Vår bästa läsning 2022

Personalen på Umeåregionens bibliotek väljer bland sin bästa läsning under 2022.

de mest populära titlarna

Nedan följer personalens urval, ibland med motivering. 

Lennart Kihlberg, Umeå stadsbibliotek

Min bästa skönlitterära upplevelse i år var Häng City av Mikael Yvesand. En stark barndomsskildring med en närmast hypnotisk skönhet i språket. Det hjälper säkert att vara uppväxt i Luleå och känna till miljöerna men det var länge sen jag gick in så fullständigt i en roman.

Nästan lika bra är en av Englands mest intressanta halvnya författare, Benjamin MyersHans senaste The Perfect Golden Circle: or the Strange Rites of an English Summer handlar om två vinddrivna existenser som åker runt på den sydvästra engelska landsbygden och i smyg skapar magnifika geometriska mönster i sädesfälten. Mycket av bokens styrka ligger i det outsagda mellan raderna. 

Den fackbok som jag fick mest behållning av var Fejkmaten av Ann Fernholm. Temat är mat som låtsas vara något den inte är för att vilseleda konsumenterna. Även en cynisk person som jag fick en hel del aha-upplevelser.

Jenny Sandells, Vännäs bibliotek

Livets alla färger av Lisa Aisato. En bok med bilder i, men inte en bilderbok. Om livets faser från lek, förändring och tvivel till kärlek, tomhet och en ny tillvaro. Ensastående berättat med få ord och många färger. En utmärkt julklappsbok till någon som har passerat 30 år. Näsdukar kan behövas.

Om Nadja av Fanny Ambjörnsson. En biografi som inte liknar någon annan. Nadja gjorde inte akademisk karriär och ägnade sig inte åt självutveckling. Men hon trivdes i oväder och tyckte om ramsor. En läsupplevelse som stör ordningen bland andra livsberättelser, på ett bra sätt.

Kiosken av Anete Melece. En berättelse om slit och slentrian, om att vara bunden och bli fri. För ett barn handlar boken om något annat - kanske om att förlora en bit godis eller om att vara tjock. Och de berättelserna är lika fina för sig.

Helen Forsberg, Robertsfors bibliotek

Ett lyckligare år av Jonas Gardell. Fin och berörande om HBTQ-personers historia i Sverige utifrån Pontus Wikbergs liv i slutet på 1800-talet. Men det är också en berättelse om kamp för att slippa ses som sjuk och kriminell. En kamp som började på 70-talet och fortsätter än idag. Väldigt fin.

Där kräftorna sjunger av Delia Owens. En av mina största läsupplevelser någonsin tror jag faktiskt. En otroligt fin bok om människor och natur, att överleva och leva. Kärlek, nöd och död.

Hus av glas av Louise Penny. Den senast översatta boken om Kanadensiska kriminalkommissarien Armand Gamache och hans nära och kära i den lilla byn Three Pines. Jag ÄLSKAR de här böckerna, allihopa. Det är varmt och kärleksfullt och fint men väjer inte för det mörka, otäcka, grymma. Ska man bara läsa en deckarserie i sitt liv så är det den här.

Moa Wållberg, Nordmalings bibliotek

Iron Widow av Xiran Jay Zhao fängslade mig från sida ett. Jag älskar författarens blandning av kinesisk kultur, historia och mytologi med science fiction och fantasy. Kan ni fatta besvikelsen, som en kniv i hjärtat, över att uppföljaren Heavenly Tyrant inte kommer ut förrän sommaren 2023? 

The house in the cerulean sea av TJ Klune var helt fantastisk! Dyster men hoppfull och med viktiga ämnen som rasism och fördomar. Samtidigt så den quirky, magisk och rolig.

Heartstopper av Alice Oseman. Jag älskade Heartstopper! Det är en grafisk ungdomsroman om två pojkar som blir kära. Handlingen är egentligen väldigt simpel, men det behövs inte mer. Berättelsen känns äkta och bilderna är så fina och uttrycksfulla.

Maria Nergård Marklund, Mariehemsbiblioteket

Åh William av Elizabeth Strout. Tredje boken om Lucy Barton som är författare i New York. Funkar också bra att läsa fristående, Lucy har blivit änka och försöker orientera sig i den nya tillvaron. Hennes närmaste är de två vuxna döttrarna och William, hennes ex-make. Trots att de är skilda så är han ständigt närvarande. Han får i boken veta en familjehemlighet som är så omtumlande att han ber Lucy att följa med på en ganska lång resa. Det är handlingen, men det viktigaste är tankarna och de små detaljerna. För i det lilla sker det stora.

Sandslott av Lisa Hyder. Falke vill inte bli vuxen för då gungar man inte och man står kö och bär kassar hela tiden. Men jaget i boken vill inget hellre och hon vill bli det med Falke. De ska dricka äckligt kaffe, läsa tjocka böcker och kanske ha ett slott som inte är gjort av sand. De blir riktigt osams. Varför ser de så olika på det här med att bli vuxen? En mysig och filosofisk bok som också rymmer ytterligare en dimension och det gör den så hjärtskärande. Årets finaste bilderbok enligt mig.

Koftor: Tjugo modeller att sticka för hela året av Maja Karlsson. Ja, vad ska man säga, älskar man stickning och koftor så är väl denna bok perfekt? Här finns mönsterstickade koftor, kort- och långärmade koftor, nybörjarkoftor och koftor för alla årstider. Det finns också tydliga instruktioner i boken så den passar både den vana och ovana stickare. 

Klara Ferneman, Umeå stadsbibliotek

Tommy Bildström, Nordmalings biblioteket

Egentligen läser jag inte så hemskt mycket facklitteratur men Tyrannens tid : om Sverige under Karl XII av Magnus Västerbro blev jag helt uppslukad av i början av året. Jag gillar verkligen hans sätt att ta sig an populärvetenskap och historia. Det är nog en av de bästa populärvetenskapliga böcker som jag läst.

Vad man sällan talar om är att man ibland läser ganska många böcker som är lite sisådär, då längtar man efter den där stora härliga läsupplevelsen. Nattliga Nejder av William Gay blev en sådan för mig. Rytmisk prosa tror jag någon har kallat den. Det är någon sorts "southern gothic" familjesaga och jag älskade varenda sida. Så jävla bra. Särskilt avsnittet med grisen i bilen... Ta och låna den bara! 

Jag brukar försöka läsa lite serier och tipsa om dem. Det finns så väldigt många bra serier. Förra året upptäckte jag Black Hammer och även i år så läste jag många bra berättelser från det universumet. Men det jag gillat mest i år var nog ändå Jupiters legacy av Mark Millar. Jag har dock sparat Black Hammer: Sherlock Frankenstein & the legion of evil tills julen. Så det är inte omöjligt att jag ändrar mig (det låter onekligen som något jag kommer att gilla)

Malin Granberg, Sävarbiblioteket

Anno & Issa av Linnea Lundborg och Ylva Oknelid. Härlig bok både till form och innehåll om vänskap, knoppande förälskelse, missförstånd och skateande. 

De fyra vindarna av Kristin Hannah. Hon skriver så att man känner dammet som slammar igen kroppen

Kriget mot kroppen av Erik Hemmingson och Stina Wollter. Hur en bok som handlar om att bekämpa de dagliga stigmat av att leva i en tjock kropp och att istället sluta fred med kroppen på olika håll och kanter kan bli utsatt för en sådan kritik är obegripligt för mig och gör mig genuint ledsen. 

Anna Hultgren, Obbola bibliotek

Carina Lillkvist, Mariehemsbibliotek 

Maria Sidebo, Vännäs bibliotek

Älgkungen av Maria Hellbom. Spännande och välskriven landsbygdsfantasy, vinnare av Barnradions bokpris!

Korvtjuven av Marianne Gretteberg Engedal. En förtjusande bilderbok om att gå sin egen väg i livet även om familjen inte stöttar ens val.

Vem har sagt något om kärlek? av Elaf Ali. Journalisten Elaf Ali skriver om sin egen uppväxt under hedersförtryck. 

Arvejord av Maria Turtschaninoff. En bok om natur och människor kring en gård i Österbotten från 1600-talet till idag. 

Anna Sahlén, Minabibliotek

Jag har läst flera bra böcker i år men vill tipsa om tre svenska titlar med en väl avvägd blandning av humor, mörker och realism. Erik Anderssons novellsamling, Moa Romanovas serieroman och Caroline Ringskog Ferrada-Nolis roman. 

Karin Råghall, Grubbebiblioteket

Tre böcker som gjort särskilt starkt intryck på mig under året:

De hängivna av Viet Thanh Nguyen. En brutal, smart och uppskruvad politisk roman om en kommunistisk dubbelagent som kommer som flykting till Paris och dras in i den undre världens droghandel.

Baby blue av Bim Eriksson. En fantastisk serieroman om ett lyckofascistiskt samhälle som bannlyst misslyckande, sorg och psykisk ohälsa – och om motståndet som trots allt gror. Boken är fritt inspirerad av Karin Boyes Kallocain.

Blir du ledsen om jag dör av Nicolas Lunabba. En bok om det Sverige som låter unga dö och om människorna som befinner sig mitt i kaoset. Framför allt en oförglömlig skildring av vad som händer när Nicolas som jobbar med utsatta barn låter basketkillen Elijah flytta in i sitt hem.

Annika Winning, Minabibliotek

Tove Liliequist, Umeå stadsbibliotek

  1. Grim

    Av: Bergmark Elfgren, Sara

Fädernas missgärningar av Åsa Larsson. Det var värt att vänta lääänge på den sista delen i serien om Rebecka Martinsson. Älskar miljöerna och människorna och hur Åsa Larsson beskriver dem med ett språk som alltid får mig att tänka på Sara Lidman.

Grim av Sara Bergmark Elfgren. Denna historia om en ung människas försvinnande i en autentiskt beskriven 90-tals death metal-scen kröp så djupt under skinnet på mig att jag stundtals inte vågade läsa den när det var mörkt ute. 

To Paradise av Hanya Yanagihara. Så många bottnar i denna episka roman som leker med alternativa verkligheter och deras konsekvenser. Men framför allt handlar den om viljan att skydda dem vi älskar och drömmen om ett paradis. Släppte knappt ifrån mig denna bok på hela sommaren, så gärna ville jag veta hur den skulle sluta. 

Magnus Kronlund, Umedalens bibliotek

Allt förgäves av Walter KempowskiEn stor roman som skildrar Tyskland under krigsslutet utifrån människorna på ett gods i Ostpreussen

Djävulsgreppet av Lina Wolff. Lina Wolff skriver som alltid fantastiskt bra, denna gången om en våldsam relation. Berättandet tar en vändning och realismen skruvas mot det magiska och psykotiska.

Vargarna från evighetens skog av Karl Ove Knausgård. Karl Ove Knausgård visar igen att han kan skriva annat än autofiktion. Åttiotal och nutid, Norge och Ryssland och hur man väcker liv i de döda.

Monica Pettersson, Ersbodabiblioteket

Magnus Brändström, Umeå stadsbibliotek

En av de bästa skönlitterära böckerna för mig var Häng City av Mikael Yvesand. Har hört att den även kommit som ljudbok inläst av Sven Björklund som ska vara bra, så jag kommer nog återbesöka den ganska snart.

En av de bästa fackböckerna i år för mig var Skogslandet av Lisa Röstlund, skrämmande läsning om det svenska skogsbruket.

Ida Boija, Grubbebiblioteket

Oceankänslan: Om behovet av en ny berättelse av Isabella Lövin. Otroligt läsvärd kring klimatfrågan och utfiskning! Den är skriven med stor sakkunskap och lika stora känslor av miljöpartisten Isabella Lövin. Vill man läsa en enda viktig bok i jul, så ska man välja denna tycker jag.

Dolly Parton och kvinnorna som levde hennes låtar av Sarah Smarsch. Älskade denna bok. Älskar Dolly Parton. Journalisten och författaren Sarah Smarsch skildrar här hennes karriär och analyserar hennes lysande texter och karriärsval ur både klass- och genusperspektiv. Dolly Parton var den allra första som gav den amerikanska söderns arbetarklasskvinnor en röst. Hon var också bland de allra första kvinnorna som spelades på radion i den mansdominerade och sexistiska countryvärlden. Hon har utstått enorma mängder hat och hot och hela hennes alterego, artisten Dolly Parton, har konstruerats med mycket genomtänkta strategier och ett stort hjärta. Hela hon och hennes banbrytande är otroligt fascinerande och Sarah Smarsch skildrar det alldeles briljant!

Baby Blue av Bim Eriksson. Lyckofacistisk seriebok som jag slukade i ett svep. I detta dystopiska samhälle har en ny folkhälsomyndighet inrättats som rensar upp bland befolkningen. Avvikande beteenden, dvs psykisk ohälsa, ska utrotas och gömmas för allmänheten till vilket pris som helst, men det finns såklart också en motståndsrörelse till läsarens stora nöje. Bim Erikssons tecknande är enligt mig mycket tilltalande och hennes kopplingar till välfärdssamhällets uppbyggnad och dess samtida politiska diskurs, är väldigt träffsäker. Man kan inte heller låta bli att känna sin egen samtids vindar blåsa iskallt rakt igenom en.

Therese Lindmark, Mariehemsbiblioteket

Några av mina bästa läsupplevelser i år har varit: 

Kaffe med mjölk av Ella-Maria Nutti. En svårkomunicerad mamma-dotter-relation, ett sjukdomsbesked, viljan att slå sig fri från det gamla. En känslosam debut, där hon lyckas säga så mycket på så få ord och mellan raderna. 

The witch's heart av Genevieve Gornichec. En fantasyretelling av händelser ur den nordiska mytologin, som i slutändan leder fram till Ragnarök. Allt berättat ur Angrbodas perspektiv, partner till Loke och mamma till Hel, Fenrisulven och Midgårdsormen. Likt Circe, är hon häxan som fått oförtjänt lite plats, och här får vi nu en berättelse om moderskap, lojalitet och självbestämmande. Den är svinspännande och griper tag på ett sätt jag inte var beredd på. Läste den i våras och tänker fortfarande på den. 

Gallant av Victoria Schwab. En blandning av fantasy och klassisk gotisk skräck. En föräldralös ung huvudperson, gammal hemsökt herrgård, familjehemligheter, gömda dörrar, dagboksanteckningar och massor av mörk magi. Riktigt spännande och mysrysigt! Ett uppfriskande plus också att huvudpersonen är stum och talar med tecken (när hon inte tvingas använda papper och penna), något jag inte stött på tidigare.

Hedvig Morin, Umeå stadsbibliotek

  1. Fri

    Av: Ypi, Lea

Fri – en uppväxt vid historiens slut av Lea Ypi. Lea växer upp i det stalinistiska Albanien. Det är en tillvaro präglad av isolering, övervakning och svårigheter. Men Lea anar inget av detta. Hon är stolt över sitt fria och jämlika land, och helt ovetande om det pris hennes familj betalar för att överleva. 1990 ändras allt då regimen faller. Men den nyvunna friheten visar snart ett annat ansikte, också det brutalt och skoningslöst. Lea Ypi skriver på ett träffsäkert och roligt sätt trots att ämnet är svårt. Hon får mig att fundera på vad frihet egentligen är. Helt klart den bästa boken jag läste 2022.

Sången om Akilles av Madeline Miller. Myten om det Trojanska kriget och Akilles känner vi nog alla till. Men i Madelines version får vi berättelsen ur Patroklos synvinkel. Patroklos är en ung prins som hamnar i landsflykt hos kung Peleus och hans son Akilles. Mellan Akilles och Patroklos växer en kärlekshistoria fram. Vackert skrivet och väldigt sorligt.

Blir du ledsen om jag dör? av Nicolas Lunabba. En bok alla borde läsa.

Åza Sjöstam, Tegsbiblioteket

Anna Lindberg, Nordmalings bibliotek

Så svårt att välja men det här är i alla fall tre böcker som jag tyckt mycket om under 2022.

Kaffe med mjölk av Ella-Maria Nutti. Bokens huvudpersoner är Agneta och Tilda, en mamma och en dotter och vi som läser får följa dem under en vecka i deras liv.  Boken handlar om döden och relationer och hur stort avståndet mellan två människor kan vara fast de är tillsammans i samma rum. Jag tycker  om den här boken av två anledningar. Dels är jag imponerad av språket i boken, hur författaren lyckas få med så mycket information på bara en sida. Eller som Ella-Maria själv uttryckte sig när jag lyssnade på henne på Litteraturfesten där hon sa att skrivandet för henne är som att ” Komma försent och gå för tidigt” d.v.s. allt som skrivs ska vara viktigt. Dels tycker jag om boken för att den får mig att tänka på hur viktigt det är med relationer och den får mig att vilja ringa till vänner och bekanta som jag inte pratat med på ett tag.

Vila dig stark med yinyoga av Magdalena Mecweld. Magdalena Mecweld är den som fört in intresset för yinyoga till Sverige och hennes förra bok Vila dig i form har varit flitigt läst och använd under cirka 10 års tid så uppföljaren är mycket efterlängtad. Jag gillar den nya boken eftersom den har så många varianter på alla positioner och att författaren på ett pedagogiskt och fint sätt guidar läsaren så att yinyogan blir tillgänglig för alla, oavsett tidigare yogavana eller fysiska förutsättningar. Vidare innehåller boken också många nyskapade yinyogapass som alla är fint illustrerade. Ett stort plus är att den även  innehåller mediatation och QR koder som lätt och smidigt tar läsaren direkt till olika ljudfiler med inspelat material.

Malma station av Alex Schulman. Boken har tre huvudkaraktärer, Harriet, Oskar och Yana. Det som de alla har gemensamt är att de färdas på ett tåg mot malma station men hur deras inbördes relationer ser ut växer fram genom boken. Jag tycker om den här boken eftersom Alex Schulman har en förmåga att skildra livet utan försköningar och med en skarp iakttagelse av hur vi människor fungerar. Det som slår mig starkt när jag läser är att även det osagda har en tyngd, mening och budskap och att det vi inte pratar om och sopar under mattan ändå finns kvar och alltid kommer fram i ljuset förr eller senare.

Hanna Widman, Holmsunds bibliotek

Svårt att välja vilka som varit "bäst", men några som känts betydelsefulla och berörande är dessa:

Skönlitteratur

Intill haren, inuti haren av Lisa Gidlöf. Poesi om gränslandet och upplösningen av gränserna mellan natur, djurvarelser och människovarelser.

Ruth och Pen av Emily Pine. Om en dag i livet då vägarna korsas för två kvinnor som har stora och känslofyllda val att göra. Beskriver känslor och relationer ur olika perspektiv väldigt inlevelsefullt.

Station elva av Emily St. John Mandel. Om livet efter vår civilisation, får en att fundera på vad som egentligen är viktigt i tillvaron som vi känner den.

Facklitteratur

Ekvilibrium: om sambandet mellan kreativitet och galenskap av Simon Kyaga. Jo, det finns verkligen ett samband, har författaren till denna bok kunnat visa. Tankeväckande om betydelsen av att ge utrymme åt det som är utanför det ”normalas” ramar.

Allt jag lärt mig av träden av Suzanne Simard. Självbiografi som också handlar om författarens banbrytande skogsforskning. Genom att väva samman kunskaperna från skogsforskningen med berättelsen om sitt liv och sina relationer, visar författaren hur vi alla - träd och människor och andra varelser - är delar av ett sammanhang och behöver varandra.

Ställ om! av Marie Soxbo. En hoppfull bok om nödvändigheten i att ställa om och allt vi faktiskt har att vinna på det.

Eva Gustafsson, Umeå stadsbibliotek

Tre favoriter från årets utgivning som är aktuella som författarbesök på Umeå stadsbibliotek i vår (Caroline Ringskog Ferrada-Noli 15 feb, Nicolas Lunabba 9 mars, och Lina Bonde 2 april), tre översatta favoriter och tre lyrikfavoriter. 

Elenor Lindberg, Vännäsby bibliotek

Romaner

Lektioner i kemi av Bonnie Garmus. Rolig, sorglig, allvarlig, knasig och tankeväckande.

Den sista migrationen av Charlotte McConaghy. Svindlande kärlekshistoria med både människor och fåglar i fokus.

Deckare

Fädernas missgärningar av Åsa Larsson. Snacka om att sluta på topp. Åsa Larssons sista bok om Rebecka Martinsson är så vansinnigt bra.

Kallmyren av Liza Marklund. Fortsättningen på Polcirkeln är ännu bättre och väldigt aktuell i sitt ämne.

Feelgood

Pendlarsällskapet av Clare Pooley. Främlingar på ett tåg, tillsynes väldigt olika men med samma behov av mänsklighet och värme, finner varandra efter ett dramatiskt tillbud.

Kan innehålla spår av Tommy Roos av Cecilia Klang. Om kärlek som dör, vänskap som växer och det faktum att det aldrig är för sent att ta upp en gammal dröm.

Facklitteratur

Den lodande människan av Patrik Svensson. Behandlar människans besatthet av att utforska havet och människans oförmåga att ta hand om och skydda det samma.

Skogslandet av Lisa Röstlund. Snart har vi inga skogar kvar i vårt land. Kalhyggen och plantager breder ut sig och lämnar en ödelagd miljö i sina spår. Boken undersöker dagens svenska skogsbruk som säger sig vilja värna skogen men i stället utarmar den.

Annika Kimmel, Sävarbiblioteket

Kaffe med mjölk av Ella-Maria Nutti. En bok som verkligen berört. Jag kände nog igen mig i båda huvudpersonerna, eller i båda roller som mamma och dotter.

Kallmyren av Liza Marklund. Tycker jag var en riktigt bra uppföljare till "Polcirkeln". Jag ser verkligen framt emot Stenträsktrilogins avslutande del.

Something to hide av Elizabeth George. Elizabeth George lyckas ännu en gång att skriva en intressant och aktuell deckare som inte bara handlar om huvuderpersonernas privatliv. Kan bara rekommendera att läsa "Something to hide".

The Maid av Nita Prose. En bok som blev ett trevligt inslag, en blandning av deckare och feelgood, helt i min smak.

Svaga tjejer av Lisa BjärboJohanna Lindbäck och Sara Ohlsson. Den sista och avslutande delen i trilogin om de tre tjejer Eleni, Jasmine och Tilde. Författarna lyckas ännu en gång med att skriva en engagerad och underhållande ungdomsbok.

På faktabokssidan tyckte jag mycket om Sápmi av Annelie Drewsen, Träna dig yngre av Thorsten Tschirner samt Boken för dig som är kille av Nina Brochmann och Ellen Støkken Dahl.

Emil Enbuska, Mariehemsbiblioteket

Claire Keegans Foster: Jag läste klart, låg och stirrade ut i mörkret i sovrummet i en kvart, och började sen direkt om från början. Det har precis aldrig hänt förut. Om familj och att bli sedd och sorg; hela berättelsen leder ner till ett litet ord mot slutet, som då har blivit så fyllt med innebörd att man går sönder.

Patricia Lockwood: Jag fuskar. Mitt kanske största fynd i år var ett (ännu ungt) författarskap. Lockwoods No one is talking about this är det första jag läst om Internet som begriper vad Internet egentligen är. Priestdaddy är en väldigt varm skildring av en väldigt märklig familj. Båda är obeskrivligt roliga, och Lockwood använder språk på ett så precist och uppfriskande och ibland helt nytt sätt, att jag känner att jag vill skrika ut varje mening till alla som hör.

Sjöwall/Wahlöös Roman om ett brott: Ytterligare fusk. Jag har kämpat med att hitta till deckarna, så därför har jag skjutit klassikernas klassiker framför mig. I år kom jag till Beck och Kollberg och gänget, och jag kan inte fatta att böcker där det i stort sett inte händer något kan vara så nagelbitande spännande precis hela tiden. Jag kommer säkert att läsa fler deckare framöver, men lika bra? Knappast.

Hedersomnämnanden: 

John Langans The fisherman är nog den bästa kosmiska skräck jag läst... punkt? Episk, otroligt välskriven, och konstigt nog minns jag delar av boken med värme.

I samma skola växte Laird Barrons novellsamling The beautiful thing that awaits us all från rätt ljummen till omtumlande bra, till den grad att jag måste läsa om (vilket jag nästan aldrig gör). 

Norman Spinrads ilskna The iron dream är svår att beskriva och lika svår att sälja in till andra läsare, men den lämnar mig inte. Räkna dock inte med att se den på något bibliotek i närtid, omslagen gör den svårskyltad.

Till sist: kollegor påminde mig om att jag hade tänkt läsa Mikael Yvesands Häng City i somras. Först nu har jag kommit till den, och hade jag hunnit läsa klart i tid tills den här listan skrevs, så hade den nog hamnat bland årsbästa. Jätterolig, märkligt medryckande!

Felicia Wetterlin, praktikant Grubbebiblioteket

Burnt Sugar av Avni Doshi. En berättelse om Tara och Antara, mamma och dotter, som utspelar sig över flera årtionden i Pune, Indien. I nutid ställs Antara inför utmaningen att ta hand om sin mamma som börjat förlora minnet, en mamma som hon upplever aldrig tog hand om henne som barn. Med ett poetiskt språk väver Avni Doshi samman minne och myt, och som läsare krävs det en del reflektion för att kunna förstå och uppskatta berättelsen. Läses med fördel i en bokcirkel då det finns mycket att diskutera.

Her body and other parties av Carmen Maria Machado. En samling noveller som blandar skräck, sci-fi och magisk realism. Trots spännande innehåll upplever jag att det är språket som är mest fängslande. Carmen Maria Machado förvandlar även det mest fasansfulla till något vackert. Varje mening är skickligt formad, vilket ibland får berättelserna att kännas mer som poesi än prosa. För mig var denna boken som en påse gott godis - den kan läsas snabbt eller avnjutas långsamt! Finns även på svenska med titeln Hennes kropp och andra parter.

Sunset av Jessie Cave. Författaren Jessie Cave är kanske mest känd för sin roll som Lavender Brown i Harry Potter-filmerna. Sunset är hennes debutroman, som med ett okonstlat språk skildrar berättelsen om Ruth och hennes syster Hannah, före och efter Hannahs plötsliga död. Att Jessie Caves egna bror dog i en olycka ger ett ytterligare djup till berättelsen. Jag fastnade för den råa, realistiska skildringen av sorg och komplicerade familjerelationer. Jag fastnade även för (den ofta ganska otrevliga) Ruth som med humor och bitterhet försöker hitta tillbaka till sig själv efter det värsta möjliga har hänt.  

Våra texter

  1. Vår bästa läsning 2021

    Skrivet av: Anna Sahlén

    Personalen på Umeåregionens bibliotek väljer sin bästa läsning 2021.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Anna Sahlén den 16 december 2022