Umeåregionen läser Katitzi 2016

Den fjärde omgången av Umeåregionen pågår. Nu läses de två första böckerna om Katitzi, som skrevs av Katarina Taikon.

Bild på omslaget till boken Katitzi & Katitzi och Swing
Umeåregionen läser är ett årligen återkommande inslag i Umeåregionens kulturliv sedan 2012, där en bok årligen står i fokus. Idén kommer från andra satsningar i olika städer runtom i världen. De böcker som läses ska utspela sig någonstans i Umeåregionen.

Katitzi och Katarina Taikon

2016 fortsätter läsningen att vara Katitzi och Katitzi och Swing, som utsågs inför 2015. Det är de första böckerna i Katarina Taikons självbiografiska bokserie som sammanlagt består av tretton böcker.

Författaren Katarina Taikon jobbade under 1960- och 70-talet aktivt för att uppmärksamma romernas situation. Hennes engagemang fick gensvar och romerna fick rösträtt och inkluderades i skolplikten.

Även barnböckerna om Katitzi var ett uttryck för hennes politiska kampvilja; de var en väckarklocka för hur illa romerna behandlades i Sverige. Tyvärr är situationen inte mycket bättre i dagens Europa och böckerna känns brännande aktuella trots att det är över 40 år sedan de skrevs.

Mer att läsa och kommande program

Läs mer om Katarina Taikon i Hans Millgårds artikel som du finner här till höger. Där hittar du också information om program som ordnas under året, i samband med läsprojektet.

Läs också Åsa Grenholms artikel om romsk litteratur och kultur.

Här hittar du mer information om Umeåregionen läser.

 1. Katitzi ; & Katitzi och Swing

  Av: Taikon, Katarina
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2015
  Klassifikation: Skönlitteratur på svenska för barn
  Finns som: Bok

Katarina Taikon förde romernas talan

Skrivet av: Hans Millgård

Författaren Katarina Taikon var först i Sverige med att skildra romsk kultur ur ett romskt perspektiv. Hon översatte också poesi och medverkade i flera filmer. Hans Millgård berättar om en stor kulturgärning och om människan bakom den.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Anna Sahlén den 30 januari 2015