Vår bästa läsning 2018

Flest röster går till Outsidern av Stephen King, Gropen av Emma Adbåge och Jag for ner till bror av Karin Smirnoff när personalen på biblioteken väljer sina läsfavoriter i år.

Ulrica Lidström, Bjurholms bibliotek:

Anna Sahlén, Minabibliotek:

  1. Rich boy

    Av: Ringskog Ferrada-Noli, Caroline

Vuxenromaner

Rich boy. Karaktärerna är levande, språket lekfullt och berättelsen både underhållande och drabbande när Caroline Ringskog Ferrada-Noli skriver om en mor och en dotter som växer upp med för lite kärlek. 

Själarnas ö har en av de mest tragiska inledningar jag någonsin läst i en bok och ändå går den inte att lägga ifrån sig. Med sin bok levandegör Johanna Holmström en bit historia och blottar äldre tiders syn på kvinnor och psykisk sjukdom.

Jag for ner till bror är en är en mörk hemvändarberättelse med nerv och närvaro. Karin Smirnoffs säregna språkdräkt förstärker dragningskraften. 

Barn och ung

I bilderboken Gropen fångar Emma Adbåge det hemliga rummet som lekande barn försvinner in i, oavsett vad de vuxna säger. En magisk vardagsskildring. 

Anneli Furmarks serieversion av Monika Steinholms roman Nærmere kommer vi ikke är en träffande berättelse med stor igenkänning om att vara ung, kär och människa.  

Jenny Jägerfelds Comedy queen beskriver ett barns försök att bearbeta sorgen efter en mamma som tagit sitt liv. En väl avvägd berättelse, både rolig och sorglig, om ett viktigt ämne.

Maria Engström, Vännäs bibliotek:

Pappaklausulen av Jonas Hassen Khemiri. En Khemiri-upplevelse på alla plan, omöjlig att lägga ifrån sig.

Artemis av Andy Weir. Actionfylld och rolig science fiction som utspelar sig i en stad på månen. Fick mig att tänka på filmer som Mission Impossible och Ocean's 11.

Förlåten av Agnes Lidbeck. Genialiskt om relationen mellan två systrar som långsamt frätt sönder och når sitt crescendo under en sommarvecka i föräldrahuset efter pappans plötsliga bortgång.

Lars Karlsson, Umeå stadsbibliotek:

Svenska romaner

Översatta romaner

Maria From, Vännäsby bibliotek:

Koka björn av Mikael Niemi. Vackert skriven långsam bladvändare om Lars-Levi Leastadius som stöter på motstånd från högsta ort när han undersöker misstänkta dödsfall i nordligaste Sverige under mitten av 1800-talet.

En annan Alice av Lianne Moriarty. Brukar kalla hennes böcker relationsthrillers när jag tipsar om dem. Om Alice som tappar minnet när hon ramlar och slår i huvudet under ett gruppträningspass och tror att hon är 10 år yngre. Många förvecklingar i en annan sorts bladvändare än Koka björn.

Comedy Queen av Jenny Jägerfeld. Bok för mellanåldern om Sasha vars mamma tagit livet av sig. Hon gör allt för att inte vara som sin mamma innan hon blev deprimerad vilket leder till många både tragiska och tragikomiska händelser.

Tommy Bildström, Nordmalings bibliotek:

  1. 1793

    Av: Natt och Dag, Niklas

Jag har egentligen inte läst Stephen King i vuxen ålder och hade ingen förväntningar, men tyckte att The outsider var otroligt underhållande och lyckades vara skrämmande på flera nivåer. 

Djävulens hantverk av Ray Pollock golvade mig nästan. Det är en otroligt bra bok, men väldigt våldsam. Den introducerade mig för genren grit lit, som skildrar människor fastlåsta i sociala levnadsvillkor utan andra verktyg än våld att ta till för att förbättra sin livssituation. Den snedvridna humor som Ray Pollock smyger in gav boken mervärde för mig. 

Jag har läst en av de bästa deckarna jag läst i hela mitt liv i. Jag är ingen stor deckarfantast så det kanske inte säger så mycket men 1793 av Niklas Natt och Dag var briljant. Den använder egentligen deckarformen för att berätta om ett historiskt skede och med en serietidningstwist på slutet som jag verkligen gillade. Den var faktiskt skitbra. 

Bubblare: Jag gillade Hunger av Alma Katsu. Jag läste också boken Därför är jag inte feminist. Ett feministiskt manifest av Jessa Crispin som jag faktiskt tyckte var tänkvärd och något jag kan rekommendera.    

Johan Sundlöf, Hörnefors bibliotek:

The Outsider av Stephen King. Som ett fantastiskt hopkok av Stephen Kings gamla klassiska skräckberättelser och hans nya thrillerserie om Mr Mercedes. Det var längesen jag blev så fångad av en bok och jag fann mig ofta tvångsmässigt läsande när jag kanske egentligen hade behövt göra något annat.

Jag hatar kaniner och blommor och barn av Per Nilsson och Lisen Adbåge. Titeln gjorde mig nyfiken och berättelsen fick mig att skratta och fundera på vem det är som hatar så mycket. Jag läste den för mina barn och att tillsammans med dem gå in i "detektivmode" för att klura på vem det är som är berättaren är en riktig läsupplevelse.

Gropen av Emma Adbåge. "Alla älskar Gropen - utom de vuxna. De hatar Gropen!". En mening som sammanfattar mycket av vad jag älskar med boken Gropen. Underbart lekfull berättelse ur barnperspektiv. Så tydligt och träffsäkert vuxenperspektiv också, här om förskolläraren Eva: "Eva svarar inte. Hon bara gör liten mun och tittar bort."

Malin Granberg, Sävarbiblioteket:

Sagor för pojkar som vågar vara annorlunda av Ben Brooks. Läste den med min snart 10-åring och vi älskade den båda två. Läste om några fantastiska män varje kväll och googlade ibland vidare för att få veta lite mer eller bara se verkliga bilder.

Uttryck med nål och tråd av Renée Rudebrant. Fick mig att omedelbart vilja ta en veckas semester och bara brodera!

F som i sämst av Cilla Jackert. Galet bra bok, huvet på spiken.

Sen har jag uppdaterat min världsbild i år, tack Hans Rosling, tyvärr postumt.

Hanne Eklund, Ålidhemsbiblioteket

  1. Ædnan

    Av: Axelsson, Linnéa

Jag läste Aednan i min läsecirkel och var alldeles tagen. Länge sen jag hade en sån läsupplevelse. Så givet och självklart att Augustpriset landade där.

Innan dess var det Tjugofem kilometer nervtrådar, också skriven i någon slags poesiform och också en stor upplevelse. 

Angelica Edlund, Hörneforsbiblioteket:

Blybröllop av Sara Paborn. Läste den först i början på året (fast den kom ut 2017 har jag för mig), men jag gillade den verkligen! Ler som alltid till när jag ser den i hyllan.

Inuti huvudet är jag kul av Lisa Bjärbo. Så fin och roligt skriven där psykisk ohälsa får finnas utan en massa klyschor tyckte jag. Tyckte också så mycket om huvudpersonen och sättet Lisa Bjärbo skriver på.

Stanna hos mig av Ayobami Adebayo. En sån där roman som stannade hos mig (hehe) efter jag hade läst ut den. Brukar ofta bli lätt uttråkad av romaner som sker över så pass lång tid, men denna kunde jag nästan inte lägga ifrån mig.

Maria Nergård Marklund, Mariehemsbiblioteket:

Elenor Lindberg, Vännäsby bibliotek:

Tre nya bekantskaper på deckarhimlen som jag verkligen gillade:  

Hetta av Jane Harper. En trend i den senaste tidens bokutgivning är att boken utspelar sig på en liten, avsides ort där alla känner varandra och gamla hemligheter ligger begravda. Till det lilla samhället kommer någon som flyttat för länge sedan och som mot sin vilja på nytt blir indragen i gamla historier. Greppet fungerar väldigt bra i Hetta.

Annabelle av Lina Bengtsdotter. Ännu en deckare på liten ort, med mörka hemligheter och motvillig hemvändare. Mycket bra.

Kåda av Ane Riel. Boken är inte en deckare i traditionell mening men spänningen är det verkligen inget fel på i denna mycket originella historia om en familj i sönderfall.

Jenny Sandells, Vännäs bibliotek:

Småbarnsböcker:

Den största hyllningen vill jag ge till Bruno åker buss, en fin bok om Bruno som vill plinga på knappen men måste vänta lite. Boken är interaktiv eftersom barnet kan vara med och trycka på stoppknappen. Den resulterar även ofta i boksamtal - det är nästintill omöjligt att inte prata om Bruno när man åker buss med sina barn efter att ha läst boken.

Morgans morgon innehåller stor igenkänning när pappa ber Morgan klä på sig, men alla plagg är för stickiga, för gröna eller för nytvättade.

I Bebbe och fina kroppen upptäcker Bebbe kroppen och omgivningen. Passar att läsa tidigt och hela Bebbe-serien är väldigt rolig, rekommenderas varmt!

Romaner för vuxna:

Inlandet måste jag tipsa om eftersom den är så speciell. Jag närmade mig boken med viss tvekan, men nu har jag svårt att sluta tänka på den trots att det har gått snart ett år sedan jag läste den. Att jag gick på ett författarbesök gjorde inte saken lättare. Hur kan en karaktär vara så intetsägande men ändå nästla sig in i mina tankar så starkt?

Mördarens mamma har nästan allt jag vill ha i en bra bok – den är obehaglig, spännande och oförutsägbar i både språk och handling.

Barnvagnsblues är en välskriven roman om en mammas förvirring och ensamhet. Berättelsen fångar ett ämne som jag gärna skulle se mer av i romaner.

 Maria Isberg, Tegsbiblioteket:

En kusligt bra och väl underbyggd ungdomsbok är Norra latin av Sara Bergmark Elfgren. Den binder samman några ungdomar från olika delar av landet som dras in något oförklarligt som händer på deras skola och det visar sig att alla behöver varandra för att lista ut vad det var för fruktansvärt som egentligen hände en gång för längesedan.

Två faktaböcker jag kan rekommendera är båda av Nina Burton. Det är Kvinnostaden och Gutenberggalaxens nova. Både har ett fint poetiskt språk och ger flera aha-upplevelser och insikter i historiska skeenden. Båda böckerna ger förklaringar till varför det ser ut som det gör idag mellan oss människor.

Monica Pettersson, Sävarbiblioteket:

Orkidépojken av Helena Dahlgren. En ungdomsbok i Twin Peaks-anda

Arv och miljö av Vigdis Hjorth. En arvstvist mellan fyra syskon gräver fram mörka familjehemligheter.

"Ja skiter i att det är fejk det är förjävligt ändå": om myter på nätet, fejkade berättelser och vikten av källkritik av Jack Werner. Vilka lögner på internet har du genomskådat och vilka har du gått på?

Annika Kimmel, Sävarbiblioteket:

Jane Harpers Force of nature. Väldigt bra thriller/deckare med fokus på kvinnor.

Marie Hammars Rutiga byxor funkar inte här. Väldigt rolig läsning, också den med en kvinnlig huvudperson.

Och så hoppas jag att Michael Hjorth och Hans Rosenfeldts nya bok En högre rättvisa kommer hamna i kategorin bästa böcker jag läst 2018, men har inte hunnit börja läsa ännu.

Hanna Widman, Obbola bibliotek:

Härligt är att leva här: Paula M. Beckers liv av Marie Darrieussecq. Poetiskt och tänkvärt om konsten och levandet. Om att vilja vara konstnär, människa och kvinna - samtidigt.

Det omätbaras renässans av Jonna Bornemark. Att allt i tillvaron inte låter sig mätas kan ju tyckas som en självklarhet. Ändå verkar den tanken få allt mindre utrymme i dagens samhälle, där det knappt verkar finnas något område kvar som inte ska mätas och bedömas. Den här boken ger ett filosofiskt perspektiv på mätbarhetssamhället och visar på andra sätt att se på världen – det kändes hoppfullt att läsa den, som ett stillsamt uppror mot det inrutade.

Vid oro skog av Ingela Strandberg. Den finaste titeln! Och så sann. Vid oro hjälper det med skog.

Frida Rönnbäck, Umeå stadsbibliotek:

Ett nytt land utanför mitt fönster av Theodor Kallifatides. Året då jag äntligen upptäckte detta fantastiska författarskap! Klokt, skarpt och vackert skrivet om främlingskap, språk och mycket mer. Vilken tur att Kallifatides varit så produktiv, för jag kommer definitivt att läsa många av hans böcker framöver.

The shining av Stephen King. Jag gillar Stephen King men hade inte läst the Shining tidigare. Jag brukar inte bli rädd av att läsa skräck men detta visade sig vara undantaget, trots att jag sett filmen och var bekant med handlingen i stora drag. Filmen är bra, boken är bättre! 

 Slow horses av Mick Herron. ”This is how River Cartwright slipped off the fast track and joined the slow horses.” Första delen i en annorlunda brittisk spionthriller-serie. MI5-agenter som tabbat sig ordentligt i tjänsten förflyttas till Slough House, där de får sysselsätta sig med själadödande tråkigt administrativt arbete. De flesta ger upp hoppet om att komma tillbaks in i värmen och slutar självmant, men det är inte så lätt för nykomlingen River Cartwright att ge upp drömmen om ett liv som agent. Spionthrillers är vanligtvis inte min grej, men persongalleriet och den mörka humorn som tittar fram då och då gör att jag verkligen gillar dessa böcker.

Carina Lillkvist, Mariehemsbiblioteket:

Lennart Kihlberg, Umeå stadsbibliotek:

Nutidens bokläsande är för mig en ständig kamp för att undvika samtidens nickedockor och den ljumhet och förutsägbarhet som följer i dess spår.

Jag har bara lyckats hitta en bok utgiven 2018 som jag verkligt gillade: Jag for hem till bror av Karin Smirnoff. Ingenting för den kräsmagade dock!

Meningen med dystopier är att de skaka om. Inte bekräfta och behaga etablissemanget. Romaner om miljökatastrofer är ungefär lika modiga som att trampa på en myra. Därför väljer jag istället The Mandibles av Lionel Shriver. Den enda realistiska dystopi jag läst under de senaste tio åren.

Slutligen en bok av en bibliotekarie: See What I Have Done av Sarah Schmidt. Ett psykologiskt familjedrama där författaren försöker återskapa en familjetragedi från 1890-talets USA med hjälp av ovanliga vinklingar.

Veronica Hägglund, Umeå stadsbibliotek:

The Outsider av Stephen King: spännande och obehaglig läsning som är svår att lägga ifrån sig! Kommer på mig själv att kika i skuggor efter "a man with straws for eyes".

The Kiss Qoutient av Helen Hoang: en charmig och rolig läsupplevelse utan de typiska klichéerna som annars ofta finns inom romance-genren.

I´ll Be Gone in the Dark av Michelle McNamara: vi får följa McNamaras egna djupdykning i fallet Golden State Killer. Otroligt spännande och välskriven. En riktig pärla för alla oss som gillar True Crime.

Dehbroa Lindberg, Ersbodabiblioteket: 

Fantasy, serie och science fiction:

Monstress är en mörk och blodig tecknad serie som utspelar sig i en steampunk-inspirerad matriarkal värld. Handlar om en ung kvinna och det monster som finns inom henne. Underbara illustrationer med inspiration från både österländskt och västerländskt.

Fantasy med krigarnunnor! Vad sägs om den här inledningen på Red sister av Mark Lawrence? "It is important, when killing a nun, to ensure that you bring an army of sufficient size. For Sister Thorn of the Sweet Mercy convent Lano Tacsis brought two hundred men."

We are legion (We are Bob) av Dennis E. Taylor. Rolig science fiction med stor portion nördhumor och en massa Bob, huvudpersonen som för övrigt dör redan i början av boken. Serien kallas Bobiverse och det är ett passande namn på serien, läs den och förstå varför.

Puffbild: Andrew_Kras/Bigstock

Våra texter

Målgrupp:

Skrivet av: Anna Sahlén den 17 december 2018