Vår bästa läsning 2019

Vi som jobbar på Umeåregionens bibliotek väljer ut tre favoriter bland böckerna vi läste under 2019.

Annika Eriksson, Umeå stadsbibliotek

Maria Nergård Marklund, Mariehemsbiblioteket

Elenor Lindberg, Vännäsby bibliotek

Anna Sahlén, Umeå stadsbibliotek

Alltid fucka upp
Självbiografisk seriedebut om en skev relation och en vardag med panikångest. Ett snyggt album som rymmer mörker, värme och extremt rolig dialog. 

Ålevangeliet
Med sina välskrivna essäer om den gåtfulla och fascinerande ålen berör denna bok djupt existentiella frågor såväl som intressanta fakta. 

I'll be gone in the dark
Kalifornien hemsöks i decennier av en brutal mördare och våldtäktsman. Michelle McNamara drar in läsaren i ett omsorgsfullt pusselläggande och lyckas balansera det hemska innehållet med sin värme och empati. 

Jenny Sandells, Vännäs bibliotek

Klättra så högt du vill för du är ju ändå redan död.
En av årets mest insiktsfulla biografier. Lina berättar om en förälders djupaste tänkbara sorg och om hur det är att leva vidare med ett stort tomrum.

Allt jag inte kan säga
Emilie Pines essäer handlar om svåra, men till viss del ganska vanliga, händelser som format henne. Det är drabbande och känslomässigt, men ändå skrivet med en distans som ger berättelserna en intressant inramning.

Nora eller brinn Oslo brinn
Jag gillar allt med den här boken. Svartsjukan, humorn, språkförbistringen mellan svenskan och danskan och inte minst att läsa en skildring av endometrios i romanform.

Monica Pettersson, Sävarbiblioteket

Maria Engström, Grubbebiblioteket

Ett system så magnifikt att det bländar
Mästerligt skrivet familjedrama om de vuxna trillingarna Sebastian, Matilda och Clara vars åtskilda liv flätas samman på ett intrikat och bitvis bizarrt vis i och med att en stor familjehemlighet uppdagas.

Nickelpojkarna
En mörk historia om livet för de intagna på ett ungdomsfängelse i USA, olyckligt nog baserat på sanna historier. Riktigt bra och läsvärd trots allt mörker.

Wilder Girls
Spännande dystopisk thriller som utspelar sig på ett flickinternat förlagd till en ö där en mystisk infektion drabbar skolan. Kampen om överlevnad ökar i takt med att fasansfulla hemligheter uppdagas.

Carina Lillkvist, Mariehemsbiblioteket

Hanna Widman, Obbola bibliotek 

Där rinner en älv genom Saivomuotka by
En släktberättelse där älven rinner genom tiden och förenar generationerna. På få sidor ryms en stor berättelse - om hemmahörighet och uppbrott, om platsens betydelse som fäste i tillvaron och ett samhälle i förändring.

Emily Dickinson och vulkanerna
Personlig biografi om en egensinnig författare som drog sig undan från omvärlden för att skriva i ensamhet. Tankeväckande om kreativitet och det skapande livets villkor både då och nu.

Rymdens alfabet
Vindlande essäer om människan och rymden, där varje bokstav i alfabetet får sitt eget kapitel. Allting skrivet med en närvaro och inlevelse som får en att verkligen känna hur liten människan är i universum – och hur stark människans förundran och upptäckarlusta kan vara inför det stora okända.

Karin Jonsson Sandström, Nordmalings bibliotek

Blynätter
Spännande ”sågverksfantasy” som utgår från verklighetens Västernorrland. Världsbygget, med bråddjupa samhällsklyftor och följderna det får för huvudrollsinnehavarna och deras relationer, är riktigt snyggt.

Min tur nu
Berörande och ganska roligt och om sextonåriga Bri som vill bli rappare, och hennes kamp för att ens finnas till i ett rasistiskt samhälle.

Hennes ord. Värk I–II
Fragmentariskt och poetiskt om Tove som vill skaffa barn med flickvännen Hanna samtidigt som hennes mormor i släktgården på öländska landsbygden håller på att dö. Fint om tidlösa teman som arv, familj och kärlek. Men också en angelägen skildring av processen lesbiska par behöver gå igenom för att få barn.

Tove Liliequist, Umeå stadsbibliotek

Sorcery of thorns
Fantasy om böcker som magiska varelser, bibliotek á la Hogwarts, en cool hjältinna och en inte så stereotyp hjälte, vad finns inte att älska med denna bok? Gillar också att den är fristående, för den (läs mig) som inte hinner läsa en hel bokserie är detta ett utmärkt alternativ.


Till Vial - 8400 dagar kvar
Nagelbitande spänning för både barn och vuxna när ett syskonpar är fast i ett rymdskepp som kommit ur kurs - men är de verkligen ensamma där? Och vad har hänt med deras mamma? Var ursprungligen en teaterföreställning, nu skickligt omarbetat till en lysande litterär upplevelse.


Mizeria
Om tvillingarna Aicha och Ali som brukade stå varandra nära, men som har glidit ifrån varandra med åldern. De tampas med vanliga tonårsproblem som olycklig kärlek och att försöka klara sig bra i skolan, men allt ställs på sin spets när en skjutning sker i deras bostadsområde. Vad döljer syskonen för varandra och vad kommer det att få för konsekvenser? En viktig skildring av en vardag som många ungdomar kan känna igen sig i, men som sällan skildras i böcker.

Lars Karlsson, Umeå stadsbibliotek

 1. Berge

  Av: Kjærstad, Jan

Moa Wållberg, Nordmalings bibliotek

 1. Mira

  Av: Lemire, Sabine

Jag försvinner i mörkret 
Om Golden State Killer som härjade i Kalifornien på 1970- och 80-talet. Jag hade svårt att lägga ifrån mig denna bok. Jag kan föreställa mig den mardröm Kalifornien-borna måste ha genomlevt, och polisens frustration genom årens då mördaren gång på gång glider dem ur händerna. 

Solstenen 
Spännande fantasyberättelse som utspelar sig i det fiktiva landet Orïsha som styrs av en tyrann och där magi är lika med en dödsdom. Magikunniga Zelie och prinsessan Amari vävs samman då de tvingas fly från kungens män.


Mira
Blev glatt överraskad av denna serie. Vi får följa Mira där hon berättar om sin pinsamma mamma, vänskap och kärlek. Boken tar upp frågan hur vi blir kära. Det handlar om att växa upp och huruvida vi egentligen behöver göra det. Väldigt underhållande och charmig.

Magnus Kronlund, Umedalens bibliotek och Grubbebiblioteket

Vinter
Ali Smiths andra del i hennes årstidssvit. En samtidsroman med ett lekfullt berättande från ett England på väg mot brexit med drag av en julsaga.

Vem dödade Bambi?
Sista delen i Monika Fagerholms trilogi "Slutet på glitterscenen", där alla delar är fristående men bär på en liknande tematik om övergrepp och hemligheter från det förflutna. Det började med den fantastiska Den amerikanska flickan och nu avslutas det med denna bok som håller nästan samma höga klass.

Den stora skrivboken
Två tvillingpojkar flyttar till sin halvgalna mormor på landsbygden i Rumänien under andra världskriget för att undkomma svälten i huvudstaden. Pojkarna får uppleva en brutal verklighet, kriget avspeglar sig i människornas handlingar. Allt pojkarna upplever skriver de ner i skrivhäften, under föresatsen att allt som står där skall vara absolut sant. Och på detta sparsamma men också glasklara sätt är boken skriven. En stor läsupplevelse.

Helen Forsberg, Robertsfors bibliotek

Johanna Dahlgren, Hörneforsbiblioteket

 1. Vargen

  Av: Wennstam, Katarina

Vargen
Klarsynt och spännande skildring om rättssystemets och medias behandling av dödligt våld mot kvinnor. Advokat Shirin Nouri upplever frustration under rättegången mot den pojkvän som dödade sin flickvän, ett mord han erkänt. Polisen Charlotta Lugn arbetar med ett i media uppmärksammat fall där en ung kvinna hittats mördad i en park.

Gileads döttrar
Jag blev inte så fängslad av boken Tjänarinnans berättelse trots att jag älskar TV-serien The handmaids tale. Den fristående fortsättningen Gileads döttrar gjorde mig inte besviken. Här får vi följa tre olika kvinnor i det fundamentalistiska Gilead och får veta mer om vad som bland annat hände Offred.

Flickorna som sprang
Jennifer och Malvina rymmer från ett HVB-hem och försöker överleva på Stockholms gator. De lurar torskar på pengar och hamnar i en farlig härva. Poliserna Natalia och Markus försöker få fast sexköpare och hallickar som utnyttjar kvinnor i ett särskilt närverk. Denna kriminalroman tar upp ett ovanligt ämne, prostitution, och det är närgånget och kunnigt skildrat.

Karin Gulliksson, Bjurholms bibliotek

Testamente 
Jag lyssnade på boken och fick då den härliga dialekten och språket från Tornedalen på köpet.

En familjeskildring med en familjefar, och mor och massor med barn. Nina Wähä lyckas beskriva alla barnen så levande och tydigt så det är ingen svårighet att skilja dem år. En släkthistoria om hur det kan bli när man slutar prata med varandra. Mycket läs-och hörvärd.

Kvinnornas stad
Vivian Morris hamnar i 1940-talets New York  och träffar en brokig samling människor i den teater hon kommer till via sin karismatiska moster Peg, där allt kan hända.

Inför hans blick 
Tredje delen i den trilogi som börjar med  Malous farfar, och slutar med Malou själv. Stundtals mycket mörk skildring av barnuppfostran.

Åza Sjöstam, Vindelns bibliotek

Emil Enbuska, Mariehemsbiblioteket

Depression - det är inte bara du
Fler än hälften av alla mina bekanta brottas med depression och ångest, och om jag bara håller mig till mina någorlunda jämnåriga är det nog snarare tal om tre fjärdedelar. Ju yngre, desto sämre mår de. Det är inte normalt, det måste vara ett symptom. Johann Hari tar sig an denna moderna epidemi med ett läsvärt och läsbart helhetsgrepp. Låt er inte luras av årets fulaste omslag, eller den svenska självhjälpsnära titeln; om något är det självhjälp på samhällsnivå.

Kärleken vi inte förstår
Impressionistiskt, ibland stekande varm, ibland helt genomblöt läsning om ett barn i en syskonskara som mer och mer måste bära ansvaret för familjen. Ofta väldigt rolig, ofta väldigt tung mellan raderna, men till slut med en syskonkärlek som övervinner geografi. Att boken står på ungdomsavdelningen kan nog avskräcka en del läsare som inbillar sig att de är vuxna, exempelvis de från 40 år och uppåt, men låt er inte lura er själva: stor litteratur är stor!

Överstinnan
Årets nog överlägset bästa bok, från Tornedalens nog största författare (förlåt Bengt, Gunnar, Micke och Katarina!), berättar om Annikki Kariniemi. Hur hon med hela sitt hjärta föll in i den nazistiska rörelsen, hur hon föll in i en mans famn, som snart skulle visa sig våldsamt sadistisk. Och hur hon skulle hitta till berättandet som väg ut, och hur hon blev författare. Egentligen är det så klart en berättelse om Finlands tidiga och tragiska 1900-tal, ett land som precis som huvudpersonen haltande tar sig ur katastrof på katastrof. Rosa Liksom sätter fruktansvärda skildringar sida vid sida med naturlyrik, och med ett språk som vore det vridet ur myrarna och mossorna och tallbarken där uppe. Kan ni inte meänkieli får ni nöja er med den svenska översättningen - och vilken tur att den är så utmärkt! 

Karin Carlsson, Umeå stadsbibliotek

 1. O

  Av: Kiros, Judith

Catrine Avander, Umeå stadsbibliotek

 1. Sleeping giants

  Av: Neuvel, Sylvain
  Språk:
  Engelska
  Publiceringsår: 2016
  Klassifikation: Engelsk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 2. The song of Achilles

  Av: Miller, Madeline
  Språk:
  Engelska
  Publiceringsår: 2011
  Klassifikation: Engelsk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 3. 1794

  Av: Natt och Dag, Niklas
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2019
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Ljudbok MP3

Jag har lyssnat på dessa tre som ljudböcker: 

Sleeping giants
Första delen i en dystopisk SF-trilogi. Del två och tre, Waking gods och Only human, är inte mindre dystopiska.

1794
1793 av Niklas Natt och Dag är en riktigt "skitig" historisk deckare. Del två, 1794, levererade mer av den varan.

The Song of Achilles 
Baserad på myt och mycket vackert skriven. Ser fram emot att läsa Circe (Kirke på svenska) av samma författare. 

Frida Rönnbäck, Umeå stadsbibliotek

 1. Kirke

  Av: Miller, Madeline

Kirke
Definitivt min favorit bland de böcker jag läst i år. Författarens första bok, The song of Achilles, är också mycket läsvärd. Båda är omtolkningar av berättelser från antikens Grekland, men man behöver inte vara någon mytologifantast för att uppskatta dessa böcker. Magiskt bra bladvändare!

The 7 ½ deaths of Evelyn Hardcastle
En rolig och annorlunda twist på pusseldeckaren! Jag rekommenderar att du börjar läsa den utan att veta för mycket om handlingen, så låna och läs!

Puhu meänkieltä
För den som vill lära sig meänkieli är utbudet väldigt skralt. Därför känns det extra roligt att det kommit en modern frasbok som riktar sig till unga och unga vuxna. Tunn men naggande god. Villin hyvvää!

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Anna Sahlén den 1 december 2019