Vännäs och konsten

Kanske var det järnvägen som gjorde att konsten började frodas i Vännäs och att bygden närde så många konstnärer. Lär känna några av Västerbottens stora namn inom konsten.

Kring stambanan och i dess närhet har många konstnärliga talanger på ett oförutsägbart sätt vuxit fram. Och konst är smittsamt! Kanske har vi nutidsmänniskor i informationssamhället, med allt snabbare och olika transportmedel svårt att förstå betydelsen av järnvägens tillkomst till övre Norrland, där Vännäs blev en knutpunkt under 1890-talet.

Konsten fick fotfäste i Vännäs

Det innebar att världen utanför den egna byn eller samhället blev synlig och tillgänglig på ett helt annat sätt än tidigare. Vyerna, både i mental mening och rent fysiskt, vidgades. Kanske är det roten till, att det var i Vännäs och inte i den närliggande och, i förhållande till stambanan, avsides belägna borgarstaden Umeå, som konsten tidigast fick sitt fotfäste i Västerbotten?

Den konstnär, som med rätta brukar betecknas som nestorn bland de västerbottniska konstnärerna, är Carl Magnus Lindqvist, född 1889 i Överboda. Mot alla odds lyckades han erhålla konstnärlig utbildning både i Stockholm på Konstakademin och utomlands i Berlin och Paris. Av mycket stor betydelse för hans utveckling var också den inspiration han fick genom visst samarbete med den äldre konstnärskollegan Helmer Osslund.

Uppmuntrades av Carl Magnus Lindqvist

I sin tur kom CM Lindqvist att bli av avgörande betydelse för ett antal yngre SJ-anställda vars intresse för att uttrycka sig med bildkonstnärliga medel i hög grad uppmuntrades av CM.

Sixter Fager från Ekträsk, Torsten Norman från Brattby och Hans Granberg från Nysätra är tre av dessa, som genom uppmuntran från CM vågade ta steget från en säker försörjning vid SJ för att ägna sig på heltid åt konsten.

En ny konstnärskull

I nästa generation konstnärer från Vännäs finner vi Lisbeth Lindqvist Forsberg, född 1930. Hon satt som barn ofta modell för sin far, CM Lindqvist, och studerade sedan för fadern. Lisbeth är en mångsidig konstnär som använder sig av många olika tekniker inom målarkonsten, konsthantverk och skulptur. På Västerbottens museum visades förra sommaren C'est moi – avtryck från Bonnieux collage och bronsskulpturer.

Urban Engström, född 1955. Växte upp och gick ut grundskolan i Vännäs. Utbildade sig vid Konstfack och Kungliga Konsthögskolan i Stockholm. Arbetar med "skulpturer" i form av till exempel motorcykelbyggen och med bilder: målningar, grafik och teckningar. Professor i skulptur vid Konsthögskolan i Umeå 1992-97.

Maj Fager Nordling är dotter till Sixten Fager och född i Vännäs 1950. Numera är hon bosatt i Ångermanland. Hon skissar motiv från naturen i akvarell och olja och målar landskap och skogsinteriörer från bland annat Höga Kusten.

Naiverna och deras minnen

En särskild grupp bildskapare på fri hand är de så kallade Naiverna. Dessa konstnärer har i allmänhet under sin mannaålder varit verksamma i jord-eller skogsbruk och först när dessa sysslor fått vila, börjat förmedla minnen från tidigare år, ofta ända sedan barndomen.

Naiverna från Västerbotten "upptäcktes" på 1960 och 70-talet och blev mycket uppskattade i övriga landet och utomlands. Från Vännäsbygden kan man särskilt nämna Erik Persson från Vännäsby och syskonen Hildur Hedberg-Johansson och Ruth Wållberg från Vännfors.

Texten skrevs av Christina Landström, Vännäs bibliotek, och bygger till stor del på en artikel av konstantikvarie Elisabeth Rasch, Västerbottens Museum.

 1. Norrifrån

  Undertitel: essäer om norrländsk litteratur, konst och historia
  Av: Balgård, Gunnar
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1998
  Klassifikation: Norrland
  Finns som: Bok
 2. Carl Magnus Lindqvist

  Undertitel: konstnären, människoskildraren, porträttmålaren
  Av: Ekstedt, Elsi
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1992
  Klassifikation: Konsthistoria
  Finns som: Bok
 3. Pionjärerna

  Undertitel: den första generationen konstnärer i Västerbotten
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1994
  Klassifikation: Konsthistoria
  Finns som: Bok
 4. Erik Persson

  Undertitel: bondemålare från Vännäsby
  Av: Svenson, Sverker
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1983
  Klassifikation: Konsthistoria
  Finns som: Bok
 5. C. M. Lindqvist

  Undertitel: målningar och teckningar 1901-1968
  Av: Tersmeden, Jacques
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1968
  Klassifikation: Konsthistoria
  Finns som: Bok
 6. Även vi är målare

  Undertitel: naiver i Norden
  Av: Jönköpings Läns Museum
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1976
  Klassifikation: Konsthistoria
  Finns som: Bok

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Christina Landström den 19 januari 2010