Umeå hjärta Helsingborg

Sedan i februari tipsar Isa Sylvén och Stella Pennerud om ungdomslitteratur i Ungpodden, en podd som görs i samarbete med Helsingsborgs stadsbibliotek.

Foto: Klara Ferneman
Ungpodden är en podcast som tipsar om ungdomslitteratur. Fram tills nyligen har det varit bibliotekarier och ungdomar från Helsingborg som hörts i den. Men sedan i februari är det även två unga läsare från Umeå som är med och bidrar i tipsandet, Isa Sylvén och Stella Pennerud. 

Självklart att vara med

De har haft en bokcirkel för unga på Umeå stadsbibliotek sedan 2018 och tvekade inte att säga ja till att vara med i podden när de fick frågan.

Att hålla låda om böcker man själv får välja, det var självklart att säga ja! Det kändes jättekul att de frågade. De har väl märkt här på biblioteket att vi gör roliga och viktiga saker, skrattar Stella Pennerud. 

Det var kul också att sitta med riktigt poddutrustning och känna sig proffsig. Vi har velat prova att spela in en klassisk snackpodd, säger Isa Sylvén. 

Podd om ungdomslitteratur

Ungpodden startar för sju säsonger sedan, berättar Martin Bensch på Helsingborgs stadsbibliotek som tillsammans med sin kollega Susanne Berglund tog initiativ till podden. Då var barn-och unggenren fortfarande ganska styvmoderligt behandlad och syntes till exempel inte så mycket i dagspressen. 

–Vi ville vara en del i en framåtrörelse och lyfta fram de extremt goda exempel som finns på ungdomslitteratur som verkligen är värda folks tid och uppmärksamhet, säger han. 

Först var det bara bibliotekarier som var med och gjorde podden, sedan kom de på att de ville inkludera unga i tipsandet. 

Bäst när unga tipsar

Två unga kvinnor sitter i en poddstudio med en dator framför sig. Foto: Klara Ferneman
– Det händer helt andra grejer när ungdomarna själva pratar om det de läser, säger Martin Bensch. 

De fick hjälp av en skolbibliotekarie att hitta lämpliga tipsare. 

– Hon kom på fyra direkt. Hedda och Tiana som gick på gymnasiet och Meriam och Amina som gick på högstadiet. Vi spelade in ett testavsnitt, gick runt bordet, tipsade och pratade lite. Och de ägde direkt, det var oerhört imponerande. De är så bra på det de gör, bra på att prata och tycker själva att det är jättekul. Sedan dess har det rullat på, säger han. 

Från början spelade de in ett avsnitt varannan vecka, nu sker det en gång i månaden. Och nu även med andra röster än sydsvenska. Ungbibliotekarien Klara Ferneman på Umeå stadsbibliotek är också med under inspelningarna. Är du ung och intresserad av att göra podd är du välkommen att höra av dig till henne. 

På länk från Umeå

Det kommande avsnittet har temat "föräldrar". Isa Sylvén har ännu inte bestämt vad hon ska tipsa om men Stella Pennerud tror att hon vet vilken titel hon ska välja. 

Jag vet inte om de redan har pratat om den i podden tidigare, men Låt vargarna komma av Carol Rifka Brunt. den handlar om en familj och tar upp ganska tunga ämnen. Där finns en aidssjuk morbror som är en slags föräldrafigur som lyser igenom och blir en vägvisare. 

När podden spelas in sitter Stella och Isa på länk i en podcaststudio på Umeå stadsbibliotek. Den får vem som helst med ett bibliotekskort använda. 

– Det är som att sitta och prata lite med en vängrupp fast det spelas in och läggs ut som en podd, säger Stella Pennerud. 

Vägar till boktips

Både Stella Pennerud och Isa Sylvén tycker om att läsa och läser mycket. Isa läser helst historiska romaner om kvinnor på svenska, såsom Anna Laestadius och Simona Ahrnstedt. Stella gillar alla böcker som är skrivet ur ett kvinnligt perspektivet eftersom hon bäst kan relatera till det. 

Tips på läsning får de på olika sätt. 

– Jag brukar hitta läsning delvis genom Stella eller andra folk man känner, eller så går jag på en bokhandel och kollar. Jag följer också en bokyoutuber som heter Jack Edwards som gör inslag i ett roligt format, säger Isa Sylvén.

– Jag läser gärna hela författarskap när jag hittar en författare jag tycker mycket om, som Peter Høeg eller Jane Austen. En youtuber jag följer som heter Shanspear diskuterar litteratur på ett roligt sätt, hon kritiserar och plockar isär böcker och företeelser utifrån ett genusperspektiv. Det är lite utklädningsstämning och hon använder ljus och bygger upp en scen, säger Stella Pennerud. 

Isa och Stellas premiäravsnitt:

Boktips från Helsingborg och Umeå

 1. Heartstopper

  Av: Oseman, Alice
  Språk:
  Engelska
  Publiceringsår: 2019
  Klassifikation: Engelsk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 2. Vem fruktar döden

  Av: Okorafor, Nnedi
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2020
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från engelska
  Finns som: Bok
 3. Låt vargarna komma

  Av: Brunt, Carol Rifka
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2013
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från engelska
  Finns som: Bok
 4. Kvinnan och apan

  Av: Høeg, Peter
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1996
  Klassifikation: Skönlitteratur
  Finns som: Bok
 5. Överenskommelser

  Av: Ahrnstedt, Simona
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2010
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 6. Påven Johanna

  Av: Cross, Donna Woolfolk
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2000
  Klassifikation: Engelsk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 7. Barnbruden

  Undertitel: 15 år och bortgift - en biografi från hjärtat av Sverige
  Av: Nystrand, Margaretha
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2017
  Klassifikation: Kvinnor
  Finns som: Bok
 8. Under ditt finger

  Av: Aamand, Kristina
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2019
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från danska
  Finns som: Bok
 9. Moxie!

  Av: Mathieu, Jennifer
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2021
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från engelska
  Finns som: Bok
 10. Fula tjejer

  Av: Bjärbo, Lisa
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2020
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 11. Så jävla operfekt

  Av: Cederlund, Charlotte
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2021
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok

Läs mer

 1. Lyssna på Ungpodden

  Artikel Skrivet av: Åsa Zetterström

  Podden för dig som älskar ungdomslitteratur! Ett samarbete mellan Umeå stadsbibliotek och Helsingborgs bibliotek. I det senaste avsnittet kan du höra ett samtal om böcker som betyder något extra.

 2. Från frö till podcast

  Artikel Skrivet av: Desirée Hansson

  Ungdomar får lära sig att göra podcast på Robertsfors bibliotek. Teori och övningar blandas med eget skapande.

 3. Mixa, podcast-studio

  Innehåll

  Välkommen till stadsbibliotekets rum för ljudinspelning. Här finns mikrofoner, mixer och annat för att spela in och redigera ljud. Boka rummet med ditt bibliotekskort.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Anna Sahlén den 1 april 2022