Vår bästa läsning 2021

Personalen på Umeåregionens bibliotek väljer sin bästa läsning 2021.

Annika Eriksson, Umeå stadsbibliotek

Ett lyckligare år av Jonas Gardell: Intressant och gripande skildring av homosexuellas kamp för rätten till sin kärlek.

Er tredje man av Denise Rudberg: Tredje delen i serien Kontrahenterna. Om tre kvinnor som arbetar som kodknäckare under andra världskriget. Vi får följa deras arbete och vardagsliv i Stockholm under andra världskriget.

En förlorad kärlek av Alyson Richman: Om ett ungt par som slits isär på grund av andra världskriget. På slingriga vägar möts de återigen på äldre dagar.

Tobias Johansson, Biblioteksbussen

Children of time av Adrian Tchaikovsky: Episk och fantasieggande sci-fi av bästa slag! Jag fascinerades av hur tid kan ses ur olika perspektiv, vår mänskliga uppfattning kontra hur annat intelligent liv skulle uppfatta tiden. Den är lätt att komma in i och olidligt spännande. 

Ett rum för Lisen av Elin Johansson: Mycket fin bok om kärlek! Stora och små känslor blandat med vardagsmagi när en vänskap utvecklas till något mer.

Underverkligheten av Rasmus ÅkerblomSuperbra faktabok om allt från svarta hål till hur diskmedel fungerar! Är uppbyggd snarare som en samling noveller än en faktabok. Upptäckslustan och fantasin får företräde framför överfyllda faktarutor. 

Tommy Bildström, Nordmaling

Black Hammer av Jeff Lemire: På papperet låter det egentligen helt galet, en grupp bisarra superhjältar är fast på en farm och kan inte ta sig därifrån. En makaber blandning av realism och gamla tiders serier som du måste läsa för att förstå storheten med. 

Kvantfysiken och livet av Joar Svanvik: Årets bästa fackbok. En grupp forskare har medverkat men lyckligtvis är det en duktig populärvetenskapsjournalist som står för upplägget. Det är nästan obligatorisk läsning om man är det minsta intresserad av kvantfysik och annars en bra introduktion till ämnet.

Mina drömmars stad av Per Anders Fogelström: I somras så läste jag Mina drömmars stad. Jag blev helt tagen över hur bra och modern boken kändes. Det är absolut årets bästa läsupplevelse även om det för många säkert var årets största läsupplevelse 1960 då boken släpptes.

Frida Rönnbäck, Umeå stadsbibliotek

Mina husdjur av Nils Andersson och Erik Svetoft. Både verserna och bilderna är fantastiska och fantasifulla, och som helhet är denna bilderbok en ren fröjd att läsa. 

Frallan möter Frallan av Sara Ohlsson och Lisen Adbåge. Den femte boken om Frallan. Läs allihopa vetja! 

Nattkorpen av Johan Rundberg, samt de två övriga delarna i trilogin, Tjuvdrottningen och Dödsängeln. Jag brukar föredra att läsa med ögonen men i detta fall tycker jag att ljudböckerna, som är inlästa av Olof Wretling, är snäppet bättre. 

Katarina Bodén, Skolbiblioteksservice

Korvtjuven av Marianne Engedal Gretteberg: En tokig och prisbelönt bilderbok om Kjell och hans tjuvfamilj.

Vem har sagt något om kärlek? av Elaf Ali: en stark skildring om att växa upp under hedersförtryck, en viktig bok.

Vänskap 12 berättelser för mellanstadiet: Berörande noveller på temat vänskap.

Elenor Lindberg, Vännäsby bibliotek

Fädernas missgärningar av Åsa Larsson: Som jag kommer att sakna Rebecka Martinssons universum. Sista delen i serien är briljant; spännande, gripande och vacker.

Löpa varg av Kerstin Ekman: En bok om vargen och skogen och hur människans relation till dem gick vilse.

Je m'apelle Agneta av Emma Hamberg: En underbar, varm, kärleksfull och rolig bok.

Annika Kimmel, Sävarbiblioteket

Järnulven av Siri Pettersen: Det var kanske den bästa boken jag läste i år. Fantasy som jag gillar det med starka kvinnor i en förunderlig värld. Jag längtar redan att få läsa fortsättningen.

Vem har sagt något om kärlek av Elaf Ali:  En viktig bok som både ger en bra läsupplevelse men också innehåller mycket fakta. Alla borde läsa den här boken!

Concrete Rose av Angie Thomas: En prequel till The hate u give som jag också gillade väldigt mycket. Rekommenderas även den till alla som inte läst den.

Helen Forsberg, Robertsfors bibliotek

Kära Emmie Blue av Lia Louis: En härlig romantisk bok utan klyschor. Emmie är kär i sin bästa vän Lucas. De har blivit vänner genom en ballong som Emmie skickade iväg över Engelska kanalen och som Lucas hittade på den franska kusten för 14 år sedan. När hon så åker till Frankrike för att fira deras gemensamma 30-årsdag har hon bestämt sig för att berätta om sina känslor. Men innan hon hinner det berättar Lucas att han ska gifta sig. Den är underbart varm och fin, allt är inte perfekt och det tar oväntade vändningar lite nu och då. Jag tycker jättemycket om den!

Små katastrofer av Sarah Vaughan: Boken handlar om Liz och Jess som lärde känna varandra i mammagruppen de gick i när de fick sina första barn och berättelsen berättas ur båda kvinnornas perspektiv. Det börjar med att Liz kommer in till akuten med sin 10-månaders dotter som fått en skallskada. Det leder till att Jess måste koppla in polis och socialtjänst Lizs förklaring av skadan inte går ihop med hur den ser ut. Därefter följer utredningen omväxlande från Liz och Jess ögon. Det är jättespännande och intressant och väcker många tankar och funderingar.

Jag skriver över ditt ansikte av Anna-Karin Palm: En fantastiskt fin bok om författarens mamma och relationen mellan henne och döttrarna samt om hennes liv utifrån moderns sjukdomsdiagnos Alzheimers. Den var väldigt fin och varm trots att relationen till modern inte alltid fungerade smärtfritt snarare tvärtom. Jag hade svårt att släppa den och trots att den är liten till formatet var den stor på så många andra sätt. Underbart bra.

Maria Nergård Marklund, Mariehemsbiblioteket

Brinn mig en sol av Christoffer Carlsson: En deckare som är så mycket mer än en spänningsroman där allt ska leda till en rafflande upplösning. Här är vägen dit och människorna man möter anledningen att läsa boken. Och lyssna gärna på den för det är en fantastisk föfattarinläsning. Och titeln som kanske väcker en del nyfikenhet får också sin förklaring om du läser boken.

Glöm allt men inte mig av Philoméne Grandin: Izzy Young anses vara den som upptäckte Bob Dylan som han lät spela när han drev legendariska Folklore center i New York. Han blir sedan förälskad i svensk folkmusik och hamnar i Stockholm där han också kommer att driva Folklore centre. Ögonen riktas nu 30 år senare mot den här lilla affären och Izzy Young när Bob Dylan får nobelpriset i litteratur, men då har redan Izzy börjat bli dement. Det här en självbiografisk bok och handlar främst om relationen mellan en far och en dotter. Och om en ovanlig uppväxt med lite pengar, men med massvis av kärlek.

Prosit av Klara Persson: Andra är bra på att gå först och vara i centrum och Isabella är van att gå bakom och säga prosit om någon nyser. Men en dag blir det lite för mycket när hon är på affären och ska betala, för andra tränger sig hela tiden före i kön. På vägen hem blir purjolöken som hon handlat för tung och hon måste lämna den vid vägkanten. Då hittar två turister både purjolöken och Isabella. Nu förändras saker och ting och nu är det inte självklart vem som gå bakom, framför eller kanske bredvid.

Maria Engström, Tegsbiblioteket

Tunnel 29 av Helena Merriman: Skickligt återberättad och mycket spännande historia om en av många flyktförsök under Berlinmuren. 

Barnen på Hidden Valley Road av Robert Kolker: Mycket gripande sann historia om tolvbarnsfamiljen Galvin i Colorado, USA, där hälften av barnen diagnosticeras med den på 1960-talet outforskade mentalsjukdomen schizofreni. 

Mörkermanifestet av Johan Eklöf: Om den hittills dolda klimatfrågan kring ljusföroreningars påverkan på såväl djur som oss människor. Carpe noctem!

Anna Sahlén, Minabibliotek

En fruktansvärd grönska av Benjamin Labatut. En roman om fysikens bokstavliga och bildliga mörker som är intressant, lärorik och väcker en önskan om att få lära sig mer. 

Löpa varg av Kerstin Ekman: En spännande, vardagsnära berättelse på ett levande språk om skogen, jakten, glesbygden, klimatet och om minne och skuld.

Grim av Sara Bergmark Elfgren: En urban fantasy-roman som utspelar sig på ett nutida Gröna Lund och runt Stockhoms begynnande death metal-scen. Vänskap, död, hemligheter, magi, psykisk ohälsa är några av ingredienserna i denna bladvändare.  

 1. Grim

  Av: Bergmark Elfgren, Sara

Moa Wållberg, Nordmalings bibliotek

Carina Lillkvist, Mariehemsbiblioteket

Samtliga titlar utspelar sig i Norrbotten. Det är något speciellt med de trakterna där flera språk och kulturer samsas

Malin Granberg, Sävarbiblioteket

Vinnarna av Fredrik Backman: Konstigt nog var jag inte helt beredd på det trots att jag på riktigt tycker att Fredrik Backman är ett geni, men den sista delen i trilogin om Björnstad var sån att jag bara var tvungen att leta reda på någon som också läst den och utbrista... (Nä, det kan jag ju inte säga.) Bara läs den!!

Alma Freng och solfångarna av Ida Tufte Michelsen: Tyckte först inte om framsidan så det tog ett tag innan jag öppnade boken men gillade den väldigt mycket och nu även framsidan. Rolig, spännande och finns numera som film i mitt huvud. Jag vet exakt hur allt ser ut så om det kommer en riktig film kan jag absolut inte se den för allt skulle vara fel. 

Brev till mannen av Bianca Kronlöf: Årets viktigaste bok måste nästan bli Bianca Kronlöfs. Och att hon sedan gör så mycket av den, tillsammans med män. En enkel och tydlig bok. Jag kommer inte ihåg om det är med i boken eller om hon bara pratat om det i någon tv-soffa men att praktisera microfeminism är inte så krångligt och kräver inte lika mycket mod som att ge sig in i diskussioner. Öva bara in frasen "Jag håller inte med" och använd den sedan i situationer där den passar men du inte riktigt vet hur du ska säga det. Eller "Hur tänker du då?" Eller "Varför säger du så?" Eller "Skulle du använda dom orden om din mamma, syster eller fru var i samma rum?" Och följdfrasen "Det får stå för dig" kan sätta punkt för saker man inte vill fördjupa sig i. 

Emil Enbuska, Mariehemsbiblioteket

The ministry for the future av Kim Stanley Robinson: När sommaren är varm blir min lägenhet hemsk. Värmen går aldrig ur, inte på natten, inte någonsin. Några dagar in på den där olidliga värmeböljan i somras läste jag The ministry for the future. Om ni har varit mitt i en värmebölja ni inte kunnat fly från när ni läst bokens första kapitel, då vet ni att det är en hemsk läsupplevelse. Boken är något så unikt som en tokresearchad optimistisk närframtida klimatdystopi (bokens första kapitel utspelar sig 2025). Allt vi läst från klimatrapporterna händer, det blir hemskt. Men boken handlar framför allt om hur mänskligheten reser sig, och faktiskt börjar ta tag i problemen. Så trots allt fruktansvärt är den övervägande känslan en av tilltro till vår förmåga.

Dagordningen av Éric Vuillard: Om man ska sammanfatta Dagordningen i ett begrepp så är det: Små-män-berättelser. Vuillard skriver om dem Astrid Lindgren skulle kalla för "en liten lort". De svettiga, flåsande, cigarrökande gubbarna som släppte fram Hitler enkomt för profitens skull; de undfallande krypen som inte förmådde säga ifrån ens för sitt eget lands skull; historiens fega råttor och kräk. Han klär av dem nakna, och låter dem tala för sig själv. Så här var de, det här gjorde de eller lät bli att göra. När han låter oss ana konsekvenserna (han tar dem så nära oss, konsekvenserna, så skamfyllt nära), så lämnar han oss också med frågan: och nu då?

Furan av Lisen Adbåge: Jag läste inte jättemycket året som gick, men mer skräck än många andra år. Det föll sig nog bara så. Den läskigaste dök upp i årets sista veckor: Lisen Adbåges Augustnominerade Furan är en existensiell skräckis i folkpsykedelisk skola. En replik i den ger mig fortfarande rysningar. Jag tänker att jag skulle vilja ge den här boken till regissören Ari Aster, och utan att förändra särskilt mycket skulle han kunna göra en skräckfilm som skulle falla helt logiskt i hans övriga produktion. En stramare hållen blandning av Hereditary och Midsommar.

 1. Furan

  Av: Adbåge, Lisen

Angelica Edlund, Hörneforsbiblioteket

Att omfamna ett vattenfall av Ida Therén: En finstämd debut som påminner en del om Sara Stridsbergs tidiga romaner. Ida Therén ger liv åt June Mansfield, en kvinna som drömmer om att bli skådespelerska men dansar med män mot betalning. En dag möter hon den aspirerande författaren Henry Miller som hon sedan får försörja. Författarna Henry Miller och Anaïs Nin skildrade Mansfield ganska rått i sina egna biografier som utkom i mitten på 1900-talet. Här ger Ida Therén June Mansfield en egen röst och vi får en mer rättvis bild av henne.

Parallellt får vi, nästan hundra år senare, följa en kvinna som reser hon runt i Europa i jakt på något hon inte ens själv vet. Historien om June Mansfield tycker jag personligen bär hela boken och är så bra att jag redan när jag läste den i januari visste att det skulle bli min bästa bok detta år.

Allt som inte syns av Katarina von Bredow: Katarina von Bredow är en mästare på ungdomslitteratur som känns. Hon skriver hårt och igenkännande om svåra känslor och ämnen. Denna bok handlar om Joel som blir mobbad i skolan. Värst av alla är Ester. En kväll möts deras vägar mer oväntat och en typ av vänskap uppstår där de båda kan dela med sig av sina hemligheter.

Gå i fängelse ; Kvinnor utan nåd av Camilla Läckberg: Jag har läst ytterst lite av Läckberg men denna föll jag för direkt. Boken består av två fristående berättelser om kärlek, svek och mest av allt, om hämnd. Vi får följa fyra ungdomar under en nyårsfest där hemligheter kommer fram och en hämnd börjar planeras. I den andra delen vävs tre olika kvinnors liv ihop när de bestämmer sig för att slå tillbaka. Det är två starka berättelser där alla dessa människor träder fram väldigt väl trots sitt korta omfång.

Hedvig Morin, Umeå stadsbibliotek

Vår bästa tid av Kiley Reids: Boken beskrivs som en samtidssatir om klass, rasism och privilegier. Det jag fastnade för var författarens enkla språk och humor. Lite som Sally Rooney fast ännu bättre och med en djupare tvist. Hennes beskrivningar och dialog är väldigt levande och visuella vilket gör det enkelt att leva sig in i texten. Boken utspelar sig i USA. Emira är en unga svarta kvinnan som jobbar som barnvakt medan alla hennes vänner börjar få riktiga jobb med socialförsäkring. Alix är en vit tvåbarnsmamma från en rik familj och en privilegierad bakgrund. De två kvinnornas liv vävs samman och i vartannat kapitel får vi följa händelseutvecklingen ur Emiras synvinkel och i det andra Alix. Den enda bok jag gav fem stjärnor i år.

Tills alla dör av Diamant Salihu: Jag läser det mesta inom kategorin organiserad brottslighet, ända sen jag läste Tomas Lappalainens bok Maffia för en massa år sen. Men om Tomas Lappalainens bok om den sicilianska maffian då fascinerade mig och kändes ganska avlägsen. Så är Diamant Salihus bok om gängkriget mellan Dödspatrullen och Shottaz i Järvaområdet en riktig käftsmäll. Ett väl skrivet samhällsreportage för alla som vill förstå vad som finns bakom löpsedelrubrikerna och politiska förenklingar. 

Lämna världen bakom dig av Rumaan Alam: Mest för att den överraskade mig med sin litterära spänning som snudd på skulle kunna beskrivas som skräck (och jag läser aldrig skräck). I boken tvingas två obekanta och priviligierade familjer att leva instängda under samma tak – samtidigt som det känns som världen utanför håller på att gå under.    '

Hanna Widman, Holmsunds bibliotek

En ung naturälskares dagbok av Dara McAnulty: En författare med nära relation till naturen som skriver levande och med uppmärksam blick för de små detaljerna. Boken ger också inblick i de svårigheter en person med autism kan möta i livet, och hur relationen till naturen kan ge stöd och läkning. Med tanke på hur insiktsfull och välskriven boken är, är det svårt att förstå att författaren bara var 15 år när boken skrevs. 

Om snö och guld av Inger Edelfeldt: Boken fick mig att återupptäcka Inger Edelfeldts författarskap detta år - Inger Edelfeldt som alltid skrivit med en särskild känsla för de udda och kantstötta. Huvudpersonen Miranda ses som konstig och destruktiv av skolkamrater och föräldrar, men överlever genom att teckna och skapa sina egna fantasivärldar. En uppväxtskildring som känns svåruthärdligt mörk ibland, men ändå rymmer ljus och hoppfullhet trots allt. 

Innerligt av Margaret Atwood: Svårt att sammanfatta en diktsamling, så jag citerar Margaret Atwood från förordet: ”Poesi handlar om hjärtat i tillvaron: om liv, död, förnyelse, förändring; och likaså om rättvisa och orättvisa, om det som är fel och ibland det som är rätt. Världen i hela dess mångfald. Vädret. Tiden. Sorgen. Glädjen.”

Karin Råghall, Grubbebiblioteket

Stöld av Ann-Helén Laestadius: Jag är ett stort fan av Ann-Helén Laestadius ungdomsböcker. Därför hade jag höga förväntningar på hennes första roman för vuxna, Stöld, och de infriades verkligen. Stöld är en berättelse om tjuvjakt på renar och rasism mot samer, om såriga relationer och psykisk ohälsa. Författaren skildrar allt detta på ett lyhört sätt som lämnade spår i mig långt efter att jag läst ut boken.

Parisaren av Isabella Hammad: Den unga palestiniern Midhat reser i början av 1900-talet från Palestina till Frankrike för att studera. Där möter han inte bara kärleken utan också västvärldens blick på Mellanöstern. En generös och medryckande historisk roman om kärlek, krig och politisk förändring. Har svårt att smälta att detta är författarens debutroman!

Shuggie Bain av Douglas Stuart: Den här romanen grep tag i mig totalt. Douglas Stuart har lyckats med konststycket att skapa en varm skildring av ett liv där alkoholism, fattigdom, homofobi och misogyni präglar vardagen för dess huvudpersoner; pojken Shuggie och hans mamma.

 1. Stöld

  Av: Laestadius, Ann-Helén

Maud Sandström, Umeå stadsbibliotek

Sticka vantar med Knitting Lotta av Lotta Lundin: Pedagogisk och inspirerande vantbok med arton fina mönster från Elvis Presley och Virginia Woolf till snöflingor och pingviner. Lotta Lundin är formgivaren bakom det populära instagramkontot @knittinglotta. Stickningen fick henne att må bättre när hon blivit utbränd och mönstren uppskattas av stickare i hela världen.

Lindas Baka i långpanna av Linda Andersson: 50 recept från matbröd till sötebröd som räcker till många. Liksom en annan favorit, Frida Skattbergs Baka i långpanna Deluxe, är den perfekt till storhelgsbaket. 

Överlista smärtan av Karsten Ahlbeck: Självutlämnande och smärtsam berättelse av journalisten och författaren Carin Hjulström. Tillsammans med smärtspecialisten och överläkaren Karsten Ahlbeck har hon skrivit en bok som pedagogiskt förklarar hur du kan överlista smärtan och få ett rikare liv.

Magnus Kronlund, Umedalens bibliotek

Vägskäl av Jonathan Franzen: Jag tycker om att befinna mig i Jonathan Franzens tjocka romaner och denna gång skall det bli en trilogi. Det är återigen en amerikansk medelklassfamilj i upplösning, tidigt sjuttiotal denna gång och familjen i fråga är en svenskättad prästfamilj. I centrum står församlingens hippieinspirerade ungdomsklubb Crossroads som har gett det mångbottnade namnet till bokens titel.

Jack av Marilynne Robinson: Att jag väljer denna beror nog på att jag i väntan på boken läste alla hennes tidigare böckerna som kretsar kring det fiktiva amerikanska samhället Gillead och det är nog helheten som gör att jag gillar Jack. Även dessa romaner cirkulerar kring medlemmar av prästfamiljer. Den sista boken som alltså heter Jack utspelar sig inte i Gillead utan i St:Louise dit familjens svarta får, Jack har flytt. I de tidigare romanerna har man fått lära känna honom genom andras ögon men här får hans egen röst göra sig hörd. Man lär sig mycket om rasism i denna bok, huvudpersonen inleder ett förhållande med en svart kvinna och den rasism de drabbas av från samhället och i övrigt goda personer är snudd på ofattbar.

Sommar av Ali Smith: I denna sista av Ali Smiths årstidsböcker knyts historierna från de tre tidigare fristående berättelserna ihop. Sympatiska, humanistiska, samhällskritiska och hoppingivande böcker om dagens England efter brexit skrivna med ett fantastiskt språk, i Amanda Svenssons översättning. 

 1. Jack

  Av: Robinson, Marilynne

Tove Liliequist, Umeå stadsbibliotek

Last night at the Telegraph Club av Malinda Lo: En mångfacetterad queer coming of age-berättelse med en väldigt sympatisk huvudperson. Går att läsa enbart för miljöskildringen som gör att det känns som att man verkligen befinner sig i San Franciscos Chinatown på 50-talet. 

Shuggie Bain av Douglas Stuart: Drabbande och hjärtskärande om att växa upp i misär i 1980-talets Glasgow. Personbeskrivningarna är fantastiska, det är svårt att tro att detta är en debutroman. Ser mycket fram emot författarens andra bok som kommer nästa år. 

The vanishing half av Brit Bennett (finns även på svenska med titeln Hjärtlinjer, men jag läste den på engelska): Rakbladsvass skildring av segregationens USA där två tvillingssystrar lever helt olika liv. Den ena lever som en svart kvinna, den andra passerar som vit och ljuger om sitt ursprung. Vad händer när deras barn möts i vuxen ålder? Om identitet, släktband och livslånga hemligheter. 

Lennart Kihlberg, Umeå stasbibliotek

Fallet av Ann Heberlein: Varje samtid är på sitt sätt förljugen. Ann Heberleins bok visar på ett brutalt och rättframt sätt vad som händer när en uppburen och respekterad medborgare försöker visa att kejsaren är naken.

Mönstersamhället av Annelie Rogeman/Mönstersamhället: Klassfixeringen känns påklistrad och tillför inte boken någonting alls men om man ignorerar detta och koncentrerar sig på det faktiska innehållet, är det en mycket levande beskrivning av hur det är att växa upp i ett "konstgjort" brukssamhälle. Min mamma gick i skola på en liknande ort i Norrbotten så igenkänningsfaktorn är hög.

Gangsterparadiset av Lasse Wierup: Egentligen en ganska deprimerande bok eftersom det är svårt att se några positiva lösningar på framtidshorisonten. Det är dock en nyttig bok för alla de som vill gräva djupare bakom tidningsrubrikerna.

Christina Degerström, Bräntbergsskolans bibliotek

Mattias Nilsson, Umedalens bibliotek

Hundarna i Thessaloniki av Kjell Askildsen; Jag gillar inte noveller. Tycker oftast att de är för korta för att ge nån större läsupplevelse. Men i år dog Kjell Askildsen, och de fick mig att läsa hans noveller i Hundarna i Thessaloniki och Ett stort öde landskap. Huvudpersonerna i novellerna är tjuriga lite bångstyriga ganska osympatiska äldre män, som ofta brottas med ganska tråkig vardag och knepiga relationer till sina släktingar och partners. Det ger spänning åt novellerna och gör dom lite lagom oroande.

En flickas memoarer av Annie Ernaux: Boken handlar om ett övergrepp eller en relation, under hennes tonår på 1950-talet, ett trauma som kom att påverka. Jag har även läst hennes Min far & kvinnan, som handlar om hennes mamma och pappa och deras liv i fattig arbetarklass i Normandie, som blev specerihandel och vars enda dotter Annie, växte upp blev utbildad lärare och Parisbaserad författare. Annie skriver ingående men kargt, avskalat och analyserande om sin bakgrund. Väldigt intressant.

Vid bandet av Joseph Ponthus: Joseph Ponthus, tvingas ta tillfälliga jobb på bemanningsföretag, vid ett löpande band. Det är uteslutande arbetlivet som skildras, vi får inte veta mycket om honom. En fru finns där hemma någonstans, en hundvalp och en mamma som får skelettcancer i slutet av boken. I början är det gott om franska och västerländska litterära och kulturella referenser som uppfyller författarens tankar. Han börjar med att skotta räkor, försöka sno åt sig kräftklor, för att sedan grovstäda slakterier en halv våning nedanför slakten, förflytta djupfrysta slaktkroppar. Utsattheteten, rädslan för att protestera och inte bli inringd, kryper in under huden och in i psyket på honom. Med tiden blir det alltmer av hans värkande kropp och den mental nerbrytningsprocess som tar överhand.

Maria Lindgren, Umeå stadsbibliotek

 1. Valkyria

  Av: Jóhanna Katrín Friðriksdóttir

Synneva Byrkjeland, Biblioteksbussen

Sockerormen av Karin Smirnoff: Jag fortsätter att fascineras av Karin Smirnoffs böcker och tycker att den här är lika bra som hennes trilogi om Janakippo. Den handlar om begåvade musikbarn som tyr sig till varandra. Runtomkring dem, både hemma och i samhället finns vuxna mänskor som inte vill deras bästa. Några kanske vill, men lyckas inte ge dem det som barnen borde få.

Kring denna konst av Stina Wollter: Stina Wollter är kroppsaktivist, sångerska och textförfattare. Hon har varit programledare i radion under många år, men framför allt är hon konstnär. I den stora, fina boken Kring denna konst, som kom ut i våras berättar hon om sitt konstnärskap. Texten varvas med stora foton av hennes konst. Det är en bok att bläddra i och fascineras av och läsa. Hon jobbar främst med måleri och teckning och många av hennes verk har kvinnor och barn som motiv.

Glöm allt men inte mig av Philoméne Grandin: en självbiografi om Izzy Young som hade Folklore Center i Stockholm. Philoméne är hans dotter och de har en mycket kärleksfull relation, både under hennes uppväxt och resten av hans liv, också på slutet då han blir mer och mer dement. 

Johanna Dahlgren, Hörneforsbiblioteket

Räkna Hjärtslag av Katarina Widholm: Betty är 17 år när hon flyttar till Stockholm från Hudiksvall för att arbeta som hembiträde. Hon hamnar hos en doktorsfamilj och får arbeta i princip dygnet runt. Hon kämpar med arbetet och den svårhanterliga frun i huset medan doktorn är vänligheten själv. Hennes läsintresse och vänskapen med Viola är räddningen och hon hamnar också i en kärleksrelation med den betydligt äldre Martin. Berättelsen utspelar sig 1937 och är den första delen i en planerad triologi. 

Pestön av Marie Hermanson: Hennes böcker brukar krypa under huden, så även denna. Pestön är en lågmäld deckare där överkonstapel Nils Gunnarsson ska utreda mordet på en ung man som hittats i det laglösa Vrakarbyn i Göteborg på 1920-talet. Spåren leder till en gammal nedlagd karantänstation. Jornalisten Ellen Grönblad, som Gunnarsson haft en relation med, tar tjänst på karantänstationen för att hjälpa till i utredningen genom att rapportera till Nils. Det visar sig vara både svårt och farligt. 

100% äkta fejk av Sannah Salameh: En ungdomsroman som handlar om Mariam Lellouche som flyttar från Malmö till Sockholm sista terminen i nian. Hon har tidigare blivit mobbad och utsatt för rasism och nu har hon chans att börja om. När läraren första dagen frågar om hon är från Frankrike svarar hon ja. Mariam hamnar i populära gänget vilket hon är mycket nöjd över. En av tjejerna i gänget är dock besatt av Paris så Mariam får fullt upp med att hålla reda på alla lögner, inte bli avslöjad och behålla sin plats i gruppen. Underhållande och väl skildrat. 

Magnus Brändström, Umeå stadsbibliotek

1%-metoden av James Clear: En bok om hur man kan börja bygga nya vanor, eller göra sig av med gamla. Enkel och lättförståelig men rymmer mycket djup. Rekommenderar den till alla som vill bryta eller bygga en ny vana. 

Grim av Sara Bergmark Elfgren: En skräckroman som berättas i nutid om en ung man som försöker hitta sin plats, och en dåtid om hans fars omvälvande ungdomstid i en fiktiv tidig svensk dödsmetall-scen. Utspelar sig i samma fiktiva värld som hennes tidigare bok, "Norra Latin". Teman som vänskap,  vänskap och familj, psykisk ohälsa och konst tas upp. Boken känns otroligt väl efterforskad – scenen som målas upp i tillbakablickarna känns väldigt genuin, boken är spännande och medryckande.

Där kräftorna sjunger av Delia Owens: En otroligt stark, tragiskt och spännande berättelse om Kya, som lever ensam med naturen i en liten stad i USA. Efter att ha levt ett helt liv utanför samhället så riktas misstankar mot den ensamma flickan efter att en populär quarterback hittas död i träskmarkerna. Byborna har många fördomar om den utstötta flickan och en mordutredning startas, men en helt annan bild av Kyas liv växer fram.

 1. Grim

  Av: Bergmark Elfgren, Sara

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Anna Sahlén den 15 december 2021