Uppslukad av ortnamn
Den som håller koll på skyltar när den reser kan lära sig mycket om ett områdes historia på kort tid. Emma Sigvardsson funderar över ortnamnens betydelse och berättar om sitt personliga förhållande till en alldeles speciell del av språket.
Det är inte bara jag som undrar över hur platser får sina namn och vad namnen egentligen betyder. Det finns nämligen ett helt forskningsområde som specialiserar sig just på ortnamn och som kallas för toponymi eller topomanistik. Ett ortnamn, namnet på en särskild plats, beskriver ofta själva platsen och dess natur och det kan ge ledtrådar om ortens ålder. Namnet Umeå tros till exempel komma från det gamla ordet "uma" som beskriver Umeälven som den tjutande eller den dånande.
Men en helt annan fråga dyker dessutom upp i mitt huvud när jag ser ett ortnamn, och den frågan har ingenting med namnets ursprung eller betydelse att göra. Det jag undrar är om namnet börjar och slutar med samma bokstav.
Och varför vill jag veta det? För flera år sedan blev jag utmanad på frågesport i Skottland och följande fråga har satt djupa spår i mig: nämn fem skotska platser eller orter vars namn börjar och slutar på samma bokstav.
Helt plötsligt var det inte alldeles i onödan som jag suttit och stirrat på den där skylten under taket på tåget, skylten där alla hållplatser rullade förbi med lysande röda bokstäver, skylten jag aldrig kunde låta bli att titta på. Trots att jag försökte.
Min skotska motspelare var förfärad över min fantastiska upptäckt, men den lilla segern hade sitt pris. Sen den dagen kan jag inte titta på ett ortnamn utan att automatiskt kolla första och sista bokstaven. Och för den som undrar, visst finns det svenska orter som börjar och slutar på samma bokstav. Göteborg. Avesta. Lysekil. Kivik. Vem vet hur många fler det finns?
Det finns många böcker om ortnamn att låna på biblioteken i Umeåregionen. Här nedanför är en lista på några. Den som är nyfiken på ortnamn och ortnamnsforskning kan även titta på webbplatsen för Institutet för språk och folkminnen (länken öppnas i ett nytt fönster).
Text:
Emma Sigvardsson, Obbola bibliotek
Foto: Photos.com