Universalnorrlänningen Mats Jonsson

Mats Jonsson berättar om hur han använt sitt serieskapande för att bearbeta sin uppväxt och sin relation till Norrland.

Mats Jonsson i Idun, Umeå folkets hus, under Littfest 2011
– Vem hade jag varit om jag hade bott kvar i Södertälje, där jag föddes? Jag kanske hade spenderat min fritid på den lokala schackklubben eller något annat coolt och inte börjat rita serier över huvud taget, säger Mats Jonsson.

Norrland i svenska serier

Mats Jonsson är uppvuxen i Stensätter utanför Bollstabruk i Kramfors kommun. Han har tecknat serier sedan han var barn och har förutom de många åren som serieskapare även erfarenhet som redaktör och ansvarig utgivare. Men någon norrländsk serietradition har han inte stött på.

– Det är klart, det finns ju norrländska serietecknare, men det är inte så många fler än jag och Anneli Furmark som skildrar Norrland på något sätt i serieform. Det finns inte tillräckligt för att skapa sig en samlad bild av Norrland.

Under Littfest i Umeå i mars 2011 var han tillsammans med Anneli Furmark inbjuden för att diskutera det norrländska i serier. Åhörarna fick redan då några smakprov från Mats Jonssons nyligen utkomna Mats kamp, som kronologiskt tar vid där Hey princess slutar.

Kärlek och mobbning

– Jag känner mig som något av en universalnorrlänning eftersom jag har påbrå både från södra och norra Norrland. Eftersom jag är en självbiografisk serieskapare blir det automatiskt så att bor jag i Norrland så utspelar sig mina serier där. Sedan har jag också mer och mer försökt problematisera mitt förhållande till Norrland.

I Pojken i skogen har Mats Jonsson försökt nyansera sin uppväxt. Den skildrar både kärleken till landskapet och till dess invånare, men också hur det är att vara mobbad av flera av dem.

Omslag till Mats Jonssons böcker Pojken i skogen och Unga norrlänningar
– Den handlar också om att försöka förstå vilken kultur det var som frambringade det här samhället där man måste pekas ut och pennaliseras för att man har ambitioner.

Detta är däremot inget han känner igen hos vuxna norrlänningar, utan hos unga killar i sin närhet.

– Det här tror jag är typiskt manligt. Man skulle vara dum i huvudet, det var coolt. Att visa ambition var bara värt förakt, då skulle man få stryk.

Intellektuella och arbetare

Unga norrlänningar från 1998 beskriver Mats Jonsson själv som en ganska bondsk skildring, medan han i Hey princess vill bo i en storstad och placerar Kramfors i bakgrunden. Tidigt i Mats kamp gör Mats och hans sambo ett långt besök i Kramfors och orten beskrivs på ett kärleksfullt sätt. Han liknar resan vid liniment och plåster. I övrigt utspelar sig Mats kamp till stor del i Stockholm och de olika stadsdelar som paret bor i tillsammans. Grannarna bor vägg i vägg istället för på andra sidan vägen eller skogsdungen.

I Pojken i skogen beskriver Mats Jonsson en bokhylla som han minns från barndomen. Den är smyckad med samisk konst och beskriver på så sätt sina föräldrars utvandring från norra till södra Norrland. Trötta, slitna ansikten på inramade foton representerar lappländsk arbetarklass och de många böckerna tillhör hans intellektuella föräldrar.

– Min kärlek till Norrland blir större och större. Barndomens demoner är inte så stora längre. Jag är inte rädd för Bollstabruk och de där tonåringarna som nu har blivit medelålders familjefäder, säger Mats Jonsson.

Text: Anna Östman, Minabibliotek
Foto: Littfest

1. Hey princess

Undertitel: [en serieroman]
    Publiceringsår: 2002
  2. Pojken i skogen

Publiceringsår: 2005
  3. I detta satans rum

Publiceringsår: 2008
  4. Unga norrlänningar

Publiceringsår: 1998
  5. Mats kamp

Undertitel: [serieroman]
    Publiceringsår: 2011

Mats kamp

Av: Jonsson, Mats Tipsat av: Anna Sahlén

Engagerande serieroman som öppenhjärtigt skildrar fortsättningen på tecknaren Mats Jonssons liv.

Bubblor, bild och text

Skrivet av: Anna Östman

Hennes svartvita noveller är flerfaldigt prisbelönade och nu har hon gjort en grafisk roman helt i färg. På Pilgatans bokcafé var intresset stort när Anneli Furmark visade upp och läste ur sin senaste serieskapelse.

Upplyftande ilska

Skrivet av: Anna Östman

Nina Hemmingsson ritar sig själv i sina verk men på bilderna beter hon sig inte som i verkligheten. "Det skulle inte fungera!" säger hon.

Hennes serier går hem i Frankrike

Skrivet av: Anna Sahlén

Joanna Hellgren gör sina seriealbum om Frances på franska och översätter dem sedan till svenska. Det präglar känslan i dem.

Liv och kärlek

Skrivet av: Anna Sahlén

Med humor och fakta klär Liv Strömquist av samhället i sina serier. Hon vänder på våra föreställningar om kärlek och tvåsamhet och blottar många konstigheter.