Ursula K Le Guin (1929-2018)

Ursula K Le Guin var en av 1900-talets stora författare inom fantasy och science fiction. Hon är känd för böckerna om Övärlden, Mörkrets vänstra hand, Där världen kallas skog och Shevek.

Bild på författaren Ursula K Le Guin
Ursula K Le Guin Foto: Euan Monaghan/Structo

Ursula Kroeber Le Guin (1929 – 2018) var en amerikansk författare som skrev romaner, noveller, poesi och barnböcker, huvudsakligen inom science fiction och fantasy-genrerna. Hennes berättelser handlar ofta om kön, sexualitet, makt, kultur och ekologi. Hon återkom ofta till teman som rör taoism, feminism och anarkism.

"En feministisk klassiker"

Den så kallade Hainserien omfattar flera romaner och noveller som utspelas i Ekumenen, ett framtida interstellärt samhälle. Mörkrets vänstra hand, som kallats en feministisk klassiker, utspelas på isplaneten Vinter där befolkningen är androgyna. De antar bara tillfälligt kön som kvinna eller man för att fortplanta sig för att sedan åter bli könlösa. Etnologen Genly Ai måste därför ompröva sina egna attityder och rasera sina fördommar för att kunna förstå kulturen på Vinter.

Prisbelönt

Där världen kallas skog utspelas på planeten Athshe där människor från Jorden anlagt en koloni, kuvat urbefolkningen och bedriver rovdrift på naturen. Shevek: en berättelse om två världar utforskar idéer om kapitalism och anarkism, revolution och frihet, individualism och kollektivism. Romanen utspelas på planeterna Anarres och Urras. På Urras finns flera statsmakter, varav två A-lo och Thu liknar USA respektive Sovjetunionen. På Anarres finns inga stater, där lever människorna som fria jämlikar i en fredlig anarki.

Den serie barn- och ungdomsböcker som börjar med Trollkarlen från Övärlden är klassiker inom fantasylitteraturen och har getts ut i flera upplagor på svenska. Ursula K Le Guin vann flera prestigefyllda priser, som Hugo, Nebula, Locus och World Fantasy Award.

Titlar av Ursula K Le Guin

 1. Mörkrets vänstra hand

  Av: Le Guin, Ursula K
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1975
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från engelska
  Finns som: Bok
 2. Där världen heter skog

  Av: Le Guin, Ursula K
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1990
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från engelska
  Finns som: Bok
 3. Shevek

  Av: Le Guin, Ursula K
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1976
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från engelska
  Finns som: Bok
 4. Trollkarlen från Övärlden

  Av: Le Guin, Ursula K
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2003
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från engelska
  Finns som: Bok

Fler böcker av Ursula K. Le Guin

Våra texter

 1. The Telling

  Tips Av: Le Guin, Ursula K Tipsat av: Anna Östman

  Som observatör på en främmande planet känner sig Sutty vilsen. Men när hon lämnar den kulturbefriade huvudstaden för landsbygden möter hon en varm gemenskap.

 2. Shevek

  Tips Av: Le Guin, Ursula K Tipsat av: Kristian Priemel

  19:e århundradets ideologiska kamp mellan kapitalismens och socialismens olika grenar får en "utomjordisk" kommentar i denna läsvärda science fiction-roman.

 3. Fridas fantastik-favoriter

  Artikel Skrivet av: Frida Rönnbäck

  Just nu är vi nog många som vill drömma oss bort till andra världar för en stund. Bibliotekarien Frida Rönnbäck tipsar om bra fantastika-böcker för ungdomar och vuxna.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Terje Nordin den 29 januari 2018