliotek i Umeå kommun arbetat läsfrämjande tillsammans med förskolans pedagoger och fem-årsgrupper kring bilderboken En stackars liten haj av Mårten Sandén och Per Gustavsson. Boken handlar om en liten hajunge som har simmat vilse i en stads vattenledningar och hamnat i badkaret hemma hos en liten pojke.

Mycket vatten på jorden

Som en del i projektet har barnen också fått besöka Umevatoriet. Med utgångspunkt i bokens berättelse gjorde barnen vattenexperiment tillsammans med Umevatoriets pedagoger. På så sätt har de fått lära sig mer om vatten i dess olika former.

Till att börja med fick barnen veta att jordens yta består av 80 procent vatten, men att endast ungefär 2 procent av det vattnet är drickbart. Resten är saltvatten.

Experiment med saltvatten

Vattenexperiment flyta
Saltvatten finns på olika platser på jorden, bland annat som havsvatten och extra koncentrerat i Döda havet. Tårvätskan i dina ögon är också saltvatten. Förskolebarnen fick göra experiment med de här tre olika saltlösningarna. Tårvätska färgades gult, havsvatten blått och saltvatten med samma salthalt som Döda havet fick vara ofärgat.

Barnens experiment visade att vatten med olika salthalt lägger sig i lager på varandra. Det minst salta vattnet, i det här fallet tårvätska, lägger sig på toppen.

Sött och salt vatten

Hur kan man undersöka om vatten är salt eller sött? Jo, i salt vatten flyter saker bättre, som potatis och små hajar. Men is smälter snabbare i sötvatten än i saltvatten. Det lärde sig barnen genom att använda blåfärgade isbitar.

Hajar och saltvatten

Efter att de har varit på Umevatoriet och experimenterat vet nu 5-åringarna mycket mer om de olika egenskaperna hos sött och salt vatten. De har också fått ännu större förståelse för varför den lilla hajen i boken längtar tillbaka till det salta vattnet i havet.

Text: Maria Nordenback, Ålidhemsbiblioteket
Foto: Anna-Lena Sahlman

 1. En stackars liten haj

  Av: Sandén, Mårten
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2014
  Klassifikation: Bilderböcker och kapitelböcker på svenska för små barn
  Finns som: Bok
 1. En stackars liten haj

  Av: Sandén, Mårten Tipsat av: Anna Sahlén

  En pojke älskar att bada men är så förskräckligt rädd för hajar.

På upptäcksfärd med En stackars liten haj

Skrivet av: Maria Nordenback

I år läser Umeås 5-åringar bilderboken En stackars liten haj. Utifrån bokens olika teman fördjupar sig barnen i skapande verksamhet, drama, musik, berättande, lek och rörelse. Och lär sig om hajar.

Ämnesord

Skrivet av: Maria Nordenback den 6 juni 2016