Tjejer

8 mars är det internationella kvinnodagen. Vi passar på att tipsa om några riktigt bra böcker med tjejer i huvudrollen.

För dig som är 6-9 år

1. Lisbet och Sambakungen

Av: Karinsdotter, Emma Tipsat av: Anna Sahlén

Lisbet bor med sin farmor som kallar sig Sambakungen. Sambakungen lever för att äta geléhallon och göra varje dag till en fest. Ibland blir det lite fel men oftast bara tokigt och roligt.

2. Handbok för superhjältar

Av: Våhlund, Elias Tipsat av: Åsa Zetterström

Ledsen och jagad gömmer sig Lisa på biblioteket. Då ser hon en nästan självlysande röd bok på en hylla. En bok som kommer förändra allt för henne.

3. Ishavspirater

Av: Nilsson, Frida Tipsat av: Katarina Markström

Följ med Siris farliga resa när hon ska försöka befria sin syster från den grymma pirathövdingen Vithuvud. En fantastisk äventyrsberättelse.

4. Frallan är bäst!

Av: Ohlsson, Sara Tipsat av: Annika Edlund

Egentligen heter hon Fransesca men alla kallar henne Frallan. Nu är det tävlingsdag, mamma och Frallan tävlar. Mormor är domare. Man får inte fuska. Vem vinner?

5. Morfar i smyg

Av: Olsson, Ingrid Tipsat av: Annika Edlund

När Fia fyller nio år får hon en stor överraskning. En överraskning som gör henne glad, men inte mamma.

6. Sätt straffen, Charlotte!

Av: Wegerup, Jennifer Tipsat av: Åsa Zetterström

Det är superkul att fara iväg och spela fotbollscup. Alla i IF Ekby ser fram emot det. Men för Charlotte är det allvar, hon vill verkligen vinna.

7. Beva och kärleken

Av: Zak, Monica Tipsat av: Annika Edlund

Ojoj, kärlek är inte lätt. Läs om Beva och Oskar. Om att vara kär och bli ihop. Och göra slut. Och kanske bli ihop igen.

8. Zita i rymden

Av: Hatke, Ben Tipsat av: Tommy Bildström

När Zita ger sig iväg för att rädda kompisen Josef väntar tuffa utmaningar. Eller vad sägs om bomber som kan prata och mekaniska spindlar? Välkommen till ett fantastiskt äventyr.

9. Borttappat: katt, kompis, kalsong

Av: Lindell, Elin Tipsat av: Annika Edlund

Jördis och Judith är bästisar och tycker lika om nästan allting. När Hermione kommer till klassen förändras en hel del. Jördis strular till det rejält.

10. Mitzi i mitten

Av: Sandén, Mårten Tipsat av: Annika Edlund

Mitzi gillar tysta grejer. Som att spela schack. Det gör hon så bra att hon vinner över farfar. Helt utan fusk! Hemma är det inte kul. Mamma och pappa bråkar hela tiden.

11. Hjördis

Av: Wieslander, Jujja Tipsat av: Annika Edlund

En högläsningspärla att njuta av tillsammans med barnbarn i 5-6-årsåldern.

Fler kapitelböcker med tjejer

Förebilder

För dig som är 9-12 år

1. Vi ses i Obsan

Av: Jackert, Cilla Tipsat av: Ninnii Sundlöf

Annika är 12 år och ljuger om allt. När hennes sommarlovsplaner förvandlas till kaos börjar hon hänga på stan och ljuga ännu mer.

2. Ellinor

Av: Bredow, Katarina von Tipsat av: Angelica Edlund

Ellinor går i sexan och har två bästisar. Tyvärr tål de två inte varandra. Den som kommer i kläm är Ellinor, såklart. Läs om vänskap, kärlek och att stå upp för sig själv.

3. Minoo och vinterskeppet

Av: Ehring, Anna Tipsat av: Emma Sigvardsson

Minoo får vara med om en oväntad resa. Det blir ett äventyr om flykt och att hitta hem.

4. Roller girl

Av: Jamieson, Victoria Tipsat av: Hanna Widman

Läs ett peppande seriealbum om Astrid som vill bli Roller girl.

5. Falafelflickorna

Av: Wahldén, Christina Tipsat av: Annika Edlund

Det blir fullt upp för Hawa på sommarlovet. Förutom att vara hundvakt och ta hand om biblioteket startar hon en detektivbyrå. Snart får hon sitt första fall.

6. Athena. Grattis världen! Jag är här nu!

Av: Ek, Elin Tipsat av: Annika Edlund

Athenas liv är rätt upp-och-ner. Mamma ligger på sjukhus och väntar på den nya bebisen. Pappa jobbar och hos Biggan och Göran är allt annorlunda mot hemma. Tur då att hon har sina klubbkompisar - och kampen.

7. Comedy queen

Av: Jägerfeld, Jenny Tipsat av: Anna Sahlén

Sasha försöker hantera sorgen efter sin mamma genom att låta bli att gråta och istället bli roligast av alla. Men går det verkligen? Kanske fastnar tårarna inuti istället.

8. Kampen mot superbitcharna

Av: Solberg, A. Audhild Tipsat av: Andrea Ejelöv

Ska Anne Bea klara av att vinna mot superbitcharna i talangjakten?

9. Eldens hemlighet

Av: Mankell, Henning Tipsat av: Annika Edlund

En spännande och sorglig bok med verklighetsbakgrund, om Sofia och hennes svåra kamp när det värsta har hänt.

10. Astrid Baros genialiska plan

Av: Henriksen, Levi Tipsat av: Emma Sigvardsson

Astrid har en fantastisk plan. Problemet är att det inte alls går som hon har tänkt sig.

11. Lite ihop

Av: Lindbäck, Johanna Tipsat av: Annika Edlund

Vilket är det snyggaste namnet? Är det töntigt att spela fiol eller att läsa franska när alla andra läser spanska? Sådant snurrar i Majkens huvud.

12. Klaras hemlighet

Av: Wahldén, Christina Tipsat av: Åsa Zetterström

Tänk dig att din pappa sitter i fängelse - för att han har dödat en annan människa. Tänk dig att du är tio år och jättearg på din pappa som du också älskar väldigt mycket. Så är det för Klara.

Fler böcker om tjejer för äldre barn

Puffbild: HighwayStarz/Bigstock

Skrivet av: Åsa Zetterström den 14 februari 2019