Underbart är kort

Jag såg honom redan första dagen av min vintersemester på Gran Canaria. Våra blickar möttes hastigt när jag klev ur hissen. I samma ögonblick förstod jag att detta skulle bli en fantastisk vecka.

Enhand med rött nagellack håller i en analog kamera StockSnap, Pixabay
Han var snygg, på gränsen till perfekt.
Lite nonchalant gångstil kanske, men begåvad med den livserfarnes lugnande blick. Hans färger påminde om bärnsten i alla dess variationer.
 
Jag fumlade lite efter kameran. Men nej – någon måtta fick det väl vara. Bara japanska turister förevigar allt som passerar, tänkte jag fördomsfullt. En trött, blek bibliotekarie från norra breddgrader besinnar sig även på semestern.
 
Dagen efter stod han utanför min altandörr. Jag blev inte särskilt förvånad, inte rädd heller. Det kändes helt naturligt, som om det vore förutbestämt.
 
Jag släppte in honom. Nu kanske ni tycker att det var ett misstag? Men lugn, det skulle snabbt följas av fler...
 
Vägen till mannens hjärta går via magen sägs det. Jag ryckte upp kylskåpsdörren och halade fram en bit ost. Han luktade på den men nej – det dög inte. Han strök sig kärvänlig mot mig, som nervöst såg min chans. Jag halade upp digitalkameran och riktade den rakt ner.
 
Resultatet blev ett blankt högreflekterande marmorgolv med en fot på. Runt underbenet draperade sig föremålet för min ömma låga som en Davy Crocket-mössa. Hans färger kom verkligen inte till sin rätt. Min fot var dessutom blek och trist så tack och lov för deletefunktionen. Sudd, sudd så var den borta. Bilden alltså.
 
Katten var däremot kvar. Kär (korkad) som jag var rusade jag iväg till hotellets närbutik som hade en förvånansvärt välsorterad kattmatsavdelning. Laxmousse och små läckra leverbitar i gelé fick det bli. Nu skulle han väl stå still, min fotomodell.
 
Effekten blev inte riktigt som jag tänkt mig. Nästa dag hade han tagit med sig en kompis av svartvitbrokig lantras. Inte lika fotogenique, men minst lika sugen på lax och lever. Nu insåg jag snabbt att jag riskerade att förvandlas till en av de kattkvinnor som vissa tv-kanaler ägnar sin bästa sändningstid åt.
 
Men, vad gör man inte för konsten?
 
Kattmat ser inte aptitligt ut på bild, men jag kämpade på. Jag pressade kinden mot stengolvet för att fixa till perspektivet - men icke! Korten såg bokstavligen ut som skit.
 
Katter (foto: Maud Lindström)
Katterna rullade behagfullt ihop sig på den bondgrälliga bäddsoffan efter maten. Klick, klick. Nu såg det ut som två pälsmössor på ett sängöverkast från åttiotalet. Inte snyggt alls faktiskt, vilket gjorde att min frustration ökade.
 
Jag tog en promenad och fotade enkla stillastående motiv i omgivningarna, släpandes på alla värdesaker eftersom mina nyvunna vänner inte ville gå ut. Altandörren fick helt enkelt stå på glänt.
 
På detta sätt fortlöpte min semestervecka. Kamerans minneskort fylldes snabbt och jag blev tvungen att radera bilder på sandstränder, smalhöftade kastanjettbeväpnade spanjorer och blomstertäckta stenpartier. Två tredjedelar av semesterveckans bilder bestod istället av katter i olika former, men inget blev riktigt lyckat.
 
Inte förrän den sista dagen.
 
Det var som om han fattade hur viktigt det var för mig att få ett enda bra kort. Plötsligt hoppade han upp på kanten till balkongen, rättade till sig och väntade medan jag hämtade kameran.
Katt (foto: Maud Lindström)
 
Voila! Ni ser ju det fantastiska resultatet. Helt plötsligt bestämde sig kattrackaren för att visa sina bästa sidor. Jag blev tårögd av lycka men även av oro över hur det skulle gå för honom nu när jag skulle resa hem.
 
Några timmar före avfärd mötte jag en kvinna från södra Sverige som bott på samma hotell sju år i rad. Hon berättade att hon alltid brukade mata hotellets katter, men att hon detta år saknade en särskilt snygg brun kattherre. Jag sa ingenting, men min oro förbyttes snabbt till svartsjuka. Hon hade nämligen bokat nästa års semester på samma hotell, sa hon.
 
Underbart är kort, heter det – och ett mindre antal av mina semesterkort är verkligen underbara. Till nästa resa tänker jag fila på min talang så att jakten på det perfekta fotot inte stjäl så mycket dyrbar semestertid. På biblioteken är dessutom tipsen gratis.
 

 

 1. 55 proffsknep för bättre bilder

  Undertitel: en praktisk digitalfotoguide
  Av: Rantakrans, Elin
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2007
  Klassifikation: Fotografi, filmteknik
  Finns som: Bok
 2. Digitalfoto

  Av: Nykrog, Thomas
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2004
  Klassifikation: Fotografi, filmteknik
  Finns som: Bok
 3. Digitalfoto

  Undertitel: fotografering och bildbehandling
  Av: Daly, Tim
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2004
  Klassifikation: Fotografi, filmteknik
  Finns som: Bok

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Maud Sandström den 28 april 2008