Tomten och andra mytiska väsen

När jultomten klampar in sprider han glädje i många julfirares hem. Reaktionen skulle nog bli en helt annan om Yeti eller Spring Heeled Jack gjorde detsamma.

Tomten i skorstenen
På julaftonen den 24 december gör många svenskar helt om och börjar släppa in maskerade främlingar i sina hem. Till skillnad från andra mytologiska väsen kan Jultomtens ursprung härledas till en särskilt givmild och helgonförklarad ärkebiskop från nuvarande Turkiet, Sankt Nikolaus.

Lägg sedan till egenskaper från nordiska gårdsvättar, eller nissar, som hjälpte till att sköta om din bondgård om du höll dig vän med dem, samt estetiken från konstnären Jenny Nyström och Haddon Sundbloms muntre läskreklam-gubbe från 1930-talet, så har du vår jultomte.

Med mask och machetes

I västafrikansk kultur förekommer ofta den gräsbeklädda och maskerade Kankuran. Dess besök är en del av de pampiga omskärelseceremonierna för barn i Gambia och Senegal. Sägnen säger att den kan flyga, men på plats så dansar kankuran frenetiskt och för åskådarna gäller det att hålla sig undan för de stora macheteknivarna den har i händerna.

Bigfoot Yeti Snömannen
Sedan finns det antagligen inte så många andra varelser som vi skulle välkomna in i stugan och många sägs dessutom vara så skygga att de inte ens fastnar på bild. Ett undantag är den östasiatiska Yeti och dess amerikanska varianter Bigfoot, eller Sasquatch, och Skunkapa. Medan Bigfoot och Yeti ofta rör sig i bergsområden vistas Skunkapan i Floridas träskmarker, men alla tre beskrivs som stora, håriga människoapor.

Nordiska varelser

En fråga efter snälla barn från Näcken, skogsrå, älvor eller troll, skulle antagligen skapa panik i vilket svenskt hem som helst. Dessa väsen sägs nämligen kidnappa och lura både barn och vuxna i fördärvet. Den som har sexuellt umgänge med skogsrået förlorar sin själ och Näckens fela har lurat många att drunkna. Kontakt med älvor orsakar enligt myten fysiska sjukdomar och att bli bergtagen av trollen försämrar den psykiska hälsan avsevärt.

Gargoyl av sten
Inte förrän du muntligen bjuder in en vampyr i ditt hem sägs varelsen ha fysiskt tillträde till det, så var försiktig med att välkomna ljusskygga och bleka personer in i julmyset. Varulvar stängs inte så lätt ute, men det sägs att en gåva från hjärtat eller att säga dess dopnamn tre gånger kan förvandla varulven till människa igen. Angående zombier finns all anledning att rädas den populärkulturella varianten, som äter hjärnor och smittar genom bett. Ursprunget finns i västindisk animistisk religion och är visserligen väldigt ovanlig, men beskrivs som en sorts drogad slav som jobbade på odlingsfälten.

svävar med mantel

Ett belevat monster

I 1830-talets England överföll Spring Heeled Jack sina första offer, ofta genom att först knacka på en dörr och be om hjälp. Medan många vittnen säger att han hade ett fruktansvärt utseende och otrolig spänst, andades blå eld och hade lysande röda ögon, påstår andra att han liknande en gentleman och talade helt begriplig engelska.

Den fruktade "getsugaren", chupacabran, har spridit skräck i Sydamerika sedan tidigt 1990-tal genom att suga blod från boskap på ett vampyrliknande sätt. I amerikanska West Virginia skrämdes befolkningen på 1960-talet av en flygande varelse i människostorlek, som gav inspiration till boken och filmen The mothman prophecies. I indisk mytologi finns garudan, som också är ett flygande väsen medan den filippinska sigbin ser själv ut som en get, men sägs kunna suga blod från människor via deras skugga.

 

Text: Anna Östman, Minabibliotek.se
Foto: Photos.com
 1. Gåtfulla varelser

  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1991
  Klassifikation: Kryptozoologi
  Finns som: Bok
 2. Finns snömannen?

  Undertitel: en studie i förekomsten av vildmän
  Av: Shackley, Myra
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1984
  Klassifikation: Utvecklingslära och genetik
  Finns som: Bok
 3. Förklarade mysterier

  Undertitel: om till synes oförklarliga ting
  Av: Hansson, Sven Ove
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1986
  Klassifikation: Omstridda fenomen och företeelser
  Finns som: Bok
 4. Möten med det okända

  Undertitel: [från spöken till utomjordingar]
  Av: Svahn, Clas
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2010
  Klassifikation: Omstridda fenomen och företeelser
  Finns som: Bok
 5. Stolthet och fördom och zombier

  Undertitel: den klassiska kärleksromanen nu med ultravåld och zombieförödelse
  Av: Grahame-Smith, Seth
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2009
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från engelska
  Finns som: Bok
 6. Zombieland

  Språk:
  Engelska Svenska Flerspråkigt verk
  Publiceringsår: 2010
  Klassifikation: Engelsk film och tv
  Finns som: DVD
 7. Spring-Heeled Jack

  Av: Pullman, Philip
  Språk:
  Engelska
  Publiceringsår: 2002
  Klassifikation: Engelsk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 8. Bergtagen

  Undertitel: en bok om skogsrå, troll och småfolk
  Av: Nilsson, Karin
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1984
  Klassifikation: Etnografi, socialantropologi och etnologi
  Finns som: Bok
 9. Oknytt

  Undertitel: gamla folksägner
  Av: Klintberg, Bengt af
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1983
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 10. Folktro och oknytt

  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2009
  Klassifikation: Etnografi, socialantropologi och etnologi
  Finns som: DVD